Lunds universitet, kemiska institutionen (Nfak)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Vid avdelningen för Beräkningskemi (tidigare teoretisk kemi) studerar vi statistisk termodynamik, kvantkemi och suspensionsdynamik. Det finns ett starkt fokus på grundforskning, med utvecklande av och/eller tillämpandet av kvantkemiska och statistisk-mekaniska metoder för att beskriva kemiska system och processer. Dessa metoder finner dock tillämpningar inom en rad områden, såsom lera, cement, tandytor, mjölkprodukter, joniska vätskor, elektrokemiska produkter, solceller, enzymfunction och avsaltning av havsvatten! I ett bredare perspektiv använder vi våra teoretiska verktyg, modeller och partikelsimuleringar, för att belysa frågeställningar inom framförallt ytkemi, polymerkemi, biokemi, materialkemi, intermolekylär växelverkan och spektroskopi. I detta specifika projekt liggen tonvikten på statistisk-mekaniska metoder, med möjliga ”Blå Energi”- applikationer, med effektiv utvinning av elektrisk energy via blandning av söt- och saltvattten, vid flodmynningar. Doktorandprojektet leds av Jan Forsman, som är professor i teoretisk kemi. Se denna länk för mer information:

https://portal.research.lu.se/sv/persons/jan-forsman

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet, som stödjer grundforskning av högsta kvalitet.

Arbetsuppgifter

Studier av fasövergångar, fasjämvikter, ytkrafter samt elektrokemiska egenskaper, i diverse modellsystem, med tonvikt på joniska vätskor, saltlösningar samt polymera lösningar. Arbetet innefattar utveckling av simuleringsmetoder och klassisk (statistisk-mekanisk) täthetsfunktionalteori (EJ kvantmekanisk), samt implementering av dessa, med hjälp av egenhändigt skriven datorkod. Forskningen är i huvudsak teoretisk, men kan även innefatta en mindre del experimentellt arbete. Även om arbetet fokuserar på grundforskning så finns tänkbara tillämpningar inom områden såsom avsaltning av havsvatten, eller den omvända processen, varvid elektrisk energi kan utvinnas. Sådana processer existerar redan, men vi har idéer som förhoppningsvis kan leda till avsevärd förbättring av effektiviteten. Framsteg rapporteras vid konferenser, samt i forskningsartiklar, i vetenskapliga tidskrifter.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Teoretisk Kemi uppfyller den som har minst 120 högskolepoäng kemikurser, varav minst 30 högskolepoäng examensarbete på avancerad nivå inom den valda inriktningen eller närbesläktade inriktningar. I vissa fall kan kravet om kemikurser ersättas med andra ämnen. För Teoretisk kemi godkänns även 60 högskolepoäng fysik och 60 högskolepoäng matematik. Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter.

Dokumenterad erfarenhet inom följande områden anses vara särskilt meriterande:

  • partikelsimuleringar
  • programmering, helst programmering för vetenskapliga beräkningar
  • användande av Statistisk-Mekanisk teori, med tillhörande approximationer
  • applicering av matematiska verktyg på teoretiska modellsystem

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1035
Kontakt
  • Prof. Jan Forsman, jan.forsman@teokem.lu.se, +46462220381
  • Mia Hedin, mia.hedin@kc.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-03-30
Sista ansökningsdag 2023-04-30

Tillbaka till lediga jobb