Lunds universitet, kemiska institutionen (Nfak)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
Biologiska material som ben, hud eller växtmaterial uppvisar en variation av mikroskopiska strukturer, som i sin tur bestämmer den komplexa funktionaliteten för liv och hälsa. Variationen av mikroskopisk struktur är av stor betydelse för att bättre förstå hur mekaniska belastningar och kemiska miljöer påverkar materialen i struktur och funktion.

I detta sammanhang är små- och vidvinkelröntgenspridning med en mikrofokusstråle en framväxande teknik med starka framtidsutsikter som gör det möjligt att studera den rumsliga fördelningen av specifika nanoskopiska strukturella mönster. Dessutom tillåter samtidig röntgenfluorescens att övervaka de relaterade kemiska sammansättningarna i de olika fläckarna.

Som centralt mål syftar detta projekt under handledning av Associate Professor Felix Roosen-Runge till karakterisering av makromolekylär mikrostruktur i växtfrön, och relaterade implikationer för optimering av extraktionsprotokoll för mer hållbara livsmedelsprotokoll. Proteiner från växtfrön erbjuder lovande möjligheter att ersätta animaliska livsmedelsproteiner med en mer hållbar, hälsosam och prisvärd proteinkälla. Växtfrön har dock valts ut för effektiv och långvarig lagring av proteiner, så att en effektiv oförstörande extraktion av proteiner utgör en stor utmaning. I detta sammanhang är mikroskopisk struktur en viktig information för nya extraktionsvägar.

Postdoktorn kommer att ingå i ett samarbetsnätverk av studenter och forskare vid avdelningen för fysikalisk kemi (http://www.physchem.lu.se) vid Lunds universitet.

Arbetsuppgifter

I detta postdoktorala projekt fokuserar vi på rumslig variation av mikroskopisk struktur i växtfrön genom att använda kombinationer av skanningsröntgenspridning med skanningsröntgenfluorescens, röntgentomografi och optisk- och elektronmikroskopi.

Specifika uppgifter kommer att vara förberedelser och genomförande av experimentella kampanjer vid synkrotronanläggningar som MAX IV (Lund) eller ESRF (Grenoble, Frankrike), upprättandet av ett lämpligt ramverk för dataanalys (pytonbaserat) riktat mot de uppmätta stora datamängderna, och efterföljande vetenskaplig analys och tolkning, som också involverar maskininlärningsmetoder.

För att utveckla och benchmarka analysen kommer vi å ena sidan att sträva efter att använda tillgängliga ramverk och pythonmoduler så mycket som rimligt, och å andra sidan använda redan uppmätta datamängder om biologiska material som ärtfrön, ben, tänder eller hud. Den postdoktorala forskaren får därmed möjlighet att uppleva den breda tillämpbarheten av metodiken praktiskt.

Forskargruppen har en djup expertis och en stark meritlista med storskalig anläggningsforskning vid synkrotron- och neutronanläggningar, såsom MAX IV och ESS i Lund. Den postdoktorala forskaren kommer att få möjlighet att uppleva dessa unika och världsledande vetenskapliga miljöer under experimentella kampanjer, och stärka generella mjuka färdigheter genom att samleda dessa teambaserade experimentella kampanjer och skriva konkurrenskraftiga förslag på mättid. Forskningsprojektet kommer att utveckla expertis inom dataanalys och vetenskaplig beräkning som en nyckelfärdighet i eran av stora datamängder.

Arbetet kommer att utföras i ett team av doktorander och projektstudenter, postdoktorala forskare och handledare, med fokus på optimering av proteinextraktion för efterföljande avstämbar bildning av proteingeler. Vi strävar efter ett interaktivt och teambaserat forskningsprogram, där varje medlem uppmuntras att aktivt bidra med idéer och kompetens till ett gemensamt vetenskapligt framsteg. Postdoktorn kommer att få möjlighet att delta i nationella och internationella workshops och konferenser – inte bara för att presentera och sprida forskningen, utan också för att stärka det personliga nätverket med andra forskare och samarbetspartners.

Vi siktar på att postdoktorn ska växa som en aktiv och oberoende forskare i den tvärvetenskapliga gränsen mellan biologisk och mjuk materialer och synkrotronvetenskap.

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Goda kunskaper och färdigheter relevanta för arbetsuppgifterna.
  • Förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Övriga meriter:

  • Praktisk och teoretisk kunskap om en eller flera av följande experimentella metoder är en stark merit: dataanalys av större datamängder; vetenskapligt skript (t.ex. python, matlab); röntgenspridning och fluorescens (t.ex. SAXS, WAXS, XRD, XRF); röntgentomografi; optisk eller elektronmikroskopi; provberedning med hjälp av mikrotomer.
  • Motivation och dokumenterad förmåga att aktivt bidra till en tvärvetenskaplig och internationell forskningsmiljö är meriterande.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa. 
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2506
Kontakt
  • Ulf Olsson, ulf.olsson@fkem1.lu.se, 046-2228159
  • Erik Andersson Jardby, Erik.andersson_jardby@kilu.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2023-07-10
Sista ansökningsdag 2023-09-12

Tillbaka till lediga jobb