Lunds universitet, Konstnärliga fakulteten i Malmö, Teaterhögskolan i Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Nu söker vi en adjunkt i dramatiskt skrivande på 50 %. Du kommer att bli en central del av ett team av lärare på dramatikerprogrammet som syftar till att utbilda studenter som efter examen är yrkesverksamma som dramatiker för scenen, manusförfattare för TV/film och dramaturger. Programmet, som har antagning vartannat år och som har fyra studenter i varje årskurs, bygger på en medveten pedagogisk progression mot kontinuerligt fördjupad förmåga att använda situation och handling i skrivandet. Vi ser studenten som självständig, skapande och aktivt ansvarstagande inom ramen för sin utbildning. Du kan läsa mer om dramatikerprogrammet här https://www.thm.lu.se/dramatikerprogrammet

Dina arbetsuppgifter kommer huvudsakligen att bestå av undervisning och handledning. Undervisningen omfattar gruppseminarier i exempelvis repertoarkunskap, dramaturgi  och teaterns teori. Handledningen av studenternas eget dramatiska skrivande omfattar såväl individuell handledning som grupphandledning. I arbetsuppgifterna ingår också administrativa uppdrag som schemaläggning, klassmöten och planering av och för gästlärare.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har:

Visat pedagogisk skicklighet. Har avlagt examen på avancerad nivå eller på annat sätt inhämtat motsvarande kunskaper. Har annan kompetens som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinriktning och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. 

Krav för anställningen

 • Flerårig erfarenhet av att undervisa och handleda dramatikerstudenter på högskolenivå.
 • Egen konstnärlig verksamhet som dramatiker på hög konstnärlig nivå.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.
 • Att du är en bra lagspelare, strukturerad och noggrann.

Meriterande för anställningen

 • Erfarenhet av att utveckla undervisningsmoment i dramatiskt skrivande på högskolenivå.
 • Erfarenhet av konstnärlig forskning.
 • God kännedom om samtida dramatik och scenkonst, både nationellt och internationellt.

Bedömningsgrunder

 Vid anställning som universitetsadjunkt gäller följande bedömningsgrunder:

 • Goda ämneskunskaper av relevans för anställningens innehåll och de arbetsuppgifter som ingår.
 • God pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva och utveckla undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder.
 • Mycket god yrkeserfarenhet eller annan erfarenhet av relevans för anställningen.

Vid bedömningen av sökande ska särskild vikt fästas vid pedagogisk skicklighet. Värderingen av den pedagogiska skickligheten grundas på visat god förmåga att genomföra och utvärdera kurser och utbildning, varvid erfarenhet inom det aktuella ämnesområdet är särskilt meriterande.

Behörighet och bedömningsgrunder för anställning av lärare regleras i Lunds universitets anställningsordning som du kan läsa om här.  

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till 2026-07-31, enligt Högskoleförordningen 4:10 (konstnärlig verksamhet).

Tjänstens omfattning är 50%.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Anställningsintervjuer planeras att hållas under vecka 17.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV samt övrigt som du önskar åberopa (examensbevis, kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-08-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/826
Kontakt
 • Fredrik Haller, +4640325594
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-03-14
Sista ansökningsdag 2023-04-04

Tillbaka till lediga jobb