Medicinska fakulteten, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Forskargruppen Lungbiologi på institutionen för experimentell medicinsk vetenskap söker en biträdande forskare att anställa. Målsättningen för vår forskargrupp är att kunna bidra till en ökad förståelse för mekanismerna bakom kroniskt inflammatoriska lungsjukdomar, såsom kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) samt interstitiella lungsjukdomar (ILD) vilka leder till strukturella förändringar i vävnaden som påverkar sjukdomsutvecklingen. Det är kunskap som är viktig ur såväl ett grundforskningsperspektiv som ur ett kliniskt perspektiv. Målet är även att ta fram nya markörer för tidig diagnostik och finna nya behandlingsstrategier för kroniska lungsjukdomar. Forskargruppen värnar om en god arbetsmiljö.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Syftet med anställningen är att förstärka Lungbiologigruppen med en person som har en stark bakgrund inom molekylärbiologi med klinisk förankring och bioinformatik kopplat till forskning om KOL.

Som biträdande forskare inom forskargruppen ansvarar du för projektplanering och självständigt utförande av diverse forskningsuppgifter. I dina arbetsuppgifter ingår huvudsakligen in vitro-arbete med primära celler, hypoxikammare, RT-qPCR, western blot, immunohistokemi och handledning av studenter. Analys av transkriptom och proteomikdata samt sammanställning av data och skrivande av vetenskapligt arbete. Som person behöver du vara självständig, ambitiös och noggrann samt ha goda kommunikativa egenskaper.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Doktorandstudier inom ämnet biomedicin med inriktning lungmedicin medicin med fokus på kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
 • Goda kunskaper om lungan och lungsjukdomen KOL
 • Publicerad erfarenhet inom cellulär stress och hypoxi
 • Dokumenterad experimentell erfarenhet att arbeta med patientmaterial och framtagande av primära celler och cellodling av lungfibroblaster och epitelceller
 • Dokumenterad erfarenhet av RT-qPCR, WB, ELISA och immunocytokemiska-analyser
 • Förmåga att självständigt sammanställa data och skriva vetenskapliga arbeten
 • Självständig och initiativrik med vilja att utveckla projekt
 • Erfarenhet av praktisk handledning av studenter på kandidat och masternivå
 • Goda kunskaper inom bioinformatik och statistik för analys av stora dataserier

Meriterande för anställningen är:

 • Erfarenhet av in vitro studier med hypoxi och analys av transkriptom
 • Tidigare erfarenhet av Enrichr, DAVID, nSolver, GraphPad och SPSS
 • Tidigare erfarenhet av att forska i liknande projekt.

Vetenskaplig skicklighet inom relevant ämnesområde är det främsta anställningskriteriet. Vid utvärderingen kommer forskningsprofil, erfarenhet och kunskap att beaktas.

Övrigt

Tjänsten är en särskild visstidsanställning för fyra månader under perioden 2024-07-01 (eller enligt överenskommelse) t.o.m. 2024-09-30.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1608
Kontakt
 • Gunilla Westergren-Thorsson, +46462228695
 • Anna-Karin Larsson Callerfelt, Anna-Karin.Larsson_Callerfelt@med.lu.se
 • Maria Palmkron, HR-partner, 046-2224076
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-13
Sista ansökningsdag 2024-05-27

Tillbaka till lediga jobb