Lunds universitet, LTH, Institutionen för biomedicinsk teknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Tjänsten avser kunskapsutveckling om hur framtidens elektriska drivsystem i flygfarkoster skall designas och användas. Arbetet sker i en miljö av forskare inom elkraftsystem, kraftelektronik, elektriska motordrivsystem men också i nära samarbete med forskare inom angränsade avdelningar och institutioner som sysslar med reglerteknik, bränslecellsteknik, termodynamik och strömningslära, brand och brandskydd samt halvledarfysik. 

Arbetsplatsen ligger i Maskinhuset på LTH’s Campus Lund där laboratorier för kraftelektronik, elkraftsystem, bränslecellsteknik, sol- och vindkraft mm är belägna nära varandra och sammankopplade i en struktur som utgör ett mikronät med upp till 200 kW effekt. 

Vi strävar efter en prestigelös och inkluderande arbetsmiljö med en jämn könsfördelning. 

Projektbeskrivning

Inom flygindustrin finns ett behov av en ny elektrisk arkitektur för att tillgodose framtida elektriska subsystem och även förmågan till högre effekter för alla elektriska och elektroniska (avionik-) system. En viktig övergång är från eldistribution med dagens tre-fas 115 Volt AC / 400 Hz till ett likströmssystem med 270 Volt DC. Till det DC-systemet kopplas kraftelektronik och elmaskiner både för generering av el genom drivning från gasturbinens huvudaxlar, för drivning/start av gasturbinen samt för drivning av ett antal pumpar och andra laster. I samtliga fall måste de nya systemen klara extrema miljöer, ha en mycket hög driftsäkerhet och vara mindre och lättare än sina konventionella föregångare. Den yttre miljöpåverkan innefattar temperaturvariationer i intervallet minus 50 upp till 130 grader C orsakat både av flyghöjd och s.k. ram-tryck. 

Projektet är finansierat av Vinnova/NFFP-8 för att bygga och fördjupa kunskaper om styrning och konstruktion av kraftelektronik och elmaskiner som behövs i framtidens elektrifiering inom flyg. Kunskapen byggs i samverkan mellan GKN och Avdelningen för Industriell Elektroteknik och Automation (IEA) vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Tillsammans kommer parterna att tillämpa befintliga kunskaper från vägfordonsindustrin mot flygindustrins hårdare kravspecifikationer. 

Det primära syftet med projektet är:

  • Att bygga kompetens hos svensk flygindustri för att kunna agera som kravställare vid upphandling och konstruktionsansvarig inom området elektriska drivsystem för flygtillämpningar.
  • Att bygga kompetens hos svensk akademi för att stödja svensk flygindustrin inom området kraftelektroniska drivsystem och testning av dessa i relevant miljö

Projektets övergripande mål är att:

  • Utveckla elektriska drivsystem med minimal vikt och volym kombinerat med hög verkningsgrad och tillförlitlighet/redundans.
  • Utbilda en doktorand inom detta område och vidare utveckla ett nära samarbete mellan industri och universitet.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Arbetsuppgifterna i forskningsprojektet består av studier av det elektriska kraftsystemet i framtidens jetmotorer, speciellt design och optimering av elektriska drivsystem, dvs kraftelektronik, elmaskiner samt dessas styrning.

Arbetet utförs i nära samarbete med forskare inom samma grupp vid LTH som jobbar med relaterade uppgifter samt med forskare vid GKN Innovation som alla också arbetar med relaterade frågor. En del av arbetet kan komma att utföras i labb hos GKN.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för industriell elektroteknik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområde 

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Goda kunskaper om kraftelektronik, elmaskiner, elektriska kretsar och modellering av elektriska energisystem för såväl AC som DC system.
  • God samarbetsförmåga, initiativrikedom, självständighet, kreativitet, analytisk och matematisk förmåga.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • erfarenhet av arbete inom industrin med relevanta uppgifter inom området.

Stor vikt kommer att läggas vid hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Vi har normalt mellan 10 och 20 doktorander aktiva samtidigt med en stark sammanhållning och ett starkt deltagande i avdelningens och universitetets verksamhet, däribland representation i både avdelningens och institutionens ledningsgrupper. 

Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast möjligt, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2906
Kontakt
  • Mats Alaküla, +46705589284,mats.alakula@iea.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-10-03
Sista ansökningsdag 2024-10-24
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb