Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsplatsen
Vid forskargruppen för epigenetik och diabetes bedrivs forskning inom/med syftet att förstå betydelsen av epigenetiska förändringar vid uppkomst av typ 2 diabetes. Gruppen leds av professor Charlotte Ling och består av både forskande och administrativ personal. Läs mer här. Verksamheten är placerad på Lund Universitets diabetes center (LUDC) i Malmö.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Som doktorand vid Lunds universitet är du både antagen som student och anställd. Läs mer om att vara antagen och anställd vid på universitetets webbplats.

DDLS programmet
Datadriven livsvetenskap använder data, beräkningsmetoder och artificiell intelligens för att studera biologiska system och processer på alla nivåer, från molekylära strukturer och cellulära processer till människans hälsa och de globala ekosystemen. SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) har som mål att rekrytera och utbilda nästa generations forskare inom datadriven livsvetenskap och skapa globalt ledande kompetens inom beräknings- och datavetenskap för livsvetenskap i Sverige. Under 2024 lanseras DDLS forskarskola, läs mer här. Läs mer om vad datadriven precisionsmedicin och diagnostik omfattar här
Till forskargruppen för epigenetik och diabetes söker vi en doktorand inom datadriven precisionsmedicin och diagnostik. 

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Huvudarbetsuppgifterna är att ägna sig åt sin forskarutbildning och därför kommer du både vara antagen som student och anställd vid Lunds universitet samt vara antagen till DDLS forskarskola, där du förväntas vara aktiv deltagare. Du kommer att utföra datadriven forskning genom att utveckla nya blodbaserade epigenetiska biomarkörer för precisionsmedicin som hjälper patienter med diabetes att få en optimal behandling och minska deras komplikationer. Du kommer primärt att arbeta med analys av storskaliga data från DNA metyleringsarrays och SNP arrays, tillsammans med prospektiva kliniska data. Du kommer att göra multiom-analyser och använda dig av machine learning. Tjänsten innebär självständig forskning i egna definierade projekt och att självständigt arbeta med skrivande av manuskript.

Kvalifikationer
Krav för anställningen:

 • examen inom bioinformatik, molekylärbiologi, datavetenskap eller ett närgränsande fält som arbetsgivaren bedömer adekvat för tjänsten
 • god förmåga i ett skriptspråk såsom R eller Python, samt att arbeta effektivt i Linux kommandoradsmiljö
 • god förmåga i statistik
 • mycket god förmåga att kommunicera på engelska, både i tal och skrift
 • förmåga att vara självgående, driven och uthållig
 • du ska vara bra på att arbeta i team, villig att hjälpa andra, och ha en bra kommunikations- och samarbetsförmåga

Meriterande för anställningen:

 • erfarenhet av bioinformatiska analyser av DNA metyleringsdata och SNP data
 • erfarenhet av maskininlärning
 • erfarenhet av arbete på storskaliga kluster

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att studenter med utomnordisk examen ska kunna antas till utbildning på forskarnivå vid fakulteten krävs engelska språkkunskaper motsvarande godkänt TOEFL eller IELTS-test. Kravet för tillträde till utbildning på forskarnivå vid fakulteten är minst 550 poäng på det pappersbaserade testet, minst 213 poäng i det datorbaserade testet och minst 79 poäng i det Internet-baserade testet. För IELTS-test krävs att ”Academic Module” genomförs med minst 6,5 som resultat och inget delmoment under 5,0.

Bedömningsgrunder
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad fyra år enligt HF 5 kap 7 och avser heltid. Startdatum är senast 2024-10-31. Huvudregeln är att anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i Malmö alla dagar i veckan.

Instruktioner för ansökan
Ansökan till tjänsten sker genom universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller de eftersökta kvalifikationerna och varför du är intresserad av tjänsten. Ansökan behöver även innehålla ett CV, examensbevis (inklusive betygsavskrift), kontaktuppgifter till två referenser, och andra dokument som du vill ska beaktas (t.ex. rekommendationsbrev).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2024-10-31
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1508
Kontakt
 • Charlotte Ling, Forskargruppschef, +4640391213
 • Jennie Berne, HR-partner, +4640391054
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-16
Sista ansökningsdag 2024-08-04
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb