Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och fler än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds Tekniska Högskola, LTH, är en teknisk fakultet inom Lunds universitet med forskning av hög internationell klass och stora satsningar på pedagogisk mångfald.

Fysiska institutionen är en av Lunds universitets största institutioner med cirka 350 anställda. Vid institutionen finns sju forskningsavdelningar och ett antal större centrumbildningar. Forskningen vid institutionen täcker ett brett spektrum av modern fysik. www.fysik.lu.se.

Särskild ämnesbeskrivning Vi söker en forskare i attosekundfysik för att studera fotojonisationsdynamik med hjälp av attosekund ljuspulser, antingen i ett tåg eller isolerade.

Arbetsuppgifter Arbetet består i att operera, underhålla och uppgradera ett femtosekund 1-kHz titanium-safirlasystem, generera attosekundpulser genom övertonsgenerering  i gaser, transportera och manipulera XUV-strålning och utföra tillämpningar i atomer och molekyler i gasfas. En del av arbetet är att utveckla en källa med bara en attosekundpuls, med hjälp av ultrakorta laserpulser erhållna efter utbredning i en kapillär. Handledning av exjobbare och doktorander förväntas

Krav För anställningen krävs:

 • Avlagd doktorsexamen i fysik.
 • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
 • Praktisk erfarenhet av femtosekundlasersystem.
 • Erfarenhet med ultrakorta laser pulser (med varaktighet några cyklar).
 • Erfarenhet med generering och tillämpning av attosekundpulser.

Övriga meriter Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling. Erfarenhet med teori av växelverkan mellan attosekundpulser och materia är en merit.

Villkor Tidsbegränsad anställning, 100 %, fr.o.m. 2018-08-25 - 2020-08-24.

Instruktioner för ansökan Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

 • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
 • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
 • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
 • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/1199
Kontakt
 • Anne L'Huillier, professor, +46 46 222 7661
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2018-05-09
Sista ansökningsdag 2018-05-23

Takaisin avoimiin työpaikkoihin