Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Särskild ämnesbeskrivning

Vid enheten för Förbränningsfysik bedrivs en omfattande verksamhet med tonvikt på utveckling av laserspektroskopiska tekniker för såväl grundläggande studier som tillämpningar inom bl.a. förbränningsprocesser, förgasning, katalys, framställning nanometerstrukturer och plasma. På senare år har även enheten etablerat en betydande forskningsverksamhet inom biofotonikområdet. Inom ramen för enhetens verksamhet finns omfattande nationella och internationella samarbeten med både akademin och industriella partners. Verksamheten bedrivs sedan 2001 i moderna lokaler i Enoch Thulin-laboratoriet vid Fysiska institutionen och i dagsläget arbetar cirka 60 personer vid enheten.

Plasma används ofta i applikationer och forskning för t.ex. yt- och gasbehandling, tändningssystem och materialbearbetning. Utveckling av applikationsdesign och metoder för modellering av dessa komplexa processer har lett till bättre optimerade system. Bildning av plasma-urladdning är slumpmässig och kortvarig och dessa plasmainducerade processer inträffar i flyktiga och hårda miljöer. Mellanföreteelser är svåra att studera in situ och lite är känt om mellanstatstillstånd och styrande processer, vilket gör applikationer med plasma-urladdning svåra att mäta och analysera. Utveckling av laserdiagnostekniker och omfattande hårdvaruutveckling har lett till snabba framsteg inom olika andra forskningsområden de senaste decennierna. Dessa tidigare ansträngningar ger ett bra underlag för utveckling av avancerad laserbaserad plasmadiagnostik och banbrytande undersökningar av stokastiska urladdningsplasmafenomen, såsom plasmaassisterad förbränning, plasmareformering av CO2 / CH4 och plasma / luftinteraktioner.

Ultrakorta-laserpulser, i femtosekundsregimen, erbjuder extrema toppenergier som är idealiska för laserdiagnostik som utnyttjar icke-linjära optiska fenomen. Diagnosverktyg baserat på dessa fenomen har använts för att studera energifördelningen i grupper av molekyler, med hjälp av koherent anti-Stokes Raman-spektroskopi, ämnesfördelning av mindre molekyler och atomer, med användning av två-foton laserinducerad fluorescens för att bara nämna några. Dessutom erbjuder ultraskorta-laserpulser experimentell data med höga temporära upplösningar, vilket är idealiskt för att studera snabba kollisionsbaserade fenomen, såsom plasmainitiering och snabb plasmakemi.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Ämnet för detta projekt rör utveckling av experimentella plattformar och laserbaserade diagnostiska verktyg för plasmafenomen och applikationer. Plattformerna för att undersöka plasmafenomen och applikationer kommer att baseras på högspänningsstimulering av laminär och turbulent förbränning av olika bränslen, plasmareformering av CO2 / CH4 och plasma / luftinteraktioner. Olika plasmakällor kommer att användas, såsom strömbegränsad DC högspänning och nanosekundspulsad högspänning. Jobbet innebär ansvar för att inrätta och karakterisera dessa högspänningsarbetsstationer. Denna karaktärisering avser mätning av spänning och strömkaraktärisering såväl som parametrar såsom temperaturer, ämnesfördelningar och dynamik samt fri elektrondensitet och temperatur med laser diagnostik. Även modellering av plasma och förbränningskemi kommer att vara del av arbetet för att öka förståelsen för de fenomen och tillämpningar som studeras.

Arbetsuppgifterna innefattar även (ex.):

  • Forskning inom ämnesområdet ovan.
  • Undervisning i den första, den andra och den tredje studiecykeln.
  • Handledning av examensarbeten och doktorander.
  • Samarbete med industrin och ett större samhälle.
  • Administration relaterad till de arbetsuppgifter som anges ovan

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag.  Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Mycket god muntlig och skriftlig engelska
  • Erfarenhet av experimentell högspänning och plasma
  • Experimentell erfarenhet av karakterisering plasma-relaterade fenomen genom ström /spänning/laser mätningar/analys
  • Erfarenhet av experimentell laserdiagnostik, till exempel laserinducerad fluorescens
  • Erfarenhet av programmeringsspråk som Python/Matlab eller motsvarande

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga
  • Övriga meriter:
  • God förmåga att samarbeta och arbeta i team.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2021-11-19. 

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTHs akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet. Läs mer här: http://www.lth.se/jobb/sokalararanstallning/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/205
Kontakt
  • Andreas Ehn, lektor, andreas.ehn@forbrf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-02-18
Sista ansökningsdag 2022-03-14

Tillbaka till lediga jobb