Lunds universitet, LTH, Institutionen för energivetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Doktorandtjänsten är placerad på avdelningen för värmeöverföring vid institutionen för energivetenskap. På avdelningen bedriver vi forskning och utbildning om energigenerering, omvandling, och användning i olika termomekaniska system där studiet av värmeöverföring, strömningsmekanik samt strukturdynamik spelar en viktig roll. I synnerhet nya material och tillverkningstekniker samt förbättrad förståelse för turbulent strömning, kemiskt reagerande strömning, och flerfasströmning är nyckeln till förbättrade värmeöverföringsmekanismer och effektivare användning av energi. Vid avdelningen arbetar cirka 30 kollegor, varav 20 doktorander. På internationell nivå samarbetar vi med universitet och institut i Europa, Asien, och Nordamerika. Våra lokaler finns i det nyrenoverade M-huset på LTH:s campus i Lund. 

Mer information om divisionen för värmeöverföring(energy.lth.se) 

Ämnesbeskrivning

Det nyinrättade Vinnova kompetenscentret AdTherM (Advanced Computing for Sustainable Thermal Management in Industry) fokuserar mot analyser av termiska processer i industriella applikationer, inklusive termo- och elektrokemisk energiomvandlingsverksamhet, anställer 9 doktorander, 4 vid Lunds universitet, 3 i Luleå Tekniska högskolan, och 2 vid KTH – Kungliga Tekniska Högskolan.

AdTherMs sammanför ett spektrum av industriella teknologier med viktiga roller i hållbarhetsvärdekedjan, och överbrygger klyftan mellan grundforskning och tillämpningar. De gemensamt identifierade huvudutmaningarna kommer att studeras genom att experiment, främst inom industrin, kombineras med modellutveckling och simuleringsstudier, främst inom akademin. Validering kommer att fastställa modelleringsnoggrannheten och sedan kommer modellerna att appliceras på industriellt relevanta problem för att lösa eller analysera dessa. De flesta utmaningarna för industrin inom detta område är generiska och bygger på samma fysiska mekanismer. AdTherM, som en plattform, är centrerad kring de modeller och metoder som används för att utvärdera, analysera och utveckla termiska industriella system. AdTherMs mål är att genom teoretiska och numeriska modeller skapa en kunskapsbaserad utvecklings- och designprocess för nästa generations teknologier för hållbar energiomvandling, värmehantering och energiåtervinning. Målet är att bygga kompetens och kunskap genom ett internationellt erkänt centrum. Resultaten i form av ökad kunskap och förbättrade modeller kommer att kunna användas av industrin för att förbättra sina tillverkningsprocesser och produkter som möjliggör ökad innovation.

Projektbeskrivning

För förbättrad hållbarhet behöver termiska belastningar från förbränning av nya bränslen (t.ex. väte), i energilagringssystem under utveckling (t.ex. batterier) och i andra industriella system och processer förstås och hanteras bättre. Särskilda utmaningar uppstår när dessa värmebelastningar uppstår i reaktiva flöden och som en del av en transient process. Syftet med detta arbete är att undersöka reagerande flöde i samband med värmeledning och värmestrålning med hjälp av numeriska simuleringsmodeller med hög kvalitet i relevanta konfigurationer. En metodik skall utvecklas för att analysera sådana flödessituationer som bör vara tillämpliga på, men inte begränsat till, gasturbinbrännare och batteribränder. Det numeriska simuleringsarbetet kommer att stödjas av experiment som utförs t.ex. på Siemens Energy AB och Northvolt Systems AB. Dessa kommer att fungera som en grund för att utveckla metoden och för validering.

Fokus för arbetet kommer att vara upprättandet av en metodik för kopplade simuleringar av reagerande flöde med konjugerad värmeöverföring och strålning. Mer eller mindre etablerade metoder finns redan för dessa processer var för sig, men här är målet att kombinera dem i samma simulering och tillämpa på praktiska industriella problem som är mer komplexa än vanliga akademiska problem.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Forskningen innefattar följande:

  • Förbättra förståelsen för värmeöverföring i system som involverar kemiskt reaktiv strömning, såsom förbränning i gasturbinbrännare och batteribränder.
  • Utföra och validera komplexa simuleringar med delmodeller för konjugerad värmeöverföring, kemiska reaktioner, turbulens och strålning.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Energivetenskaper uppfyller den som har:

  • minst 90 högskolepoäng med relevans för forskarutbildningsämnet, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett fördjupningsarbete om minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet
  • examen på avancerad nivå inom relevant ämnesområde

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Kunskaper om värmeöverföring, fluiddynamik, kemiskt reagerande strömning och/eller reaktiva ytor
  • Erfarenhet av beräkningsfluiddynamik (CFD).
  • Förmåga att kommunicera med forskare inom andra forskningsområden

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Vi vill även passa på att tipsa om våra andra tjänster inom kompetenscentrum AdTherM.

Observera att du måste skicka in ansökan till samtliga tjänster separat. Länkar till tjänsterna hittar du nedan:

Doktorand i Energivetenskaper/AdTherM(PA2024/1363)
Doktorand i Energivetenskaper/AdTherM(PA2024/1364)
Doktorand i Energivetenskaper/AdTherm(PA2024/1374)

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1366
Kontakt
  • Thommie Nilsson, bitr lektor, +46462228611
  • Christer Fureby, Professor, +46462224813
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-04-29
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb