Lunds universitet, LTH, Institutionen för byggvetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vi söker, för anställning som biträdande universitetslektor, en lovande forskare som vill bedriva banbrytande forskning inom cirkulärt byggande. Det finns många möjligheter i Sverige och Europa att få finansiering för banbrytande forskning. Lunds universitet kommer att stötta dig i konsten att söka finansiering. Vår ambition är att du blir en av universitetets nominerade kandidater till det prestigefyllda Wallenberg Academy Fellows (WAF) i februari 2025, ett excellensprogram för internationella forskare. Bakom programmet står en av Sveriges största privata forskningsfinansiärer Wallenbergstiftelserna. Får du WAF kommer universitetet att matcha summan du får från Wallenbergstiftelserna.

Vad vi erbjuder dig om du kommer till oss
Här har du som vill bli framtidens forskningsledare inom grundforskning, med banbrytande projekt och forskningsidéer, chansen att börja som biträdande universitetslektor på Lunds universitet. Du får meritera dig under 6 år och kan sedan befordras till en tillsvidareanställning som universitetslektor och så småningom till professor.

Du får fem veckors högskolepedagogisk utbildning och även möjlighet att lära dig svenska genom universitetets svenskundervisning för nya internationella medarbetare. Vi erbjuder dig stöd i flytten till Sverige. Har du familj kommer de att få nya kontakter och stöd genom Lunds International Citizen Hub (https://internationalcitizenhub.com/).

I Sverige finns excellens-programmet för internationella forskare, Wallenberg Academy Fellows, som finansieras av landets största privata stiftelse. Om du blir en av de som Lunds universitet nominerar till det prestigefyllda Wallenberg Academy Fellows 2025 (WAF), kommer du också att få ett startpaket av universitetet. Storleken på startpaketet förhandlas i samband med övriga anställningsvillkor och gäller för dina fem första år som biträdande universitetslektor vid Lunds universitet. För att kunna få WAF-medel som extern sökande får du inte ha varit anställd i eller tagit emot lön/stipendier från Sverige de senaste fyra åren. Du kan läsa mer om Wallenberg Academy Fellows här: https://kaw.wallenberg.org/utlysningar/2025-nominering-till-wallenberg-academy-fellows.

Om forskningen
En cirkulär byggindustri är en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle. LTH:s profilområde Cirkulär Byggindustri bidrar med kunskap och tar sig an byggbranschens stora utmaningar kring klimatpåverkan, energianvändning vid produktion och i drift, användning av naturresurser och minskade avfallsmängder. Vi erbjuder dig möjligheten att bidra till detta viktiga omställningsarbete och du kommer att få verka i en kreativ och internationell miljö. I ditt arbete kommer du att möta och samarbeta med forskare från flera olika discipliner. Beroende på din bakgrund kommer du att bli knuten till Institutionen för bygg- och miljöteknologi eller Institutionen för byggvetenskaper – men i det dagliga arbetet är din uppgift att verka inom hela området cirkulärt byggande inom LTH och LU.

Ämne
Cirkulärt byggande

Särskild ämnesbeskrivning
Forskningen kommer att kopplas till något av ämnena konstruktionsteknik, byggnadsmekanik, installationsteknik, byggnadsfysik, brandteknik, akustik eller materialvetenskaper, beroende på sökandes bakgrund och egna forskningsintresse. Med något av dessa ämnen som bas kommer forskningen att belysa de cirkulära aspekterna av framtidens byggande. Exempel på cirkulära aspekter kan vara metoder för uppgradering av befintliga konstruktioner, demonterbara byggsystem, kvalitetssäkringsmetoder för återanvända material och konstruktioner. Koppling till standarder, lagstiftning och regelverk kommer också att ingå. Forskningen kommer att omfatta laborativt arbete, där omfattningen är beroende på ämnesbasen.

Arbetsuppgifter
Som biträdande universitetslektor kommer du att få möjlighet att långsiktigt fokusera på de utmanande forskningsfrågor som du vill satsa på. För att kunna meritera dig till universitetslektor behöver du också utveckla din undervisningskompetens under din tid som biträdande universitetslektor och visa att du är bra på samverkan med det omgivande samhället. Självklart deltar du också i institutionens dagliga arbete och utveckling.

Hos oss på LTH kommer du främst att arbeta med:

  • Forskning inom ämnesområdet.
  • Undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
  • Handledning av examensarbetare och doktorander.
  • Arbete med att söka extern forskningsfinansiering.
  • Samverkan med näringsliv och samhälle.
  • Administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan.


Behörighet för anställning som biträdande universitetslektor
Du ska ha avlagt doktorsexamen eller ha motsvarande vetenskaplig kompetens inom något byggämne. I första hand kommer vi att prioritera de sökande som har avlagt doktorsexamen efter 15 februari 2019. Om det finns dokumenterade särskilda skäl, som exempelvis föräldraledighet, militärtjänstgöring eller sjukdom efter examen som hindrat dig att arbeta som forskare, kan examen i ämnet ha avlagts tidigare.

Bedömningsgrunder
Vid anställning som biträdande universitetslektor ska följande utgöra grund för bedömning av behörighet:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.


Krav – vad du måste ha för att kunna utföra arbetsuppgifterna

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Aktuell erfarenhet från forskning inom byggämnen utanför Sverige, där tidigare forskning inkluderat cirkularitet i någon aspekt.
  • En projektbeskrivning för ett innovativt projekt inom grundforskning i Cirkulärt byggande. Denna projektbeskrivning ska ingå i en forskningsplan som beskriver den forskning som avses att bedrivas under anställningen, och hur den sökandes vetenskapliga ämnesbakgrund kan bidra till utveckling av ämnet Cirkulärt byggande. Kvaliteten på forskningsplanen kommer att utgöra en betydande del av bedömningen av ansökan. Forskningsplanen skall också beskriva vilken typ av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet och/eller vid anläggningar med öppet ansökningsförfarande som bedöms vara kritisk för planens genomförande.
  • Dokumenterat goda ledaregenskaper, till exempel genom förtroendeuppdrag, ledarskapsutbildningar och bedömd ledarskapsförmåga.
  • God kommunikativ förmåga.
  • Har eller har haft en postdoktoranställning
  • Dokumenterad erfarenhet av undervisning på minst kandidatnivå.
  • God samarbetsförmåga, initiativförmåga samt förmåga att lösa arbetsuppgifter självständigt.


Meriterande – det som vi gärna ser att du också har

  • Du har flerårig internationell anställning inom forskningsfältet, utan lön eller stipendium från Sverige under tiden.
  • Du bidrar på ett positivt sätt till arbetsmiljön.
  • Du har dokumenterad erfarenhet av tvärsdisciplinära samarbeten.
  • Du har dokumenterad erfarenhet av för ämnesbasen relevanta experimentella metoder.
  • Du har dokumenterad erfarenhet av experimentellt arbete.


Hänsyn kommer också att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning, grundutbildning och innovation inom profilområdet Cirkulär Byggindustri samt bidra till dess framtida utveckling.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad till 6 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt 4 kap 12a § HF. Syftet med anställningen är att läraren ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som lektor.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss: https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss.


Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTH:s akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet. Läs mer här: http://www.lth.se/jobb/sokalararanstallning/

*****************************************************************

Befordran – det som krävs för att du ska kunna befordras till universitetslektor i cirkulärt byggande

När du är biträdande universitetslektor får du ansöka om att befordras till en tillsvidareanställning som universitetslektor. Du kommer att gå igenom en särskild prövning för att avgöra om du uppfyller de krav som fakulteten har för att kunna anställas som universitetslektor. Det är viktigt att du vet att du bara kan ansöka om att bli befordrad en gång och att du måste ansöka om befordran minst sex månader innan din anställning som biträdande universitetslektor tar slut.

Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är den som har:

  • Avlagt doktorsexamen eller annan motsvarande kompetens eller någon annan yrkesskicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Visad pedagogisk skicklighet, vilket även innefattar genomgången högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt inhämtade motsvarande kunskap om minst fem veckor, om det inte föreligger särskilda skäl.


Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunderna specificerar vad som ska beaktas och vilken nivå som ska uppnås, för att behörighetskraven ska anses uppfyllda. Följande bedömningsgrunder ska vara uppfyllda för anställning som universitetslektor:

  • God nationell och internationell nivå som forskare, där kravet på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och tradition.
  • God pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder.
  • Förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen.
  • Förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet.
  • Förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet.


Övriga krav

  • God samarbetsförmåga, självständighet och driv.
  • Tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som förutsätter förståelse av svenska.
  • Progression inom vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.
  • Visad förmåga att attrahera externa forskningsanslag i konkurrens.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-16
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3480
Kontakt
  • Erik Serrano, +46462220319
  • Patrick van Hees, +46462221719
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364,kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362,st@st.lu.se
Publicerat 2023-11-30
Sista ansökningsdag 2024-02-29

Tillbaka till lediga jobb