Denna annons är inte tillgänglig!
Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.
Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.
Beskrivning
Den stora hadronkollideraren (LHC) vid CERN är världens kraftfullaste accelerator. ALICE experimentet (http://alice-collaboration.web.cern.ch/) fokuserar på kollisioner mellan tunga joner vid LHC energier. Vårt mål är att studera starkt växelverkande materia vid extrema energitätheter, där man väntar sig att det s.k. quark-gluon plasmat (QGP) skapas. Detta plasma, och dess egenskaper är av grundläggande intresse i QCD. För detta ändamål utför vi en svit av mätningar av olika partiklar (mestadels hadroner) producerade i tungjonskollisioner. ALICE studerar också proton-proton kollisioner både för jämförelser med bly-bly kollisioner och i fysikområden där ALICE är konkurrenskraftigt med de andra LHC experimenten.
Vi välkomnar en doktorand som vill ansluta sig till oss i denna forskning, som en del av MSCA European Training Network SMARTHEP (https://www.smarthep.org/). Denna doktorand kommer att studera och använda den uppgraderade ALICE Time Projection Chamber (TPC)-detektorn, lära sig om maskininlärning genom utstationering vid CERN (för att arbeta med TPC-prestandaoptimering) och på XIMANTIS (för att arbeta med hybridnätverk) och utföra en fysikanalys av data från ALICE-detektorn vid CERN.
Synergier mellan Maskininlärning, RealTidsanalys och Hybridarkitekturer för effektiv bearbetning och beslutsfattande för kollissionshändelser (SMARTHEP) kommer att utbilda 12 forskare i tidiga fasen av sin karriär (ESR) från 10 värdinstitutioner över hela Europa för att effektivt använda beslutsfattande i realtid vilket leder till att datainsamling och analys blir synonymt, med hjälp av maskininlärning och hybridberäkningsarkitekturer. Som en del av SMARTHEP kommer du att ingå i ett dynamiskt forskarteam som värdesätter vetenskap, teknik, kreativitet och kvalitet. Vi uppmuntrar utforskning av nya idéer och innovationer. Du kommer att arbeta med ett stödjande internationellt konsortium som inkluderar andra entusiastiska unga forskare såväl som några världsledare inom utvecklingen av realtidsanalys (RTA) och specialister från datavetenskap och industri.
För en mer detaljerad beskrivning av detta projekt (ESR10), såväl som andra SMARTHEP-positioner, se https://www.smarthep.org/positions/
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.
Aktiviteterna är vid Fysiska institutionen, Lunds universitet, med utstationering vid CERN (nära Genève, Schweiz) och vid XIMANTIS (Lund). Den sex månader långa utstationeringen vid CERN kommer att kräva tillfällig placering vid CERN. Andra korta besök på CERN och resor till internationella konferenser väntas.
Anställningen beräknas påbörjas senast 1 oktober 2022.
Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:
Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom fysiktas i beaktande.
Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.
Övriga krav:
Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.
Eftersom finansieringen för denna position kommer från MSCA ETN SMARTHEP, gäller även följande ytterligare krav:
Vid rekryteringstillfället ska kandidaten
Bedömningsgrund
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.
Följande beaktas:
Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.
Tillsättningen av den framgångsrike kandidaten kommer baseras på studieresultat från den grundläggande och avancerade nivån, kraven beskrivna ovan, och kapaciteten att tackla utmaningarna beskrivna i texten. Speciell vikt fästs vid examensarbetets kvalitét.
Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Ansökningsförfarande
Ansök online via Lunds universitets rekryteringssystem (se länk nedan).
Sökande uppmanas dessutom, om möjligt, att ladda upp sin ansökan till SMARTHEP-systemet (https://www.smarthep.org/positions/esr10/), där de kan uttrycka en preferens för upp till tre ESR-projekt och ange att de är intresserade av "ESR10". I enlighet med svensk lag kommer anställningsbeslutet för ESR10 att baseras på det ansökningsmaterial som lämnas in via Varbi.
Alla dokument ska laddas upp i rekryteringssystemet som pdf, Word eller liknande filer.
Ansökningar måste innehålla följande, och kan annars anses vara ofullständiga och inte möjliga att utvärdera:
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Lund |
Län | Skåne län |
Land | Sverige |
Referensnummer | PA2022/374 |
Publicerat | 2022-02-17 |
Sista ansökningsdag | 2022-03-17 |