Lunds universitet, Med. fak., Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter


Fokus för detta projekt är studier av inducerade humana neuron (iN) från patienter med Alzheimers sjukdom (AD). AD är en vanlig neurodegenerativ sjukdom, som leder till progressiv förlust av hjärnvävnad och kognitiv svikt. Åldrande och genetiska faktorer är de viktigaste riskfaktorerna för AD. Det finns fortfarande ingen bot eller sjukdomsmodifierande behandling för AD, vilket delvis beror på att sjukdomens grundläggande mekanismer är oklara. Studier på kliniskt relevanta sjukdomsmodeller är avgörande för att nå utökad förståelse om AD. Vi använder därför iN-celler från patienter med AD. iN konverteras direkt från fibroblaster och kan (i motsats till neuron från iPSC) bevara cellulär ålder. Detta öppnar för möjligheten att undersöka hur åldersrelaterade förändringar i molekylära processer leder till AD.

Projektassistenten kommer att arbeta med projekt om iN-celler i AD. Ett av våra forskningsmål är att korrelera sekretoriska signalvägar med epigenetiska åldersprofiler i iN-celler från patienter med AD. Detta arbete kan inkludera cellodling, biokemiska analyser av DNA-metylering och cellulära mekanismer vid AD, samt ljusmikroskopi av iN-celler.

Projektassistenten kommer bli en del av ett multidisciplinärt team, som spänner från experimentella forskare till kliniska forskare. Vår forskning på cellulära sjukdomsmodeller expanderar och en framgångsrik projektassistent kommer uppmuntras att söka en doktorandtjänst i vårt team. Vårt mål är att på olika sätt underlätta utveckling av effektiva läkemedel mot AD.

Behörighet:

Examen på avancerad nivå, eller kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå), eller motsvarande kunskaper som förvärvats på något annat sätt inom eller utom landet, är ett krav.

Utmärkta färdigheter för skriftlig kommunikation på engelska är ett krav.

Andra kvalifikationer som är meriterande är erfarenhet från cellbiologi, experimentell neurovetenskap, och/eller projekt om neurodegenerativa sjukdom.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 maj eller tidigare
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/729
Kontakt
  • Niklas Mattsson, biträdande universitetslektor, e-post: niklas.mattsson@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-03-01
Sista ansökningsdag 2019-04-11

Tillbaka till lediga jobb