Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Forskargruppen kardiovaskulär forskning – immunitet och ateroskleros, fokuserar på immunologiska processer involverade i kardiovaskulär sjukdom. Genom att använda djurmodeller, in-vitro studier och stora biobanker av humant material ämnar vi att utveckla nya behandlingar och biomarkörer som kan användas i klinisk praxis. Vi är särskilt intresserade av hjärtinfarkt, inflammatoriska hjärtsjukdomar, åderförkalkning och stroke. Forskargruppen leds av universitetslektor Harry Björkbacka. Anställningen är placerad på CRC i Malmö.

Vi uppmuntrar till ett brett samarbete mellan våra gruppmedlemmar och strävar efter en utvecklande och stimulerande arbetsplats för alla. Vi stimulerar och stödjer yngre forskare i gruppen att etableras som självständiga forskare. Mer information om vem som ingår i forskargruppen finns här.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och den psykosociala arbetsmiljön.

Vi söker nu en expert inom experimentell kardiovaskulär forskning. Anställningen är en visstidsanställning med omfattning 15% under 12 månader.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet; Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Arbetet innefattar att arbeta med att karaktärisera effekterna och kartlägga verknings-mekanismerna av en nyupptäckt familj av peptider som stimulerar tillväxt och reparation av kärl. Arbetet utförs i huvudsak på odlande celler men visst arbete med djurmodeller kan också förekomma. Projektet har även en translationell del där samband mellan nivåer av naturligt förekommande tillväxtfaktorer för kärlväggsceller och risk för hjärtkärlsjukdom studeras i befintliga kohorter och biobanker.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:

 • Läkarexamen
 • Docentkompetens inom experimentell medicin
 • Goda kunskaper inom såväl experimentell som klinisk kardiovaskulär medicin
 • Erfarenhet av att i samverkan med externa samarbetspartners ta experimentella studier vidare till klinisk prövning
 • Erfarenhet av självständig forskning om immunsystemets betydelse för utveckling av ateroskleros, nya biomarkörer för kardiovaskulär risk samt mekanismer för kardiovaskulära komplikationer vid diabetes
 • Mycket goda kunskaper i svenska, såväl muntlig som skriftlig
 • Mycket goda kunskaper i engelska, såväl muntlig som skriftlig

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper. Vi söker dig som trivs med att samverka och är kommunikativ, noggrann och strukturerad samt har god förmåga att arbeta självständigt.

Meriterande för anställningen är:

 • Goda kunskaper inom molekylär, immunologisk, djurexperimentell och statistisk metodologi
 • Erfarenhet av kliniska prövningar och observationsstudier

Hänsyn kommer också att tas till samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom forskargrupperna samt bidra till deras framtida utveckling.

Övrigt
Anställningen är en särskild visstidsanställning (SÄVA) med omfattning 15 % under 12 månader. Önskat startdatum är 2024-06-01.

Instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis, referenser och övrigt som du önskar åberopa.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-06-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 15
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/738
Kontakt
 • Harry Björkbacka, forskargruppschef, +4640391205
 • Jennie Berne, HR-partner, +4640391054
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-04-10
Sista ansökningsdag 2024-04-26

Tillbaka till lediga jobb