Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen (LTH)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Forskningen vid avdelningen för Biofysikalisk kemi omfattar studier av biomolekylära interaktioner, struktur och dynamik, med syftet att förstå biologiska system och processer på molekylär nivå. Tyngdpunkten ligger på experimentella och teoretiska studier av de fysikaliska egenskaperna hos proteiner i lösning. Avdelningen för Biofysikalisk kemi ingår i enheten Centrum för molekylär proteinforskning (CMPS, Center for Molecular Protein Science).

CMPS erbjuder en mycket kreativ miljö som möjliggör ledande forskning. Inom CMPS är vi stolta över att vara hemvist för flera prestigefyllda forskningsanslag, för närvarande inkluderar dessa 1 ERC-Consolidator, 1 ERC-Advanced, 1 ERC-Synergy och 3 projektanslag tilldelade av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. CMPS består av forskargrupper med kompetens inom en rad biokemiska och biofysikaliska metoder (se: https://www.cmps.lu.se) och erbjuder därmed en utmärkt lärmiljö för doktorander och postdocs.

Den nuvarande tjänsten är placerad i Prof. Mikael Akkes forskargrupp och finansieras av ett ERC-Synergy anslag. Projektet innebär ett samarbete mellan 3 forskargrupper som representerar kompletterande expertis inom biofysikaliska metoder: Mikael Akke (NMR-spektroskopi) vid Lunds universitet, Kresten Lindorff-Larsen (molekyldynamiksimuleringar och beräkningskemi) vid Köpenhamns universitet och Eike Schulz (tidsupplöst röntgenkristallografi) vid Hamburgs universitet. Projektet studerar ligandbindning till proteiner och avser beskriva processen i termer av struktur, dynamik, kinetik och energilandskap. Vid full bemanning kommer projektet att involvera 2 doktorander och 1 postdoc placerade i Lund, 2 doktorander och 1 postdoc i Köpenhamn, samt 1 doktorand och 1 postdoc i Hamburg. Dessutom involverar ett annat projekt i Akkes forskargrupp ytterligare 3 doktorander och 2 postdoktorer, samt 1 senior forskare.

Kemiska institutionens NMR-lab inkluderar ett 800 MHz Bruker NEO-instrument med 4 kanaler och en 5 mm TCI Z-gradient CryoProbe med kylda förförstärkare för 1H, 13C, 15N och 2H, och en 600 MHz Bruker Avance NEO med 4 kanaler och en 5 mm QCI(P) Z-gradient CryoProbe 1H-19F/13C/15N/31P. En heltids-anställd forskningingenjör (facility manager) servar NMR-lab.

Ämnesbeskrivning
Projektet studerar ligandbindning till proteiner och avser beskriva processen i termer av struktur, dynamik, kinetik och energilandskap. Du kommer att lära dig och tillämpa avancerade NMR-relaxationsexperiment för att karakterisera konformationsomvandlingar i proteiner då dessa binder ligander.

Arbetsuppgifter

Doktorand i forskarutbildningsämnet biofysikalisk kemi. Arbetet inbegriper biofysikaliska experiment, särskilt multi-dimensionell NMR spektroskopi. Isotopmärkta proteinprover framställs genom överuttryck i bakteriella expressions­system och efterföljande upprening med kromatografiska metoder.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden. Avdelningen för Biofysikalisk kemi ansvarar för undervisning i fysikalisk kemi, NMR-spektroskopi och biofysikalisk kemi.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för biofysikalisk kemi uppfyller den som har:

civilingenjörsexamen, magisterexamen, eller annan utbildning på jämförbar nivå med ett betydande inslag av matematik, molekylära vetenskaper och livsvetenskaper. Beroende på det specifika projektets inriktning krävs kurser på avancerad nivå i fysikalisk kemi, biofysikalisk kemi, protein-vetenskap, och/eller molekylspektroskopi.

Övriga krav:

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift. Civilingenjörsexamen i kemiteknik/bioteknik med molekylär inriktning eller motsvarande utbildning på Master-nivå. God förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Särskild vikt läggs vid den sökandes erfarenhet av biofysikalisk kemi. God molekylär förståelse. Erfarenhet av laborativt projektarbete. Praktisk erfarenhet av NMR-spektroskopi tillämpat på proteiner och övriga ovan nämnda tekniker.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.
Komplettera gärna med ev. ytterligare fördelar.
Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss

Övrigt
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du
Ansökan bör/ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

 


Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1266
Kontakt
  • Mikael Akke, mikael.akke@bpc.lu.se, +46462228247
  • Mia Hedin, mia.hedinatkc.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2023-04-17
Sista ansökningsdag 2023-05-07

Tillbaka till lediga jobb