Lund University, The Faculties of Humanities and Theology,

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Utbildningsvetenskap vid Lunds universitet

Institutionen för utbildningsvetenskap bildades 2011 inom Humanistiska och teologiska fakulteterna och ansvarar bland annat för ämneslärarutbildning (såväl sammanhållen som kompletterande pedagogisk utbildning, KPU) och den utbildningsvetenskapliga forskarskolan vid Lunds universitet. Sedan 2016 ingår även Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU). AHU har ett universitetsgemensamt uppdrag att bedriva pedagogiskt utvecklingsarbete genom pedagogisk utbildning för lärare och forskarhandledare, utvecklingsprojekt i samarbete med olika delar av universitetet samt forskning.

Institutionens forskningsverksamhet omfattar utbildningshistoria, skolsociologi, skol- och utbildningsforskning, lärarprofessionen, ämnesdidaktik samt forskning om högre utbildning. Högre utbildning som forskningsfält är mång- och tvärvetenskapligt till sin karaktär och av särskilt intresse är relationer och interaktioner mellan mikro-, meso- och makronivå samt förändringsprocesser. AHU:s forskning omfattar: akademiskt lärarskap och pedagogisk skicklighet, diskurser om akademiska lärare och högre utbildning, högskolepedagogisk verksamhetsutveckling och pedagogiskt ledarskap samt villkor för lärande och handledning i forskarutbildningen. Inom de två sistnämnda är AHU nationellt ledande och internationellt erkända. För närvarande är tre av institutionens tolv doktorander verksamma inom fältet högre utbildning, och personalen vid AHU handleder även doktorander antagna vid andra lärosäten.

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår att bedriva forskning, leda forskningssamarbeten såväl inom institutionen som med externa forskare, nationellt och internationellt, utveckla forskningsansökningar för egen och institutionens räkning, aktivt delta i institutionens gemensamma forskaraktiviteter samt handleda doktorander. Vidare ska innehavaren medverka i AHU:s högskolepedagogiska utbildning, i undervisning på grund-, avancerad och forskarnivå samt delta i pedagogiskt utvecklingsarbete. Administrativa uppgifter ingår också i anställningen och den sökande bör även vara beredd att vid behov axla akademiska ledningsuppdrag.

Behörighet och bedömning

Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Den tillträdande professorn ska kunna placera sig bland de ledande inom forskningsområdet och ha givit viktiga bidrag till den nationella och internationella forskningen. Då högre utbildning är ett brett och mångvetenskapligt fält bör den sökande ha god teoretisk och metodologisk bredd samt erfarenheter från studier inom olika utbildnings- och ämnessammanhang inom den högre utbildningen.

För anställningen krävs högskolepedagogisk utbildning om minst tio veckor i enlighet med SUHF:s rekommendationer eller att motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt.

Den sökande ska behärska svenska och engelska. Om kunskaper i svenska saknas vid tillträdet ska professorn ha tillgodogjort sig svenska inom två år i en utsträckning som gör det möjligt att undervisa på svenska och delta i beredande och beslutande organ inom universitetssystemet.

Vid anställning som professor ska följande bedömningsgrunder gälla:

• mycket god nationell och internationell nivå som forskare där kravet på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnesinriktningens karaktär och tradition

• mycket god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder

• god förmåga att handleda doktorander till doktorsexamen

• god förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet

• god förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet.

Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Utöver ovanstående är följande särskilt meriterande och bör dokumenteras noga i ansökan:

•  forskning om förändringsprocesser inom högre utbildning

• forskning om akademiskt lärarskap, högskolepedagogisk verksamhetsutveckling och villkor för lärande och handledning i forskarutbildning

• bred erfarenhet av högskolepedagogisk utveckling från olika utbildningssammanhang.

Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska vara utformad i enlighet med anvisningar som kan hämtas på www.ht.lu.se/om-fakulteterna/lediga-anstallningar/anvisningar-for-sokande/.  Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningstext och anvisningar samt att allt har inkommit till universitetet senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Lärarförslagsnämnden gör normalt ett urval bland de sökande. Detta urval kan ske i ett eller flera steg och vid behov med hjälp av sakkunniga. De sökande som går vidare till sakkunnigbedömning kan anmodas att inkomma med fysiska exemplar av sina åberopade skrifter inom 14 dagar.

De sökande som kallas till provföreläsningar och intervjuer kan anmodas komplettera ansökan med en kortfattad plan för den verksamhet som de ämnar bedriva inom ramen för eventuell anställning, med särskilt fokus på hur miljön kan utvecklas och vilka samarbeten de planerar att etablera eller vidareutveckla lokalt, nationellt och internationellt.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/35
Kontakt
  • Anders Sonesson, Assistant Head of Department, https://www.uvet.lu.se/person/AndersSonesson/
  • Sofia Kvarnbo, sofia.kvarnbo@kansliht.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2022-04-01
Sista ansökningsdag 2022-06-06

Tillbaka till lediga jobb