Lund University, Naturvetenskapliga fakulteten, centrum för miljö- och klimatforskning

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Centrum för miljö-och klimatforskning (CEC) bildades 2010 och arbetar med att utveckla, samordna och bedriva tvärvetenskapligt inriktad miljöforskning och utbildning. Verksamheten har en naturvetenskaplig utgångspunkt, men bygger på nära integration med samhällsvetenskaplig och teknisk forskning. Detta görs genom att skapa interaktioner mellan starka forsknings- och utbildningsmiljöer vid Lunds universitet, samt genom samarbete och utbyte med samhällets aktörer.

Centrala forskningsområden vid CEC är människans påverkan på klimat, mark och landskap inklusive konsekvenser för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, miljö- och klimatkonsekvenser av människans utnyttjande av naturresurser, och kemiska ämnens spridning, omvandling och fördelning i luft, mark och vatten samt vilka effekter dessa får på människor, klimat och ekosystem. CEC har ansvar för de två strategiska forskningsområdena BECC (Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate) och MERGE (Modelling the Regional and Global Earth System), forskningsinfrastrukturen ICOS Sweden (International Carbon Observation System – Sweden), forskarskolan ClimBEco och grund- och forskarutbildning i miljövetenskap. Ytterligare information finns på http://www.cec.lu.se/.

Arbetsbeskrivning
Innehavaren förväntas att ta en ledande roll i etablerandet av ett forskningsprogram av hög internationell kvalité i miljövetenskap vid Centrum för miljö- och klimatforskning. Forskningsprogrammet ska ha en naturvetenskaplig utgångspunkt, vara tvärvetenskapligt, och inriktat mot att bedöma förändringar i miljön till följd av mänskliga aktiviteter. Vi välkomnar forskning som kan stärka åtminstone ett av de ovan nämnda centrala forskningsområdena inom CEC. Angreppssättet kan variera och innefatta t.ex. integrerad modellering, tvärvetenskapliga riskanalyser, deltagande forskning och evidensbaserad syntes.

Den anställde förväntas att bilda och leda en egen forskargrupp och därmed aktivt bidra till att utveckla forskningsmiljön och undervisning inom ämnesområdet miljövetenskap. Han/hon ska vara aktiv i att söka externa medel från nationella och internationella forskningsråd och andra finansiärer för att täcka kostnader för åtminstone delar av forskargruppens löne- och driftskostnader. Den sökande förväntas utveckla tvärvetenskapliga forskningssamarbeten där naturvetare, teknikvetare, humanister och samhällsvetare samarbetar för att skapa kunskap och underbygga lösningar om miljöfrågor. Samverkan med avnämare förväntas vara en del av forskningsprocessen. Den anställde förväntas också bidra till utvecklingen av CECs verksamhet genom ett deltagande i olika ledningsfunktioner.

Innehavaren förväntas att vara aktivt engagerad i undervisning på både grundläggande och avancerad nivå inom miljövetenskap, samt i handledning av examensarbeten på kandidat och mastersnivå samt av doktorander.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är, enligt 4 kapitlet 3 § högskoleförordningen, den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.

Kvalificerade kandidater skall visa att de, med en naturvetenskaplig utgångspunkt, kan applicera tvärvetenskapliga arbetssätt för att bedöma förändringar i miljön till följd av mänskliga aktiviteter, relaterat till CECs centrala forskningsområden.

  • Kvalificerade kandidater skall ha en mycket stark forskningsmeritering inom miljövetenskap, med dokumenterad förmåga att arbeta tvärvetenskapligt t.ex. genom gemensamma publikationer och projekt som innefattar flera vetenskapsområden. Vetenskaplig kvalifikation kommer att bedömas utifrån kvalitet och kvantitet av publicering på högsta internationella nivå.
  • Dokumenterad mycket god erfarenhet av akademiskt ledarskap, inklusive förmåga att utveckla tvärvetenskaplig forskning och generera extern finansiering utgör centrala kvaliteter vid bedömningen.
  • Dokumenterad erfarenhet av att handleda doktorander och examensarbetare, liksom att utveckla grundutbildning, krävs.
  • Erfarenhet av kommunikation med avnämare är en merit. 

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning samt bidra till dess framtida utveckling. Den sökande förväntas formulera en plan för hur den egna forskningen kan integreras med befintliga och framtida verksamheter vid CEC.

Vi förväntar oss att en icke svenskspråkig befattningshavare inom tre år förvärvar tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna kommunicera med avnämare, undervisa studenter på grundläggande nivå och kommunicera med universitetets olika organ på detta språk.

Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor, enligt 4 kapitlet 3 § högskoleförordningen, ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten.

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning.
Bland annat krävs enligt föreskrifterna att personen har genomgått en högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt inhämtat motsvarande kunskaper om minst fem veckor. I särskilda fall kan undantag göras från detta krav.
I den sammantagna bedömningen kommer också att vägas in sådan personlig förmåga som är av värde för att fullgöra arbetsuppgifterna i anställningen väl.

Ansökans utformning och innehåll
Universitetet har antagit anvisningar för vad ansökan skall innehålla. Dessa kan hämtas här.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2016/706
Kontakt
  • Professor Henrik Smith, föreståndare CEC, 046-222 93 79, henrik.smith@biol.lu.se
  • Rekryteringshandläggare Helen Johansson, 046-222 36 09, helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds univ, 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2016-03-15
Sista ansökningsdag 2016-05-15

Tillbaka till lediga jobb