Lunds universitet, LTH, Matematikcentrum, LTH

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Du kommer att ingå i en nyligen etablerad grupp vars forskning handlar om numeriska metoder med kopplingar till maskininlärning. Vi finansieras av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP).

 

I din närmaste omgivning på Matematikcentrum finns forskningsgruppen för Numerisk Analys, som framgångsrikt bedriver forskning med fokus på numeriska metoder för tidsintegration. Vi är ca. 15 personer som sysslar både med ren teoretisk analys på en hög abstraktionsnivå och med mer praktisk mjukvaruutveckling.

 

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system.

 

WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org

 

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss.


Särskild ämnesbeskrivning

Inom det här projektet tänker vi studera och utveckla metoder för så kallade neurala differentialekvationer, dvs. differentialekvationer med ett stort antal parametrar. För att dessa skall kunna användas effektivt krävs noggranna, stabila och snabba metoder för både framåt- och bakåt-integrering av den underliggande differentialekvationen, motsvarande evaluering och träning av nätverket. Du kommer att hjälpa oss utveckla nya tidsstegningsmetoder som är anpassade till typiska tillämpningar för båda dessa ändamål, implementera metoderna, samt analysera deras konvergensegenskaper med fokus på hur de träningsbara parametrarna påverkar dessa.

 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning.  Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Arbetsuppgifterna innefattar:

 • forskning inom det föreslagna projektet.
 • undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
 • handledning av examensarbetare och doktorander.
 • administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan.

 

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

 

Övriga krav:

 • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
 • En stark teoretisk bakgrund inom numeriska metoder för tidsintegration, eller inom optimering för maskininlärning.
 • Publikationer i ämnesrelevanta tidskrifter eller konferenser.
 • Programmeringserfarenhet.

 

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

 • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
 • Pedagogisk förmåga.

 

Övriga meriter:

 • Erfarenhet av konvergensanalys i abstrakta ramverk, t.ex. via halvgruppsteori eller variationella argument.
 • Erfarenhet av analys av neurala differentialekvationer.
 • Dokumenterad självständighet och ledarskap inom forskningsprojekt.

 

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”. Startdatum 2022-10-01 eller enligt överenskommelse.

 

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTHs akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet (inkl. kopia av doktorsexamen). Läs mer här: http://www.lth.se/jobb/sokalararanstallning/ 

 

 

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-10-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1439
Kontakt
 • Tony Stillfjord, 0462224451
Publicerat 2022-04-25
Sista ansökningsdag 2022-06-06

Tillbaka till lediga jobb