Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

AMBER-projektet

Denna postdoktorala anställning är en del av EU:s samfinansierade forskningsprojekt AMBER, Advanced Multiscale Biological imaging using European Research infrastructures, som kommer att ta itu med vetenskapliga och sektoriella luckor i biologisk avbildning från molekylär, via cellulär, till vävnads-, organ- och organismnivå, och samordnas av LINXS Institute of advanced Neutron and X-ray Science.

AMBER finansieras av EU:s Marie Skłodowska-Curie (MSCA) COFUND-program.

Cirka 20 postdoktorer kommer att rekryteras i den fjärde utlysningen 2025, varje tjänst är 36 månader.

AMBER har sex samverkanpartners: Lunds universitet/MAX IV, Sverige, European Spallation Source (ESS), Sverige, European Molecular Biology Laboratory (EMBL), Institut Laue-Langevin (ILL), Frankrike, International Institute of Molecular Mechanisms and Machines, (IMOL), Polen, och Leicester Institute of Structural and Chemical Biology, Storbritannien.

Ditt arbete kan omfatta kliniska och biomedicinska projekt. Det kan också omfatta teknikutvecklingsarbete som syftar till att kombinera avbildningstekniker och dataanalys för att ge en mer integrerad bild av livsprocesser i samband med hälsa och sjukdom. Som postdoktor inom AMBER-programmet får du tillgång till oöverträffade medicinska, biologiska och metodologiska möjligheter, med en djupgående potentiell inverkan på Europas nästa generation av forskning och forskare. När du har slutfört AMBER-programmet kommer du att vara utomordentligt välutrustad för att främja din karriär inom den akademiska världen, vid infrastrukturer, inom hälso- och MedTech-sektorerna och därefter.

För mer information om de totalt utlysta postdoktorala tjänsterna inom AMBER co-fund-projektet, besök  https://www.euraxess.se/jobs/341970

Intervjuerna kommer att inledas i november 2025. För mer information om AMBER, ansöknings- och utvärderingsprocessen etc., besök: ambercofund.eu

Kvalifikationskrav

Minimikrav är:

- kandidaten måste ha högst 8 år efter en doktorsexamen (PhD), enligt vad som krävs i projektets Grant Agreement som undertecknats med Europeiska kommissionen,

- minst en originalpublikation i en fackgranskad tidskrift,

- en bakgrund inom relevanta metoder,

- ett komplett ansökningspaket som lämnas in via AMBER-portalen (inklusive CV och detaljerad forskningsplan), och slutligen

- strikt efterlevnad av MSCA:s mobilitetsregel om att forskaren inte får ha varit bosatt eller bedrivit sin huvudsakliga verksamhet (arbete, studier etc.) i värdorganisationens land under mer än tolv månader under de tre åren omedelbart före utlysningens sista ansökningsdag.

Varje projekt kommer att ha ytterligare specifika krav som kandidaterna måste uppfylla, se till att kontrollera vilka dessa är innan du ansöker.

Projekt: Speciering, mobilisering och translokation av järn i trä under nedbrytning av brunrötasvampar

Projektet samfinansieras av FORMAS och AMBER. Projektets huvudsyfte är att förstå järnets öde under träröta med särskilt fokus på brunrötasvampar. Mer specifikt kommer projektet att använda avancerade spektroskopiska tekniker för att undersöka hur järn mobiliseras, reduceras och translokeras inom träets komplexa matris och i samband med svampaktivitet. Ett antal tekniker kommer att användas för att besvara dessa frågor och spåra speciering och lokalisering av järn på nanoskala, inklusive röntgenmikroskopi (STXM) och nanoSIMS med Fe-isotopmärkning. Samtidigt kommer förändringar i järnkemi och mobilisering att korreleras med trärötaprocesser med hjälp av superupplösningsinfrarödspektroskopi (AFM-IR). Den utvalda postdoktorala forskaren kommer att få erfarenhet av att arbeta med träprover och mikrobiella organismer och kommer att leda datainsamling och analys med hjälp av ovan nämnda spektroskopiska tekniker, särskilt AFM-IR och STXM. Dessutom kommer den utvalda kandidaten att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö, vilket är en fördel för att arbeta inom modern akademi.

Beskrivning av PI och miljö

Du kommer att placeras vid biologiska institutionen under handledning av Dimitrios Floudas och med assistans från Milda Pucetaite. Inom biologiska institutionen kommer du att ingå i sektionen för funktionell ekologi, som erbjuder en tvärvetenskaplig miljö och inkluderar forskare med olika forskningsbakgrunder och aktiviteter som täcker aspekter av mikrobiell ekologi och akvatisk ekologi. Biologiska institutionen erbjuder tillgång till ett brett utbud av spektroskopiinstrument och ligger i närheten av både MAXIV och ESS. Dimitrios Floudas är svampexpert och ledare för temat miljö och klimat (ECL), som finansieras av LINXS och erbjuder stora möjligheter att nätverka med andra forskare som är involverade i spektroskopitillämpningar inom miljövetenskap. Milda Pucetaite är spektroskopiexpert med fokus på svampforskning och är även medlem i ECL.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna för en postdoktoral tjänst är att bedriva forskning. Detta inkluderar att utföra mikrobiologiskt arbete i kombination med användning av spektroskopimetoder som finns tillgängliga vid biologiska institutionen för deras analys. Postdoktorn kommer vidare att bidra till att förbereda stråltidsapplikationer och utföra experiment med röntgentekniker vid MAX IV eller andra synkrotronanläggningar. Tjänsten inkluderar möjligheter att handleda doktorander, att sprida forskningsresultat vid internationella och nationella konferenser och att utveckla färdigheter i att skriva ansökningar om externa forskningsfinansieringar. Undervisning kan också ingå, men upp till högst 20 % av arbetstiden. Tjänsten ska inkludera möjligheten till tre veckors utbildning i högskoleundervisning och lärande.

Kvalifikationer som krävs för detta projekt

Den valda kandidaten måste ha:

  1. En doktorsexamen i kemi, fysik eller andra områden som bedöms vara relevanta för projektet, med erfarenhet av minst en av de analytiska tekniker som beskrivs i projektet.
  2. Dokumenterad erfarenhet av att analysera spektroskopidata med minst en publikation där sådana analyser utfördes.
  3. Flytande engelska för akademiskt skrivande.

Ytterligare meriter för den valda kandidaten:

  1. Erfarenhet av biologiska system, särskilt mikrobiologi.
  2. Erfarenhet av att arbeta med trävävnader och beredning av träprofiler.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 3 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för hur du ansöker

För mer information och dokument/mallar/europass-länk, besök https://www.ambercofund.eu/for-applicants.

Ofullständiga ansökningar kommer inte att beaktas. Se till att du laddar upp alla nödvändiga dokument som anges nedan i-ix.

Om du är intresserad av att söka mer än en tjänst (högst 3) måste du vara beredd att lämna in en fullständig ansökan för varje enskild tjänst.

Ansökningarna ska skrivas på engelska och alla dokument ska vara i pdf-format.

  1. i) En meritförteckning (europass-format). Ditt CV ska exporteras till en PDF-fil som du använder i din ansökan.
  2. ii) En detaljerad forskningsplan inklusive eventuella planerade utstationeringar (kandidater kan föreslå fler än den obligatoriska, de kan också föreslå sina egna utstationeringar), skolor och konferenser samt en mall för budgetplan. (så kortfattad som möjligt, Forskningsplanen ska vara så kortfattad som möjligt, 3 sidor, inklusive en tredjedels sida för sammanfattning/abstract.

Ytterligare texter som ska inkluderas i PDF:en är

iii) Letter of Commitment från eventuella ytterligare secondment partners

  1. iv) Bevis på kunskaper i engelska (minst CEFR B22, kontrolleras även vid intervjun).
  2. v) Ett utkast till en individuell karriärutvecklingsplan (ICDP).
  3. vi) Två referensbrev.

vii) Eventuella ytterligare dokument som stöd för ansökan.

viii) Etiskt frågeformulär (checklista för högskoleetik + forskningsetiskt åtagande)

Dessutom kommer ansökan att kräva:

  1. ix) Varje kandidat kan ansöka om högst 3 tjänster. Du måste ansöka för varje enskild tjänst. En lista med önskad ordning på tjänsterna ska skickas till AMBER-ledningen. amber@linxs.se
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2026-01-01 eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/2198
Kontakt
  • Dimitrios Floudas, bitr universitetslektor, dimitrios.floudas@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-07-02
Sista ansökningsdag 2025-09-08
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb