Lunds universitet, kemiska institutionen (Nfak)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplats

Projektet är ett samarbete mellan Avdelningen för Fysikalisk Kemi vid Lunds Universitet och Neutron Instrument Division vid den Europeiska Spallationskällan ESS, som ansvarar för design, konstruktion och drift av ESS’s neutroninstrument.

Avdelningen för Fysikalisk Kemi, som är en del av Kemiska Institutionen vid den Naturvetenskapliga Fakulteten, bedriver experimentell och teoretisk forskning inom yt- och kolloidvetenskap och mjuk material, som innefattar både syntetiska och biologiska system. Flera olika experimentella tekniker finns tillgängliga inom avdelningen, där olika spridningsmetoder är speciellt viktiga och organiserade inom Center for Scattering Methods (CSM). ESS och och synkrotronlaboratoriet MAX IV är två stora forkningsanläggningar som präglar den vetenskapliga miljön i Lund. Närheten till dessa anläggningar har potentialen att stärka avdelningens roll som en internationellt ledande forskningsmiljö för mjuk materia. Avdelningen har därför starka ambitioner att vara involverad, genom olika samarbeten med bägge anläggningarna. Avdelningen har även ett stort engagemang inom LINXS Institute of Advanced Neutron and X-ray Science i Lund, och även i NanoLund, Lunds Universitets centrum för nanovetenskap.

Den Europeiska spallationskällan ESS är en europeisk forskningsinfrastruktur och multidisciplinär forskningsanläggning baserat på världens mest kraftfulla neutronkälla. ESS är under uppbyggnad i utkanten av Lund och kommer att ge unika möjligheter att både kraftigt överträffa och komplettera dagens ledande neutronkällor, vilket möjliggör nya möjligheter för forskare över hela spektrumet av vetenskapliga upptäckter, inklusive material och biovetenskap, energi, miljöteknik , kulturarv och grundläggande fysik. LOKI är ett av två lågvinkel- neutronspridningsinstrument i den första fasen av instrumentkonstruktionen vid ESS och kommer att vara ett av de första instrumenten som kommer online efter Beam on Target (BoT), för närvarande planerad till juni 2025. Efter en uppskattningsvis 18 månader från BoT blir LOKI-instrumentet då ett av de första instrumenten som kommer in i användarprogrammet med externa användare. LOKI har designats specifikt med tanke på materialvetenskapens, mjuk materia- och biovetenskapernas behov.

Särskild ämnesbeskrivning

Tjänsten innebär att utveckla och stödja forskningsaktiviteter relaterade till LOKI-strålröret vid ESS. Detta inkluderar deltagande i utveckling och driftsättning av LOKI-strållinjen samt att bedriva egen forskning som involverar lågvinkelspridning av neutroner (SANS) och eventuellt även röntgenspridning. (SAXS), på, idealiskt, biomolekylära system.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Den huvudsakliga initiala uppgiften kommer att vara att stödja färdigställandet av LOKI strållinjeinstallationen innan man hjälper till med licensiering och "Cold Commissioning". Du kommer sedan att fokusera på att utföra "Hot Commissioning"-experiment med neutroner för att helt karakterisera instrumentets prestanda och säkerställa framgångsrik funktionalitet hos instrumentet för användarprogrammet. Det förväntas också att du kommer att designa och delta i experiment vid andra internationella neutronanläggningar för att testa relevant utrustning och dataanalysrutiner samt för din egen eller samarbetsforskning som leder till "First Science"-experiment vid ESS.

Den utvalda kandidaten kommer att ha ett nära samarbete med LOKI Instrument Scientist, LOKI Instrument Assistant, LOKI Data Scientist och de andra forskarna vid ESS samt forskare vid avdelningen för fysikalisk kemi. Det förväntas att kandidaten kommer att utveckla sin egen forskning som involverar neutronspridningstekniker, både nyfikenhetsdrivna och med sikte på att utveckla LOKIs strålrörspacitet. Denna forskning kommer att ske i samarbete med forskare vid ESS och inom avdelningen för fysikalisk kemi, särskilt inom områdena mjuka och/eller biologiska ämnen.

Deltagande i aktiviteter vid avdelningen för fysikalisk kemi uppmuntras, inklusive forskning och undervisning, t.ex. handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt specialiserad utbildning i ämnet. I arbetsuppgifterna ingår också att aktivt delta i interaktioner med externa intressenter, både inom och utanför akademin och ESS för att stärka och utveckla externa samarbeten. Engagemang i det internationella lågvinklarspridningssamhället förväntas, t.ex. genom presentationer på konferenser/workshops och experiment på andra anläggningar.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Kandidaten bör ha minst tre års erfarenhet av att använda storskaliga neutronforskningsanläggningar, samt ett stort intresse för instrumentutveckling och experiment. Den sökande ska kunna uttrycka sig väl på engelska (både skriftligt och muntligt). Att förstå svenska är en fördel, men inget nödvändigt.

Ytterligare måstekrav:

  • Kandidaten ska ha minst tre års erfarenhet av att använda storskalig neutronforskningsanläggningar, samt ett stort intresse för instrumentutveckling och experimenterande
  • Dokumenterad erfarenhet och kompetens av alla aspekter av lågvinkelneutronspridning, från planering och design av experiment, till datainsamling, datareduktion och analys
  • Goda kunskaper om biologiska spridningsuppsättningar inklusive provberedning och size exclusion kromatografi
  • God kommunikationsförmåga inklusive mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Förmågan att arbeta både självständigt och i team är av stor vikt
  • Kompetens i programmering (python, C++ eller liknande)

Ytterligare önskvärd erfarenhet:

  • Drift och utveckling av neutroninstrumentering och instrumentstyrning;
  • Drift och utveckling av in-situ experiment med neutronspridning;
  • Kompletterande erfarenhet från och kompetens inom lågvinkelröntgenspridning.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och bedriva forskning av hög kvalitet
  • Erfarenhet av att använda storskaliga neutronforskningsanläggningar
  • Kompetens inom småvinklar neutronspridning
  • Kunskap om biologiska spridningsuppsättningar
  • God kommunikationsförmåga
  • Förmåga att arbeta både självständigt och i team
  • Kompetens inom programmering
  • Ytterligare önskvärd erfarenhet enligt beskrivningen ovan

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 3 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Ett följebrev där du beskriver din lämplighet och motivation för att ansöka om tjänsten
  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor)
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/268
Kontakt
  • Erik Andersson Jardby, Erik.Andersson_jardby@kilu.lu.se
  • Ulf Olsson, ulf.olsson@fkem1.lu.se, +46462228159
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2024-01-29
Sista ansökningsdag 2024-02-26

Tillbaka till lediga jobb