Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av verksamheten
Vår tvärvetenskapliga forskargrupp bedriver forskning inom Allmänmedicin, prevention, folkhälsa och epidemiologi med särskild inriktning mot kliniska patientnära studier. Det aktuella forskningsprojektet leds av adjungerad professor Louise Bennet (allmänmedicin), professor Jan Eriksson (endokrinologi Uppsala Universitet) samt professor Daniel Arvidsson (klinisk interventionsforskning, Göteborgs Universitet). 

Vi söker nu en doktorand som ska forska kring övervikt och obesitas med fokus på unga vuxna och utsatta grupper. Du kan läsa mer om forskningsprojektet och vår forskningsmiljö inom Centerbildningen Uppsala Universitet här. Som arbetsplats värnar vi om en positiv arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer till varandra. 

Forskarutbildningsämne 
Medicinsk vetenskap

Projektbeskrivning
Detta är ett doktorandprojekt inom Medicinsk vetenskap med inriktning mot Allmänmedicin, prevention och primärvårdsforskning. Det övergripande syftet med doktorandprojektet är att identifiera och studera faktorer till övervikt och obesitas med fokus på unga vuxna i utsatta områden, , studera faktorer som inverkar på utveckling av övervikt och obesitas och identifiera strategier, förhållningssätt samt interventioner av betydelse

Arbetsuppgifter
Huvudarbetsuppgift för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning och därför kommer du både vara antagen som student och som anställd vid Lunds universitet. Du kommer att genomföra, analysera och sammanställa befolkningsdata, enkätstudier och bedriva kvalitativa intervjustudier i syfte att identifiera faktorer som påverkar övervikt och obesitas i utsatta områden med fokus på unga vuxna. Utifrån fynden kommer du arbeta fram interventionsmodeller som adresserar faktorer som inverkar på utvecklingen av övervikt och obesitas hos unga vuxna i socioekonomiskt utsatta områden. I arbetsuppgifterna kan även undervisning och visst institutionsarbete ingå, dock max 20% av arbetstiden

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet uppfyller den som har: 

  • minst 60 högskolepoäng inom ämnesområdet medicinsk vetenskap.
  • sökande ska ha kunskaper motsvarande lägst 3-årig gymnasiekompetens i engelska.

Särskilda krav för befattningen:

  •  magisterexamen samt goda kunskaper i folkhälsa och prevention.
  •  vara självgående och uthållig.
  •  god skriftlig förmåga.
  •  goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
  •  god analytisk förmåga, egen drivkraft och god samarbetsförmåga.

Meriterande för befattningen är:

  •  dokumenterad erfarenhet av studier inriktade mot utsatta grupper.
  •  erfarenhet av att analysera befolknings- och hälsodata.
  •  erfarenhet av kvalitativ metodik och kvantitativ metodik.
  •  erfarenhet av att arbeta med livsstilsförändring och stöd till beteendeförändring såsom tex motiverande samtal eller hälsopromotion.
  • språkkunskaper i minoritetsspråk såsom tex arabiska. 

Bedömningsgrund och urval
I enlighet med högskoleförordningens bestämmelser ska urvalet främst baseras på en bedömning av de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid antagning är det främst den sökandes meriter från den grundläggande utbildningen som normalt kan bedömas. Härvid ska bredd, djup och relevans liksom moment av självständigt arbete beaktas. 

Villkor
Som doktorand vid Lunds universitet är du både antagen som student och anställd.

Anställningen är en visstidsanställning på sammanlagt fyra år, 100% med preliminärt startdatum 15:e augusti 2025 eller enligt överenskommelser. Huvudregeln är att anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i Malmö. 

Ytterligare information angående bestämmelser gällande antagning och anställning som doktorand finns på fakultetens hemsida, se här

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss.

Så här söker du / instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-08-15 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/1301
Kontakt
  • Emilié Larsson, HR-partner, +4640391071, emilie.larsson@med.lu.se
  • Louise Bennet, Huvudhandledare, +4640391367, louise.bennet@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-04-16
Sista ansökningsdag 2025-05-08
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb