Medicinska fakulteten, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Vid forskargruppen för Molekylär Neurogenetik bedrivs forskning om hjärnans utveckling, åldrande och dess relation till sjukdomar. Forskningen har sedan flera år legat i framkant inom området epigenetik. Gruppen leds av professor Johan Jakobsson och består av både forskande och teknisk personal. Verksamheten är lokaliserad på Biomedicinskt centrum i Lund. Här kan du läsa mer om vår spännande forskning: https://www.molecular-neurogenetics.lu.se/

Vi söker härmed en driven doktorand för arbete med ett projekt som syftar till att studera molekylära mekanismer som kontrollerar aktiviteten av autofagi och transposabla element i den åldrande mänskliga hjärnan, med ett fokus på bioinformatiska analyser. 

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi värnar om en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss: https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som doktorand inom forskargruppen kommer du att delta i ett projekt som omfattar bioinformatisk analys av single-cell RNA-seq, proteomics, DNA-methylation data inhämtad från omprogrammerade hudceller till hjärnceller och post-mortem material av mänskliga hjärnor av olika ålder. Projektet kommer till stor del att baseras på utformningen av bioinformatiska metoder för att studera autofagi och transposabla element från single-cell RNA-seq, proteomics, DNA-methylation  data.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:

- Masterexamen i biomedicin, bioteknik, bioinformatik eller motsvarande

- Erfarenhet av bioinformatisk analys av single-cell RNA-seq data

- Erfarenhet av att studera hjärnans åldrande

- Dokumenterad erfarenhet av att arbeta i team

- God vetenskaplig förmåga att planera och analysera experiment

- God förmåga att fungera bra i samarbetsprojekt både inom gruppen men även med andra forskargrupper med annorlunda discipliner. 

- Positiv inställning, hårt arbetande och med ett driv att lyckas

- God förmåga att presentera forskning i tal och skrift

Meriterande för anställningen är:

- Bioinformatisk analys av single-cell RNA-seq data

- Kunskap om cellulära och molekylära mekanismer relaterade till hjärnans åldrande

Övrigt

Detta är en tidsbegränsad anställning på heltid i 48 månader med önskat tillträdesdatum den 2022-09-01 eller enligt överenskommelse.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla:

Personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer

CV

Examensbevis

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2022-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1265
Kontakt
  • Herbert Floria, 046-2220696
  • Pircs Karolina, +46462220544
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-04-12
Sista ansökningsdag 2022-05-03

Tillbaka till lediga jobb