Lunds universitet, LTH, Inst. för processteknik och tillämpad biovetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för livsmedel och läkemedel bedriver forskning och undervisning med relevans för livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin och andra närliggande branscher. Vi erbjuder en stark forskningsmiljö med god forskningsinfrastruktur inkluderat en enhet för utvärdering av livsmedel via humanförsök och pilothall för livsmedelsforskning. Vår verksamhet har tydlig koppling till Agenda 2030, framför allt hållbar konsumtion och produktion samt människors hälsa.
En viktig del av vår strategi är samarbete med industri, omgivande samhälle och andra forskargrupper både i Sverige och internationellt.

Beskrivning av arbetsplatsen

Forskargrupperna inom Livsmedelshygien och Livsmedel och bioprocesser vid Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap representerar alla aspekter av livsmedelsproduktion och livsmedelssäkerhet. Dessa forskargrupper har flera tvärvetenskapliga samarbeten inom både akademi och industri och utför grundforskning, men även tillämpad forskning för kommersiella applikationer.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Anställningen innebär medverkan i pågående forskningsprojekt med målet att omvandla växtbaserade restprodukter till värdefulla ingredienser och produkter för livsmedelsmarknaden.

De primära arbetsuppgifterna är att stötta och praktiskt hjälpa forskargrupperna med analyser av material utvunnet ur restströmmar från jordbruket. Arbetsuppgifterna omfattar främst mikrobiologiska analyser såsom traditionella odlingsmetoder och identifiering av mikroorganismer i fiberresten från havredryckstillverkning. En stor del av de mikrobiologiska analyserna kommer fokuseras på odling och identifiering av sporbildande bakterier. Även analys av näringssammansättning (torrsubstans-, protein-, fett-, ask-, fiberanalys) och funktionella egenskaper (gelbildning, vatten- och fetthållande förmåga, emulgerande förmåga, reologianalys med hjälp av RVA samt DSC) kommer att bli aktuella. Arbetsuppgifterna inkluderar även samarbete med industripartners.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Civilingenjörsexamen i bioteknik med inriktning mot livsmedelsteknik, uttagen examen i mastersutbildningen "Livsmedelsteknik och nutrition", mastersexamen i ”Bioteknik”, eller motsvarande.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.
  • God kunskap och praktisk erfarenhet av grundläggande livsmedelsanalyser.
  • Mycket god kunskap och praktisk erfarenhet av mikrobiologiska grundmetoder, såsom odling och isolering av bakterier.
  • Erfarenhet av PCR-baserade metoder för identifiering såsom Sanger sekvensering.

Meriterande för anställningen är:

  • Pedagogisk erfarenhet.
  • Erfarenhet av att arbeta med växtbaserade restströmmar.
  • God förmåga att skriva vetenskaplig litteratur.
  • Praktisk erfarenhet av odling, isolering och identifiering av sporbildande bakterier.
  • Erfarenhet av fermentationsprocesser.
  • B-körkort.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till engagemang, självständighet och god kommunikation- och samarbetsförmåga, såväl inom projektgruppen som gentemot externa partners. Stor vikt kommer även läggas vid hur den sökande, genom sin erfarenhet och kompetens, bedöms komplettera och stärka det vetenskapliga arbetet och de forskargrupper som personen ska verka vid.

Övrigt

Anställningen är en särskild visstidsanställning under 9 månader på 100 procent med startdatum enligt överenskommelse.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2025-07-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-11-01 eller enlig överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2916
Kontakt
  • Jeanette Purhagen, rekryterande chef, 046-2228311,jeanette.purhagen@ple.lth.se
  • Emmy Heidenblad, HR-partner, 046-2229294
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-09-30
Sista ansökningsdag 2024-10-14
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb