Lunds universitet, Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
En doktorandtjänst utlyses härmed i ämnet Naturgeografi och Ekosystemvetenskap vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, Lunds universitet. Forskningen inom naturgeografi och ekosystemvetenskap omfattar studier av landskapet och ekosystemen, deras resurser och förvandling genom både naturliga processer och mänsklig påverkan. Studier av klimatförändringar, klimatologi, är en betydande ämneskomponent, liksom processer som påverkar utbytet av massa och energi mellan ekosystem och atmosfär. Ekosystemvetenskap behandlar bland annat vegetationsdynamik, ekosystemprocesser och biogeokemi. Forskningen är starkt inriktad mot ämnesövergripande studier av miljö- och klimatförändringar både i det lokala och globala perspektivet samt exogena processer tillämpade på geomorfologiska landskapsförändringar i varierande klimatmiljöer. Tillämpningar och utveckling av fjärranalysbaserade metoder för observation av jorden samt analys av geografisk information är betydande ämneskomponenter.

Arbetsuppgifter

Det EU-finansierade ERC-projektet PERENNIAL undersöker hur en förändring från odling av ettåriga till fleråriga grödor kan minska klimatpåverkan från jordbruket och även ha andra positiva miljöeffekter. Odling av ettåriga växter stör agro-ekologiska processer varje år, vilket resulterar i jorderosion, näringsförluster och utsläpp av växthusgaser. De kostsamma metoderna för att hantera ettåriga växter, inklusive ett starkt beroende av herbicider och mineralgödsel, förklarar delvis den låga ekonomiska avkastningen inom jordbruket. En övergång från ettåriga till fleråriga grödor förväntas medföra stora förändringar. PERENNIAL koordineras från LUCSUS (LU) och inkluderar deltagare, utöver INES, från Sveriges Lantbruksuniversitet, Frankrike och USA.

Syftet med projektet är att öka förståelsen för de processer som styr flöden av kol och vatten i jordbruksmark vid odling av ettåriga/fleråriga grödor/spannmål. Kvantifiering av flöden av energi och växthusgaser och de faktorer som styr dessa flöden samt inlagringen av kol i marken utgör viktiga delar i projektet. I Alnarp utanför Lund har vi tillgång till ytor där vi kan göra fältstudier av dessa processer.  Dessa data uppmätta i fält skall användas till att förbättra vår processförståelse, och för att parameterisera dynamiska vegetations modeller och modeller för kvantifiering av organiskt kol i marken. Modellstudierna ska öka vår förståelse av hur en övergång till perenna grödor kan fungera som klimatanpassning och för att motverka klimatförändringar. Doktoranden kommer att arbete i ett team av forskare som har omfattande nationella och internationella samarbeten och omfattande expertis och erfarenhet inom modellering, empiriska fältstudier, samt fjärranalys. Doktoranden kommer även att arbete tillsammans med en doktorand (Varbi PA2023/3605) med inriktning mot mätningar av flöden av energi och växthusgaser.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet


Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå,
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,
  • eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Geobiosfärsvetenskap uppfyller den som har:

  • MSc i Naturgeografi eller motsvarande

Övriga krav:

  • Goda kunskaper om de processer som styr utbytet av kol, vatten, energi och näringsämnen mellan mark, vegetation och atmosfär.
  • Erfarenhet av dynamiska vegetationsmodeller/markkolsmodeller
  • Erfarenhet av programmering.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Sökande ska ha en universitetsexamen (M. Sc. eller motsvarande) i naturvetenskap, helst inom naturgeografi eller ekosystemvetenskap eller liknande. Påvisad erfarenhet av vetenskapligt skrivande såsom publikationer, uppsatser eller dylikt på engelska är av stor vikt. Vi söker en självständig och kreativ person som trivs i en dynamisk forskningsmiljö. Vi ställer höga krav på att denna person ska kunna arbeta målinriktat och självständigt med egna projekt såväl som med både svenska och utländska forskare i grupp och uppvisa god samarbetsförmåga. Vi söker en person som är engagerad och målinriktad och som med tydlighet kan ta ansvar för delar inom större forskningsprojekt, samt på ett självständigt sätt utföra sina arbetsuppgifter. Dokumenterad erfarenhet av dynamiska vegetationsmodeller samt studier av interaktionen mellan mark och atmosfär är meriterande.

Bedömningsgrund

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • God förmåga att hantera stora datamängder
  • Erfarenhet av operativsystemet LINUX att arbete med HPC (s.k. high performance computing) kluster.
  • Kunskaper inom ekosystemvetenskap, växtfysiologi, marklära och växtekologi.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till minst två personliga referenser, rekommendationsbrev etc.).

Ansökan ska innehålla en maximalt 2 sidor lång forskningsplan med sökandes idéer om hur projektet ska utformas och genomföras. Denna plan ska huvudsakligen basera sig på nedanstående dokument:

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-01-01 el enl ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3621
Kontakt
  • Jonas Ardö, jonas.ardo@nateko.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-11-22
Sista ansökningsdag 2023-12-13

Tillbaka till lediga jobb