Lunds universitet, Statsvetenskapliga institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Är du Statsvetenskapliga institutionens nästa SI-ledare?

Statsvetenskapliga institutionen söker nu flera SI-ledare (Samverkans-Inlärning) till höstterminen 2024. Vi söker erfarna studenter som läst våra ämnen och som vill jobba några timmar per vecka med att hjälpa andra studenter på kurser som de själva redan har läst. 

SI-PASS (Samverkans-Inlärning / Peer Assisted Study Sessions) är en mycket framgångsrik pedagogisk modell som utvecklades i USA under 1970-talet och har spridits till många lärosäten världen över, bland annat de flesta lärosätena i Sverige. European Centre for SI-PASS på Lunds universitet är ett av fem centra i världen med ansvar för att informera om, utbilda i och utvärdera SI-PASS, och har helhetsansvar för SI-PASS i Europa. 

Beskrivning av arbetsplatsen

Som SI-ledare i statsvetenskap alternativt freds- och konfliktvetenskap är du anställd som amanuens på Statsvetenskapliga institutionen och får din SI-ledarutbildning från European Centre for SI-PASS. Du kommer att arbeta i nära samarbete med såväl lärare som ansvariga för SI-programmet på institutionen, samt med andra SI-ledare, både inom och utanför samma ämne.

Mer information på Statsvetenskapliga institutionens hemsida

Bli ledare för SI-PASS vid Lunds universitet

Arbetsuppgifter

Som SI-ledare kommer du att regelbundet (i genomsnitt 1 gång/vecka) ordna möten där du leder studentgrupper i ditt ämne enligt gängse SI-metodik. Syftet med SI-passen är att studentgruppen ska diskutera ämnets begrepp och frågeställningar och tillsammans komma fram till svar och lösningar. Studenterna lär sig att se varandra som läranderesurs och tränas i kollaborativt lärande.

SI-ledaren har som uppgift att leda studenterna och strukturera SI-passen. SI-ledaren ska inte undervisa eller presentera något, utan gruppen ska tillsammans bearbeta kursinnehållet som redan presenterats av lärarna. SI-ledaren agerar som stöd och bollplank i denna process.

Arbetsuppgifterna för denna anställning innefattar mer specifikt:

 • I genomsnitt 1 gång/vecka förbereda och leda ett SI-pass i statsvetenskap alternativt freds- och konfliktvetenskap
 • Registrera och rapportera närvaro efter varje SI-pass
 • Skriva en sammanfattning efter varje SI-pass
 • Schemalägga dina egna SI-pass och i övrigt bistå med SI-administration
 • Delta i SI-handledning när denna erbjuds
 • Arkivering och andra administrativa arbetsuppgifter kan förekomma
 • Uppsatsmentorskap kan förekomma

Behörighetskrav

För att kunna anställas som amanuens måste du enligt 5 kap 10 § i Högskoleförordningen vara antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Examen får ej vara uttagen.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Du ska vara antagen till en utbildning inom Lunds universitet
 • Du ska ha deltagit i SI-pass som student
 • Du ska ligga i fas med dina studier
 • Du ska relativt nyligen ha läst och blivit godkänd på grundkursen i statsvetenskap alternativt freds- och konfliktvetenskap
 • Du ska vara ansvarstagande, flexibel och beredd att anpassa dig till studentgruppens behov
 • Du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift

Krav för att vara SI-ledare är dessutom genomgången SI-ledarutbildning. Denna erbjuds för blivande SI-ledare i början på varje termin. Du kan alltså söka tjänsten utan att ha genomgått SI-ledarutbildning. Utöver detta läggs mycket stor vikt vid personlig lämplighet. 

Det är meriterande om:

 • Du har varit SI-ledare vid statsvetenskapliga institutionen under våren 2024
 • Du har ledarskapserfarenhet (inom till exempel idrott, scoutrörelsen eller liknande)
 • Du har lätt för att samarbeta med andra
 • Du kan arbeta självständigt
 • Du är intresserad av pedagogik, gruppdynamik och ledarskap
 • Du har blivit rekommenderad av din SI-ledare eller en lärare
 • Du har goda studieresultat
 • Du studerar på mastersnivå

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till perioden 2024–08–26 till 2024–12–13 och avser omfattning 10 procent. Anställningen får inte påverka amanuensens studier negativt. Bestämmelser gällande utbildningsanställning som amanuens finns i Högskoleförordningen (SFS 2017:284), 5 kap 8–12 §§, ej LAS-grundande. I anställningen ingår semester som i samråd planeras ut inom anställningen.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av att vara SI-ledare och på vilket sätt du är lämplig för detta uppdrag. Bifoga utdrag från LADOK som visar att du är i fas med studierna och godkänd på kursen som du vill vara SI-ledare på (ange tydligt i din ansökan vilket ämne som du vill bli SI-ledare i). Ansökan bör även innehålla en skriftlig personlig reflektion om SI och dess betydelse för studenterna (max 100 ord). De högst rankade sökande kallas eventuellt till intervju.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet som erbjuder goda anställningsvillkor.

Läs mer på Lunds universitets webbsida ”Jobba hos oss”

Att vara anställd som SI-ledare ger dig ledarskapserfarenhet och en attraktiv ledarskapsutbildning. Genom SI-ledarskapet får du fördjupade ämneskunskaper och pedagogisk erfarenhet, samt värdefulla professionella kontakter med såväl institutionen som andra SI-ledare och med studentgruppen. Erfarenheten visar att före detta SI-ledare är eftertraktade i yrkeslivet.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 26 augusti 2024
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 10 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1292
Kontakt
 • Jessica Blom-Larsson, studievägledare, Jessica.Blom-larsson@svet.lu.se
 • Marie Persson, HR-partner, Marie.persson@svet.lu.se
Facklig företrädare
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, Kansli@saco-s.lu.se
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, Expedition@st.lu.se
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-07-26
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb