Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskningen vid avdelningen för atomfysik handlar om olika tillämpningar av optik och lasrar, till exempel atom- och molekylfysik med ultrakorta ljuspulser, högintensiv laserplasmafysik, kvantinformation och biofotonik. Avdelningen driver en högeffektlaseranläggning, med flera avancerade femtosekundslasersystem. Avdelningen är en del av en stor tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom Lunds universitet, Lunds lasercentrum, LLC. Avdelningen är också starkt involverad i grundutbildningen, särskilt inom LTHs fotonikprogram.

Vid högeffektlaseranläggning bedrivs forskning om generering och tillämpning av extremt korta ljuspulser, i attosekund och extrema ultravioletta området. Forskningen sträcker sig från ultrasnabb laserteknologi och extremt icke-linjär optik till studier av elektrondynamik i atomer, molekyler samt mer komplexa system.

Arbetsuppgifter

Vi föreslår fyra olika projekt:

  1. Tidsupplösta studier av atomer, molekyler och fasta material med användning av ultrakorta intensiva laserpulser i det extremt ultravioletta området och röntgenområdet samt ultrakorta, laser-genererade, elektronpulser. Projektet innefattar utveckling, optimering och karakterisering av en laserdriven källa för generering av attosekundspulser, utveckling och implementation av pump-probmättekniker samt experiment vid övertonslaboratoriet vid Högeffektslaserfaciliteten i Lund och vid internationella frielektronlaserfaciliteter.
  2. Sammanflätning av elektroner. Projektet består i att skapa sammanflätade elektronpar via dubbeljonisation av atomer och att karakterisera dessa. Projektet är huvudsakligen experimentell, och kommer att utnyttja en attosekundpulskälla med hög repetitionshastighet samt tre-dimensionell fotoelektronspektroskopi.
  3. Laserutveckling och tillämpningar. Målet är att fortsätta utvecklingen av ett kortpulslasersystem i det infraröda spektralområdet vid 1,8 mm samt att utforska tillämpningar, speciellt generering av attosekundpulser med hög fotonenergi och tidsupplöst Röntgen photoelektron spektroskopi 4.
  4. Karakteriseringen av ultrakorta ljuspulser har en central roll inom ultrasnabb optik och attosekundsfysik. Inom ramen för ett Europeiskt projekt kommer kandidaten att utveckla pulskarakterisering som kan mäta ultrakorta pulser ”single-shot”, och använda artificiell intelligens för att accelerera beräkningarna som ligger bakom mätningen.   

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, varav ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • civilingenjörsexamen inom teknisk fysik eller närliggande ämnesområde, eller masterexamen inom fysik eller närliggande ämnesområde.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Behörighetskraven ska vara uppfyllda då utbildningen/anställningen påbörjas, men behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
  • Studenten ska ha en bakgrund inom optik/fotonik och/eller atomfysik/kvantmekanik

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet, se Arbetsuppgifter. Dessa kan visas genom bilagda handlingar.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. yrkeserfarenhet

Önskvärda meriter:

Erfarenhet inom ett eller flera av följande ämnen är en merit:'

  • Femtosekundslasrar och ultrasnabb optik
  • Övertonsgenerering och attosekundfysik
  • Frielektronlaserexperiment
  • Pump-probexperiment
  • Experimentella studier av molekyldynamik
  • Fotojon-/fotoelektronspektroskopi
  • Övriga färdigheter inom exempelvis programmering, dataanalys, vakuumteknik, mekanisk design

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Ansökningsförfarande

Ansökan skall skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning i fall arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/539
Kontakt
  • Professor Per Eng-Johnsson, per.eng-johnsson@fysik.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
Publicerat 2022-02-18
Sista ansökningsdag 2022-04-15

Tillbaka till lediga jobb