Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Institutionen för handelsrätt

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är som trippelackrediterad en av världens främsta handelshögskolor. Vi erbjuder högkvalitativ utbildning och ger bland annat fyra utbildningsprogram på grundnivå och 13 magister- och masterprogram. Ekonomihögskolan samverkar med företag och myndigheter i regionen och på fakultetens sex institutioner och fem forskningscentra bedrivs forskning i världsklass. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar ständigt med att utveckla vår ställning som en attraktiv arbetsgivare.

Institutionen för handelsrätt är en betydelsefull del av Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Vid institutionen bedrivs för närvarande grundutbildning, forskarutbildning och forskning inom en rad rättsvetenskapliga ämnen, med särskilt fokus på regler och normer som har betydelse för ekonomisk verksamhet, nationellt såväl som internationellt. Institutionen förenar det stora lärosätets traditioner med dynamiken hos ett ständigt föränderligt ämne. Institutionen kännetecknas av en god och välkomnande miljö och ett intresse för handelsrättens roll i samhället. Vid institutionen, som har omkring 30 medarbetare, utbildas 500 studenter på helårsbasis. Institutionens forskare och lärare förväntas bidra till en levande forskningsmiljö och fakultetens övriga verksamhet och i huvudsak bedriva arbetet på arbetsplatsen. 

Institutionen för handelsrätt ledigförklarar en doktorandanställning för avläggande av juris doktorsexamen inom ämnesområdet handelsrätt med inriktning mot kredit- och bankrätt.

Arbetsuppgifter

Forskningsprojektet som doktorandtjänsten kommer vara en del av avser forskning med inriktning på bankkrediter och omsättningen av krediter och genomförs inom ramen för Affärsrättsligt Centrum vid Lunds universitet (ACLU). Den nu ledigförklarade anställningen finansieras av Sparbanken Skåne och dess ägare Sparbanksstiftelsen Finn.

Dagens kreditmarknad baseras på en reglering som i flera avseenden utarbetades för mer än ett halvsekel sedan. Sedan dess har den teknologiska och kommersiella utvecklingen medfört stora marknadsförändringar, som kräver nya tolkningar och kanske även förändringar av regleringen. Som exempel kan nämnas de rättsliga utmaningar som digitaliseringen av fordringsbärande dokument medför. Forskningsprojektet ska bidra med kunskap om hur dagens kreditgivning och krediträtt påverkas av den teknologiska och kommersiella utvecklingen och de nya marknadsmönster den skapat.

Enligt HF 5 kap. 2 § ska den som är anställd som doktorand främst ägna sig åt sin egen utbildning. En anställd får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Behörighet

Bara den som antas eller redan antagits till en utbildning på forskarnivå vid en högskola får anställas som doktorand (HF 5 kap 3 §).

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

- avlagt en examen på avancerad nivå,

- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller

- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

(HF 7 kap 39).

Särskild behörighet har den som genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen och/eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne.

Övriga krav

Goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift, är ett krav.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i HF 5 kap 1-7 §§. Bestämmelser för tillträde till utbildning på forskarnivå återfinns i HF 7 kap 34-41 §§.

Vid antagning till utbildning på forskarnivå ska avseende fästas vid förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå (HF 5 kap 5 §, HF 7 kap 35,41 §§).

Den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen bedöms med ledning av följande bedömningsgrunder utan inbördes rangordning:

Sökandes allmänna kompetens:

- kvalitet och innehåll i tidigare självständiga skriftliga arbeten, såsom examensarbetet

- förmåga att aktivt delta i fakultetens forskningsmiljö

- relevant utbildningsbakgrund och betyg

- relevant arbetslivserfarenhet

Projektbeskrivningens vetenskapliga kvalitet:

- förmåga att beskriva och problematisera gällande forskningsläge

- tydlighet och logiskt sammanhang i formulering av syfte och forskningsfrågor

- stringens i rättslig argumentation och analys

- adekvans i val av metod och teori

- förmåga till kreativitet och innovation i formuleringen av forskningsfrågor och angreppssätt

- språklig begriplighet och formalia.

Hänsyn kommer också att tas till personlig lämplighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmågan som behövs för att klara forskarutbildningen. Institutionen för handelsrätt är en förhållandevis liten institution och varje medarbetare är en viktig del av miljön. Det är därför av betydelsen att du som doktorand har en god förmåga att samarbeta med andra och prioriterar närvaro och deltagande i institutionens övriga verksamhet. För framgångsrika forskarstudier krävs även att du är strukturerad, självgående, initiativrik och uthållig.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§ vid heltidsstudier. Anställningen omprövas årligen i förhållanden till uppfyllelse av studiemålen.

Ansökningsförfarande

Anställningen söks elektroniskt via Lunds universitets sökandeportal.

Ansökan ska innehålla meritförteckning, betygskopior, projektbeskrivning, ett examensarbete eller annat skriftligt arbete, angivande av en eller två referenspersoner (exempelvis chef eller handledare) samt övriga handlingar som sökande önskar belysa för aktuell anställning.

Den sökandes egen projektbeskrivning ska syfta till en diskussion kring doktorandprojektet, närmare bestämt dess kontext, närmare syfte och forskningsfrågor, gällande rätt på det aktuella området, forskningsläget samt möjliga teoretiska och metodologiska angreppssätt etc. I projektbeskrivningen ska den sökande också reflektera kring kunskaper, förmågor och erfarenheter av betydelse för doktorandprojektet och dess framgångsrika genomförande.

Projektbeskrivningen, som bifogas i en textfil i sökandeportalen, får inte överstiga 15 000 tecken inklusive blanksteg, fotnoter, källförteckning etc (överstigande text beaktas inte) och ska skrivas antingen på engelska, svenska, danska eller norska.

För frågor kontakta Jörgen Hettne, 046-222 79 02, jorgen.hettne@har.lu.se

Ansökningarna kommer att beredas av en forskningsnämnd vid institutionen varefter ett mindre antal sökande kommer att kallas till intervju under våren 2020.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 1 juni 2020 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/865
Kontakt
  • Jörgen Hettne, Docent, Prefekt, 046-222 79 02
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-03-12
Sista ansökningsdag 2020-04-30

Tillbaka till lediga jobb