Lunds universitet, Humaniora och teologi, Filosofiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Humanistiska och teologiska fakulteterna har åtta institutioner och bedriver en stor och varierad verksamhet inom forskning och utbildning som i vid mening syftar till att förstå människan som kulturell och samhällelig varelse. Vi har ca 700 anställda och ca 4 000 helårsstudenter.


Filosofiska institutionen har c:a 70 anställda. Vid institutionen bedrivs forskning och utbildning i tre ämnen: kognitionsvetenskap, praktisk filosofi och teoretisk filosofi. Ämnena är till stor del självständiga med avseende på forsknings- och utbildningsinriktningar men det finns också täta samarbeten mellan dem. Se institutionens hemsida för information om aktuell verksamhet.

Institutionen utgör en av åtta institutioner vid Humanistiska och teologiska fakulteterna

Projektassistent

Omfattning: 50% 

Period: 200101-200531 eller enligt ök.

I projektet “Umgås med robotar med justerbara pupiller" undersöks hur interaktionen mellan robot och människa påverkas av erfarenhet med robotar. 

Framtiden kommer att ge oss fler robotar i samhället och redan nu används robotar inom viktiga områden som sjukvård, äldrevård och skola.  Att konstruera robotar som har samma kognitiva förmåga som människor är mycket utmanande. Sättet människor kommunicerar, det talade språket, gester, turtagning, gemensam uppmärksamhet eller sociala normer som hur nära man bör stå någon annan är några av de många olika delar som påverkar vår kommunikation.

Till kommunikation hör även pupillerna, som kan vara en viktig faktor för att känna förtroende eller för att läsa andras intentioner. När försökspersoner läts spela ett tillitspel med virtuella spelare vars pupiller förstorades, förblev statiska eller förminskades så litade försökspersonerna mer på den virtuella spelaren om dess pupiller förstorades. En ökad tillhet mellan robot och människa kommer att förstärka samarbetet mellan människa och robot.

Projektet fokuserar på samverkan mellan olika hjärnregioner som ger upphov till tillit hos människor och hur de resulterar i pupillförändringar. Datormodellerna inom projektet utformas så att de går att implementera i humanoid roboten Epi som har ögon med mekanisk pupill.

Kravprofil
Magisterexamen i kognitionsvetenskp. Expertkompetens inom modellering av hjärnregioner samt erfarenhet av robotprogrammering.

Arbetsuppgifter
Vidareutveckla existerade datormodeller av hjärnregioner som interagerar för igenkänning och tillit mellan robot och människa.  Utföra experiment som visar effekten av tillits-modellering hos robotar.


Kvalifikationer
Meriterande är erfarenhet av tillits-modellering i hjärnan.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Contrat de durée déterminée 3 à 6 mois
Anställningen avslutas 2020-05-31
Anställningens omfattning Deltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/4015
Kontakt
  • Birger Johansson, Projektledare/Forskare, https://www.ht.lu.se/kontakt/
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-11-29
Sista ansökningsdag 2019-12-12

Retour aux postes vacants