Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst. för hälsovetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Postdoktor i gerontologi, inriktning åldrande, boende och hälsa

Om forskargruppen

Forskargruppen leds av professor Susanne Iwarsson och bedriver forskning och utbildning på forskarnivå inom området åldrande och hälsa. Vi medverkar i flera av Medicinska fakultetens utbildningsprogram och gör också utbildningsinsatser vid andra fakulteter. Här arbetar seniora och juniora forskare, doktorander samt teknisk och administrativ personal. Vi representerar olika discipliner och professioner, exempelvis gerontologi, arbetsterapi, fysioterapi, omvårdnad, folkhälsovetenskap och epidemiologi. Forskargruppen är ansluten till det tvärvetenskapliga forskningscentrumet Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE) och medverkar också i profilområdet Proaktivt åldrande samt den Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH).

Vi söker nu en postdoktor som är intresserad av att driva och utveckla forskning i gerontologi i en uttalat tvärvetenskaplig miljö, med fokus på åldrande, boende och hälsa.

Läs mer på universitetets webbplats Jobba hos oss. (https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss)

Arbetsuppgifter

Som postdoktor förväntas du såväl arbeta självständigt som samarbeta med forskare från olika discipliner, i en uttalat tvärvetenskaplig miljö med gränsöverskridande ambitioner.

Följande arbetsuppgifter kommer att ingå:

 • Medverka till utveckling och kommunikation av forskning, i huvudsak inom det av Vetenskapsrådet och Ribbingska donationen finansierade forskningsprogrammet RELOC-AGE.
 • Självständigt och i samarbete med medförfattare från olika discipliner arbeta med frågeställningar, analyser (företrädesvis kvantitativa) och rapportering av resultat från RELOC-AGE, främst i form av originalpublikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter.
 • Arbetsinsatser relaterat till andra forskningsprojekt inom forskargruppen, Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE) och profilområdet Proaktivt åldrande.
 • Självständigt och i samarbete med andra utarbeta etikprövningsansökningar, projektförslag och ansökningar till externa finansiärer.

Utåtriktad samverkan och intressentorienterad forskning är viktiga inslag i verksamheten som kräver särskild uppmärksamhet och engagemang. Utbildningsinsatser kan förekomma och avser då främst forskarnivå, men även begränsade insatser på grund- och avancerad nivå kan bli aktuella. Uppdrag som biträdande handledare för doktorander kan komma att ingå. Som postdoktor förväntas du aktivt delta och samverka i möten, seminarier och workshops, liksom vetenskapliga konferenser, andra externa engagemang och aktiviteter. Eftersom postdoktorn förväntas delta i och bidra till verksamheten inom forskargruppen, CASE och profilområdet Proaktivt åldrande kan även andra arbetsuppgifter förekomma.

 

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är du som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom anställningens ämnesområde. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

 

Vid anställning som postdoktor gäller följande bedömningsgrunder:

 • Doktorsexamen inom gerontologi eller annan för anställningen relevant inriktning
 • Bakgrund inom forskning om äldre och åldrande
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete med kvantitativa forskningsdesigner

 

Dessutom görs bedömning utifrån följande krav:

 • Mycket goda kunskaper i engelska, såväl i tal som skrift.
 • Mycket goda datorkunskaper och särskilt god vana av att arbeta statistikprogram, exempelvis STATA, SAS eller SPSS.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du har god samarbetsförmåga, ansvarskänsla och pålitlighet. Vidare är flexibilitet, organisationsförmåga och noggrannhet viktiga personliga egenskaper.

 

Meriterande för anställningen är:

 • Dokumenterad erfarenhet av tvärvetenskaplig forskning om äldre och åldrande.
 • Dokumenterad erfarenhet av forskning om åldrande, boende och hälsa.
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete med surveydata och befolkningsregister.
 • Goda kunskaper i talad/skriven svenska, annat skandinaviskt språk eller ambition och strategi för att lära sig svenska.

 

Övrigt:
Anställningen är tidsbegränsad till 2 år på heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor-2022-02-01". Tillträdesdatum är snarast eller enligt överenskommelse.

The research [SI1] group has extensive international collaboration and welcomes applicants of all nationalities. Applicants who need more information in English are kindly asked to contact us.

 

Så här ansöker du
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV och examensbevis samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1595
Kontakt
 • Susanne Iwarsson, Professor och Forskargruppschef, +46(0)46-2221940
 • Kristina Malmquist, HR, +46(0)46-2220000
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-10
Sista ansökningsdag 2024-08-09
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb