Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Projektbeskrivning
Projektet kombinerar ekologiska interaktioner i rumsligt strukturerade samhällen, adaptiv egenskapsevolution och ekologisk artbildning. Syftet med projektet är att försöka förstå hur diversifieringen går till på olika rumsliga och tidsmässiga skalor när arter samevolverar med andra arter. Vi är särskilt intresserade av hur trofiska interaktioner påverkar artbildning och diversifiering och hur adaptiv egenskapsevolution kommer att resultera i diversitet och fylogenetiska signaler i konsument-resurs-, värd-parasit- och mutualistiska samhällen.

Särskild betoning ligger på:

- Adaptiva radieringar och egenskapsevolution i samevolverade metasamhällen

- Ekologisk artbildning och utdöende genom trofiska interaktioner i rummet           

- Systerarters biogeografi                                                                                    

- Evolutionen av specialisering i samevolverade samhällen.

Detta är i första hand ett teoretiskt projekt. Vi kommer också att använda publicerade data från en rad olika organismgrupper och vi kommer att samarbeta med forskargrupper som framför allt driver empirisk forskning inom området.

Biologiska institutionen är mycket divers med flera forskargrupper inom områden som kan berika detta projekt och denna postdoktor kommer att kunna interagera med flera olika relevanta grupperingar och forskare.

Kvalifikationer
Doktorsexamen i evolutionsbiologi eller evolutionär ekologi senast tre år innan ansökningstiden utgång är ett krav. Den sökande ska ha ett starkt intresse för generell evolutionsbiologi och evolutionär teori och kunna arbeta både självständigt och i grupp, samt vara behjälplig med handledning av doktorander och examensarbetare.

Följande kompetenser är särskilt viktiga: teoretisk evolutionsbiologi och teoretisk populationsbiologi, matematisk modellering och datorsimuleringar (i Matlab, C eller motsvarande språk).

Förtrogenhet med evolutionär spelteori och adaptiv dynamik är önskvärd. Intresse och erfarenhet av population och samhällsekologi är också en fördel för en framgångsrik kandidat.

Det är viktigt att kunna tala och skriva engelska obehindrat och en framgångsrik kandidat ska ha publicerat sig väl i den internationella vetenskapliga litteraturen. Vi lägger stor vikt vid förmåga att artikulera vetenskapliga problem och förmågan att självständigt formulera potentiellt framgångsrika forskningsprogram.

Anställningen är på 18 månader med möjlighet till förlängning upp till ytterligare 6 månader.

Sökande ska bifoga ett personligt brev med en beskrivning av akademisk bakgrund, forskningsintresse och motivering till ansökan. Till ansökan ska bifogas ett CV med publikationslista och kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Lönen bestäms av centrala regler vid Lunds universitet.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast, varaktighet 18 månader med möjlighet till förlängning med upp till ytterligare 6 månader
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2016/2426
Kontakt
  • Per Lundberg, Professor, 046- 222 37 67, per.lundberg@biol.lu.se
  • Tina Olsson, personalsamordnare, 046-222 95 62, tina.olsson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds , 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2016-06-20
Sista ansökningsdag 2016-08-15

Tillbaka till lediga jobb