Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund (IKVL) är en av sex institutioner vid medicinska fakulteten. Institutionen har ett brett samarbete, såväl inom fakulteten som inom andra enheter vid universitet. IKVL har även ett väl utvecklat samarbete med Skånes universitetssjukhus (SUS) och Region Skåne samt det omgivande samhället och näringslivet. Detta för att främja klinisk och experimentell translationell forskning, utveckling och utbildning.

Inom institutionens avdelningar värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare.

Avdelningen för infektionsmedicin
Flera forskningsprojekt vid avdelningen för infektionsmedicin är inriktade på att bättre förstå mekanismer som ligger bakom utvecklingen av svåra infektionssjukdomar, fr.a. orsakade av bakterier men också av virus och svampar. Utgångspunkten för arbetet har ofta varit upptäckten av bakteriella ytproteiner och enzymer som på olika sätt interagerar med människans försvarssystem (medfödd och förvärvad immunitet och blodkoagulation). Avdelningens forskare studerar också betydelsen av och bakgrunden till inflammatoriska reaktioner vid infektioner och i samband med andra sjukdomstillstånd. I arbetet används en kombination av olika metoder: proteinkemi, mikrobiologi, molekylärbiologi, cellbiologi, visualiseringstekniker, djurförsök och analys av patientprover. Målsättningen är att den förvärvade kunskapen ska bidra till nya preventiva, diagnostiska och terapeutiska möjligheter inom sjukvården.

Avdelningen för infektionsmedicin söker nu postdoktor för forskning och utvecklande av verktyg för sekvensering av antikroppar och andra proteiner i komplexa biologiska och kliniska prover. Anställningen är på heltid under två år enligt centralt avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. Önskat tillträdesdatum är den 1 mars 2020 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att:

  • Utveckla mjukvara som läser in proteinsekvensdata och masspektrometridata och skriver ut en eller flera antikroppssekvenser tillsammans med sannolikheter.
  • Ge stöd för medarbetarna att använda mjukvaran.
  • Skriva vetenskapliga artiklar.

Kvalifikationer

Med postdoktor avses en arbetstagare som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Vid anställning som postdoktor gäller följande bedömningsgrund:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet samt pedagogisk förmåga.

Vid anställning som postdoktor ska främst beaktas vetenskaplig förmåga. I övrigt görs bedömningen med utgångspunkt i följande krav för anställningen:

  • Doktorsexamen inom beräkningsbiologi, datavetenskap eller motsvarande.
  • Analys av masspektrometridata.
  • Analys av proteinstruktur och energiberäkningar.
  • Påvisad expertis av dataanalys.
  • Påvisad expertis av programmering.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper som kommunikationsförmåga i tal och skrift i engelska samt god samarbetsförmåga.

Meriterande för anställningen är:

  • Storskalig beräkning.
  • Kunskap inom programmeringsspråk Python, cpp, SQL, R.

Instruktioner för ansökan Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/4370
Kontakt
  • Johan Malmström/professor, 046-2220830
  • Anne Vähäniemi/personalsamordnare, 046-2228758
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-01-10
Sista ansökningsdag 2020-01-30

Tillbaka till lediga jobb