Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen vid avdelningen för neurologi, Lund

Gruppen Translationell Neurologi vid institutionen för kliniska vetenskaper Lund (IKVL) driver både experimentell preklinisk forskning, translationell forskning och kliniska studier. Den prekliniska forskning omfattar mer och mer högspecialiserade metoder och utrustning som kräver kontinuitet och en person som kan upprätthålla kunskapen inom dessa metoder och undervisa nya gruppmedlemmar. Gruppen leds av Gesine Paul-Visse och gruppen undersöker underliggande mekanismer av neurodegeneration, stroke och hjärntumörtillväxt. Särskilt fokus ligger på blod-hjärn-barriären dysfunktion och betydelsen av cell-signalering vid blod-hjärn-barriärens i olika patologiska situationer. Forskargruppen arbetar med multipla metoder från cellkultur till komplexa in vitro-system, olika djurmodeller, multipla transgena musstam och även humana vänads-, plasma och likvorprov. En stor del av gruppens expertis utvecklas just nu kring bioinformatiska analyser av transkriptom och proteom-data. Utöver det utvecklas det nya molekulärbiologiska metoder för att kunna detektera cell-specifika signaler in vivo. Gruppen har sitt labb på BMC A10 i Lund. 

Vi söker nu en forskningsingenjör för en tillsvidareanställning på 80% med tillträdesdatum den 1:a september 2024 eller enligt överenskommelse.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet Jobba hos oss

Arbetsuppgifter

 • Sökanden kommer ha övergripande ansvar för djuravel, bioinformatiska analyser, och kommer att vara delaktig i handledning av doktorander och studenter och i strategisk samt etisk planering av in vivo-försök i djurmodel.

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

 • MsC eller PhD i Immunologi eller Molekylärbiologi eller motsvarande.
 • FELASA för försöksdjur.
 • Lunds Universitets kurs i Forskarhandledning.
 • Relevant kunskap inom neuroimmunologi; erfarenhet av datainsamling och revisionsarbete för publikation i tidskrifter, erfarenhet med metoder som mass-spektrometri (MS/MS) och enkelcells-sekvensering (scRNAseq). Dokumenterat erfarenhet med bioinformatik för identifikation av differentiellt uttryckta gener respektive proteiner avseende både scRNA eller MS/MS. Erfarenhet med specifik expressionsanalys av proteiner med proximity-extension-assay data. Imputering av MS/MS och andra expressions data for Protein och RNA. Erfarenhet av CellChat; Velocyto; scVELO, Cellranger 3-6 och Velocyto-pipelines i UPPMAX – dataklustret och högkapacitetsberäkningar av Velocyto samt hantering av stora datafiler efter sekvensering av 10x reaktioner.

Meriterande för anställningen är:

 •  En merit är att ha erfarenhet av human och murin glioblastom-cell-kultur, transgen transduktion och gedigen erfarenhet av arbete med in vivo strokemodeller och simulering av hypoxi in vitro. 
 •  Särskilt meriterande är kunskap kring -identifikation och framrening av biotinligasinmärkta protein, -Western blot, -qPCR, -FACS ,- analys av microvesiklar, -erfarenhet av produktion och framrening av lentivirus (LV) och adenoassocierat virus (AAV),  -design av sgRNA för kloning av dubbelsträngade oligonukleotider in i pLentiCRISPRv2 samt lentivirus produktion, transduktion och validering av CRISPR-knock-out, isolering av cellkärnor från patientvävnadsprov för enkelkärnssekvensering. 
 •  Egenskaper som djup översiktlig och detaljrik ämneskunskap, en förmåga att snabbt kunna sätta upp nya metoder från beskrivning i vetenskapliga artiklar och stark förmåga att analysera värdet av andras och egna data för att snabbt skapa nya vetenskapliga hypoteser av hög kvalitet. 
 •  Personliga egenskaper som samarbetsförmågan, flexibilitet och problemlösningsförmågan värderas högt. 

Övrigt
Anställningen gäller tillsvidare och är på deltid 80%. Önskat tillträdesdatum är den 1:a september eller enligt överenskommelse. Eventuell provanställning på sex månader.

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund (IKVL) är en av sex institutioner vid medicinska fakulteten. Institutionen har ett brett samarbete, såväl inom fakulteten som inom andra enheter vid universitet. IKVL har även ett väl utvecklat samarbete med Skånes universitetssjukhus (SUS) och Region Skåne samt det omgivande samhället och näringslivet. Detta för att främja klinisk och experimentell translationell forskning, utveckling och utbildning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2034
Kontakt
 • Gesine Paul-Visse, forskargruppschef, +4646177766
 • Jessica Hörngren, HR-partner, +46462228347
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-06-13
Sista ansökningsdag 2024-06-27

Tillbaka till lediga jobb