Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (http://www.sljus.lu.se/) är en del av fysiska institutionen och befinner sig i en dynamisk tillväxtfas. Idag har avdelningen mer än 40 anställda. Tyngdpunkten i forskningen är experimentella studier av elektroniska, strukturella och kemiska egenskaper hos material. Avdelningens medarbetare både använder och utvecklar ett brett spektrum av synkrotron- och laboratoriebaserade tekniker som t ex röntgenfotoelektronspektroskopi, röntgenfotoelektronavbildning, röntgendiffraktion och röntgenavbildning. Därutöver finns ett av Sveriges största laboratorier för svepprobmikroskopi på avdelningen.

Inom cykelavstånd från fysiska institutionen finns eller byggs det idag flera stora forskningsanläggningar och -miljöer som har högsta relevans för forskningen inom magnetismområdet:

Den Europeiska spallationskällan (European Spallation Source, ESS) är en multidisciplinär forskningsanläggning som för närvarande är under uppbyggnad i Lund. Inom några år kommer det att här finnas nya forskningsmöjligheter för forskare från många olika områden – däribland fysikalisk grundforskning – vid världens mest kraftfulla neutronkälla. Neutronspridning och -spektroskopi kommer att användas för att studera de mikroskopiska magnetiska egenskaperna hos material och kommer på så sätt att komplettera laboratorieexperiment med neutroner och andra partiklar. Läs mer på https://europeanspallationsource.se/.

MAX IV-laboratoriet (https://www.maxiv.lu.se/) är en nationell forskningsanläggning vid Lunds universitet. Med hjälp av sina elektronacceleratorer producerar MAX IV-laboratoriet röntgenstrålning av högsta intensitet och kvalitet. När MAX IV i år öppnar portarna kommer den att vara världens bästa elektronlagringsringkälla för synkrotronljus, vilket är ett resultat av att det nya multiböj-akromatschemat som utvecklats vid laboratoriet leder till en rekordliten emittans. Från och med början av den generella användardriften år 2017 kommer omkring 1000 forskare att besöka anläggningen varje år för att bedriva forskning med röntgenstrålning.

NanoLund (http://www.nano.lu.se/) är Lunds universitets centrum för nanovetenskap. NanoLund är idag Sveriges största forskningsmiljö för nanovetenskap med omkring 270 doktorander och forskare vid Lunds tekniska högskola, Naturvetenskapliga fakulteten och Medicinska fakulteten. NanoLund driver Lund NanoLab som är ett ledande renrum för syntes, processering och karakterisering av halvledarnanostrukturer. 

Arbetsbeskrivning
Den nya professorn med placering vid avdelningen för synkrotronljusfysik vid fysiska institutionen förväntas bygga upp en ny omfattande verksamhet inom experimentell magnetism. Särskilt viktigt inom denna verksamhet är nya material och kollektiva fenomen, och verksamheten kan också omfatta magnetiska komponenter. Målet med rekryteringen är initieringen av ny forskning inom magnetism som kan utnyttja möjligheterna för neutronspridning/spektroskopi vid ESS och som kan dra fördel av möjligheterna för experiment med synkrotronljus vid MAX IV-laboratoriet. Framställningen och syntesen av relevanta material och/eller komponenter är högst relevanta. En viktig aspekt av tjänsten kommer att vara att utveckla samarbeten med forskare inom de excellenta materialforskningsaktiviteterna som finns vid både fysiska institutionen och kemicentrum i Lund. Ett startbidrag och fakultetsmedel kommer att göras tillgängligt för den nya professorn, men samtidigt är det ett krav att hon/han aktivt söker att utnyttja de möjligheterna för externa forskningsanslag för grundforskning och tillämpad forskning som finns vid såväl svenska som europeiska forskningsfinansiärer.

Institutionens mål är att främja utvecklingen av en forskargrupp av internationell rang inom forskningsområdet; inom några år bör gruppen ha både seniora och juniora medlemmar, och det är en av den nya professorns centrala uppgifter att leda denna utveckling. Det förväntas av professorn att hon/han initierar nya undervisningsaktiviteter inom magnetism och materialvetenskap och i relation till de nya anläggningarna i Lund på såväl grundutbildnings- och forskarutbildningsnivå. Professorn bör också aktivt delta i ledningen och den allmänna utvecklingen av avdelningen för synkrotronljusfysik och fysiska institutionen. Medan huvudfokus för tjänsten är forskning och forskarutbildning så förväntas den nya professorn också delta i avdelningens och institutionens befintliga undervisningsaktiviteter på kandidat- och mastersnivå jämte utvecklingen av nya undervisningsaktiviteter som beskrivet ovan. Likaså förväntas professorn handleda examensarbete och forskarstuderande.  

Behörighet och bedömningsgrunder
Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är, enligt 4 kapitlet 3§ högskoleförordningen, den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.

De främsta bedömningsgrunderna kommer att utgöras av den sökandens vetenskapliga excellens och framtida potential inom magnetism med tydlig fokus på nya material och kollektiva fenomen och de experimentella metoderna som kommer att finnas tillgängliga vid de nya forskningsanläggningarna i Lund (se ovan), och då i synnerhet, men inte enbart, neutronmetoder. Den sökande måste ha förmågan att bygga upp en ny vetenskapligt excellent forskargrupp, att samarbeta med andra forskare och forskargrupper vid Lunds universitet och att erhålla externa forskningsanslag.

Den sökanden ska vara en skicklig undervisare med undervisningserfarenhet från olika utbildningsnivåer. Erfarenhet med utvecklingen av nya kurser och andra undervisningsaktiviteter inom främst magnetism, men också inom neutron- och andra spridningsmetoder, är meriterande.

Den sökande ska var en dynamisk, kreativ och öppen personlighet med vilja till samarbete. Den sökande bör vara kommunikativ och ska ha visat vetenskapligt oberoende. Hon/han ska vara socialt kompetent och medveten om kraven som tjänsten medför. Den sökande ska uppvisa ledaregenskaper inom det vetenskapliga fältet och kunna leda anställda och medarbetare. Hon/han ska vara beredd att ta ansvar inom avdelningen och institutionen.

Vi förväntar oss att en icke svenskspråkig befattningshavare inom tre år förvärvar tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna kommunicera med medarbetare och studenter, undervisa studenter på grundläggande nivå och kommunicera med universitetets olika organ på detta språk.

Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten.

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning.
Bland annat krävs enligt föreskrifterna att personen har genomgått en högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt inhämtat motsvarande kunskaper om minst fem veckor. I särskilda fall kan undantag göras från detta krav.
I den sammantagna bedömningen kommer också att vägas in sådan personlig förmåga som är av värde för att fullgöra arbetsuppgifterna i anställningen väl.

Ansökans utformning och innehåll
Universitetet har antagit anvisningar för vad ansökan skall innehålla. Dessa kan hämtas här.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2016/374
Kontakt
  • Professor Joachim Schnadt (bitr avd föreståndare), 046-222 39 25, joachim.schnadt@sljus.lu.se
  • Professor Knut Deppert (prefekt), 046-222 76 70, prefekt@fysik.lu.se
  • Rekryteringshandläggare Helen Johansson, 046-222 36 09, helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds univ, 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2016-04-27
Sista ansökningsdag 2016-09-15

Tillbaka till lediga jobb