Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen                
Forskargruppen Kognitiv Sjukdomsforskning, tillhörande Institutionen för Kliniska Vetenskaper i Malmö, är en multidisciplinär grupp av prekliniska och kliniska forskare vars mål är att definiera och förstå de biologiska processerna vid Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar som påverkar kognition. Vi arbetar translationellt, där studier på kohorter av patienter och kognitivt friska personer, biokemiska markörer, kognitiv testning, djurmodeller och cellbiologiska experiment ingår. Vårt långsiktiga mål är att bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder för neurodegenerativa sjukdomar där effektiva behandlingar fortfarande saknas. Mer information om forskargruppen finns här.  Forskargruppen leds av Docent Malin Wennström.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Vi söker nu en doktorand till vårt doktorandprojekt “ Exploring the role for TDP-43 in retina and brain vessel pathology linked to Alzheimer's disease”. Doktoranden kommer att bedriva forskning på Wallenberg Lab i Malmö under ledning av Malin Wennström. Tjänstens omfattning är heltid med tillträde i januari 2024 eller enligt överenskommelse.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss; Jobba hos oss .

Arbetsuppgifter
Doktorandens huvuduppgift är att genomföra sina forskningsstudier vilket inkluderar deltagande i forskningsprojekt och obligatoriska kurser. Arbetsuppgifterna kommer inkludera analys av humana vävnads, likvor och plasma prover, hantering av proteomdata samt cellkulturstudier. Även andra förekommande arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.

Övriga kvalifikationer

För anställningen krävs:

 • Masterexamen inom neurobiologi eller inom annat relevant ämne
 • Erfarenhet av att protein assays och immunofärgningar
 • Erfarenhet av att arbeta med cellkulturer
 • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. För anställningen krävs att du är kommunikativ, noggrann, nyfiken och engagerad i ämnet. Vi ser gärna att du har ett intresse för att skriva.

Meriterande för anställningen är:

 • Kunskap kring demenssjukdomar, framför allt Alzheimers sjukdom
 • Kunskap om näthinnans och hjärnans strukturella uppbyggnad
 • Kunskap inom Bioinformatik

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrunder
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad fyra år enligt HF 5 kap 7 och avser heltid. Startdatum 2024-01-01 eller enligt överenskommelse.

Instruktioner för ansökan
Ansökan till tjänsten sker genom universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller de eftersökta kvalifikationerna och varför du är intresserad av tjänsten. Ansökan behöver även innehålla ett CV, kontaktuppgifter till två referenser, examensbevis (inklusive betygsavskrift) och andra dokument som du vill ska beaktas (t.ex. rekommendationsbrev).

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2748
Kontakt
 • Malin Wennström, Professor, +46733720912
 • Adina Olnert, HR partner, +4640391904
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-09-04
Sista ansökningsdag 2023-09-26

Tillbaka till lediga jobb