Lunds universitet, institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och fler än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Vid Naturvetenskapliga fakulteten bedrivs forskning och utbildning inom biologi, astronomi, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och miljövetenskap. Verksamheten bedrivs vid nio institutioner samlade inom norra universitetsområdet. Fakulteten har ca 1 500 studenter, 330 forskarstuderande och 700 anställda.

Institutionen för astronomi och teoretisk fysik bedriver forskning och undervisning inom tre huvudområden: astronomi och astrofysik; teoretisk partikelfysik; samt beräkningsbiologi och biologisk fysik. Vår forskning är nyfikenhetsdriven, grundad i strävan att förstå hur verkligheten är uppbyggd, från de minsta partiklarna till universum i stort, såväl som livet självt. Inom alla tre områden har vi en internationellt stark ställning och vi arbetar aktivt för att ytterligare stärka vårt internationella renommé.

Vi utlyser en anställning som forskare inom astronomi och astrofysik vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik.

Forskaren kommer att arbeta i planetbildningsgruppen. Denna grupp leds av Anders Johansen, som har stor expertis och erfarenhet inom forskningsområdet. Gruppen har finansiering för att anställa en forskare under två år.

Arbetsuppgifter

Forskaren kommer att arbeta med planetbildning genom ackretion av småsten. Projektet innebär beräkning av sublimationen hos småstenar när de kommer in i ett planethölje och hur denna förorening med tunga element påverkar ackretionen av gas till en protoplanetär kärna.

Kvalifikationer

Den sökande ska ha en doktorsexamen i astrofysik och en forskningsprofil inkluderande publikationer inom beräkningsmodeller av planetbildning genom ackretion av småsten och ackretion av gas till planetkärnor. Erfarenhet av att handleda masterstudenter är en fördel. Erfarenhet som biträdande handledare av doktorander är också en fördel.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska bestå av ett CV och en publikationslista.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-10-22
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/2758
Kontakt
  • Anders Johansen, professor, 046-222 15 89, anders@astro.lu.se
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-09-11
Sista ansökningsdag 2019-09-24

Retour aux postes vacants