Lunds universitet, HT, Institutionen för arkeologi och antikens historia

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Som ämnet arkeologi är organiserat i Lund omfattar det i första hand studiet av den förhistoriska människans materiella kultur, levnadsförhållanden och samhällsbildningar, relationen till den naturliga miljön och kontakten mellan samhällen. En väsentlig del för studiet är jämförelsen av olika material från olika kulturer inom och utom det nordiska området. Detta medför ett långtidsperspektiv som är av stor betydelse även för bedömningen av många nutidsproblem och för den samtida utvecklingen. Fokus i forskning och undervisning ligger på teori, metod, fältarkeologi och periodstudier innefattande stenålder till och med vikingatid i en europeisk kontext.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

TEtrARCHs (Telling Stories with Archaeological Data) är ett europeiskt projekt inom ramen för CHANSE ERA-NET Co-fund-programmet, finansierat av Europeiska unionens Horisont 2020 https://www.tetrarchs.org/.

Ditt arbete inom TETRARCHs kommer att fokusera på att utveckla nya metoder för arkeologisk fältdokumentation med hjälp av avancerad 3D- och visualiseringsteknik.

Arbetet kommer att äga rum vid Lunds universitets laboratorium för digital arkeologi (DARKLab), en forskningsinfrastruktur baserad vid institutionen för arkeologi och antikens historia.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen i arkeologi (i vid bemärkelse). Tjänsten är avsedd för forskare i början av karriären, och därför kan en sökande söka utan att ha avlagt doktorsexamen. En doktorsexamen är dock ett krav för att vara kunna tillträda tjänsten.
  • Den sökande bör ha en omfattande erfarenhet av fältarkeologi, vara utbildad i ”single-context”-metodik och kvalificerad för att arbeta med 3D-inspelning, 3D-visualiseringssystem och geografiska informationssystem i 3D (3DGIS).
  • Kandidaten måste ha erfarenhet av att använda webbaserade 3D-datahanteringssystem för arkeologiska samlingar och arkivering av data.
  • Kandidaten måste kunna behandla arkeologiska data som förvärvats med hjälp av bildbaserad 3D-modellering och laserskanning, publicera 3D-dataset med hjälp av Open Web GL (t.ex. 3DHOP) och arbeta med innehållshanteringssystem för digitala samlingar på nätet (t.ex. OMEKA-S eller Arches).
  • Kandidaten måste ha publicerat vetenskapliga artiklar med fokus på användningen av 3D-inspelnings- och visualiseringssystem inom arkeologi. Dessutom bör du ha erfarenhet av att delta i vetenskapliga seminarier, konferenser och workshops med inriktning på digital arkeologi
  • Goda kunskaper i engelska (i tal och skrift) krävs.

Meriterande för anställningen är:

  • Utbildning i 3D-visualisering, rumsliga analyser och/eller digital arkivering.
  • God samarbetsförmåga och tvärvetenskaplig kompetens anses vara viktiga komponenter i tjänsten.

Övrigt

Tjänsten är på 90% och en tillsvidareanställning med start 230901

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska/bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska/bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

 

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 90
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1355
Kontakt
  • Martin Hansson, prefekt, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda
  • Nicolo Dell'Unto, projektledare, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-04-20
Sista ansökningsdag 2023-05-10

Tillbaka till lediga jobb