Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten,

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vad vi erbjuder dig om du kommer till oss
Här har du som vill bli framtidens forskningsledare inom samhällsvetenskaplig grundforskning chansen att börja som biträdande universitetslektor på Lunds universitet. Vi söker en driven, lovande ung forskare som kan bygga upp och leda en egen forskargrupp inom något av följande områden:

  • Klimatförändringar och samhälleliga processer (placering vid Lund University Centre for  Sustainability Science)
  • Hållbar handel och konsumtion (placering vid Institutionen för Tjänstevetenskap)
  • Rättslig mobilisering, rättshjälp och juridifiering av sociala problem (placering vid Rättssociologiska institutionen)
  • Kulturell kriminologi (placering vid Sociologiska institutionen)
  • Komparativ politisk ekologi (placering vid Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk   geografi)
  • Vidgade hot- och säkerhetsbegrepp (placering vid Statsvetenskapliga institutionen)

Fakulteten har under en längre tid byggt upp kompetens inom samhälls- och beteendevetenskapliga metoder och har nu växlat upp den satsningen genom etablerandet av Samhällsvetenskapligt metodcentrum. Vi ser därför gärna sökande som kan koppla samhällsvetenskaplig grundforskning till kreativa och gränsöverskridande metoder som kan berika både specifika forskningsmiljöer, men också fakulteten som helhet. 

Du får meritera dig under 4 år och kan sedan befordras till en tillsvidareanställning som universitetslektor. Du får fem veckors högskolepedagogisk utbildning och även möjlighet att lära dig svenska genom universitetets svenskaundervisning för nya internationella medarbetare. Vi erbjuder dig stöd i flytten till Sverige. Har du familj kommer de att få nya kontakter och stöd genom Lunds International Citizen Hub. Det finns många möjligheter i Sverige och Europa att få finansiering för banbrytande forskning. Lunds universitet kommer att stötta dig i konsten att söka finansiering. Vår ambition är att du blir en av universitetets nominerade kandidater till det prestigefyllda Wallenberg Academy Fellows (WAF) i februari 2025, ett excellensprogram för internationella forskare. Bakom programmet står en av Sveriges största privata forskningsfinansiärer Wallenbergstiftelserna. Får du WAF kommer universitetet att matcha summan du får från Wallenbergstiftelserna.

Du kan läsa mer om Wallenberg Academy Fellows här: https://kaw.wallenberg.org/utlysningar/2025-nominering-till-wallenberg-academy-fellows
På engelska: Wallenberg Academy Fellows program: https://kaw.wallenberg.org/en/calls/2025-nomination-wallenberg-academy-fellows-program 

Arbetsuppgifter
Som biträdande universitetslektor kommer du att få möjlighet att långsiktigt fokusera på de utmanande forskningsfrågor som du vill satsa på. För att kunna meritera dig till universitetslektor behöver du också utveckla din undervisningskompetens under din tid som biträdande universitetslektor och visa att du är bra på samverkan med det omgivande samhället. Självklart deltar du också i institutionens dagliga arbete och utveckling. Anställningen består av 70% forskningstid och 30% undervisning.

Behörighet för anställning som biträdande universitetslektor
Du ska ha avlagt doktorsexamen eller ha motsvarande vetenskaplig kompetens inom Hållbarhetsvetenskap, Tjänstevetenskap, Sociologi, Rättssociologi, Kulturgeografi- och ekonomisk geografi, eller Statsvetenskap. I första hand kommer vi att prioritera de sökande som har avlagt doktorsexamen efter 15 februari 2019.  Om det finns dokumenterade särskilda skäl, som exempelvis föräldraledighet, militärtjänstgöring eller sjukdom efter examen som hindrat dig att arbeta som forskare, kan examen i ämnet ha avlagts tidigare.

Krav – vad du måste ha för att kunna utföra arbetsuppgifterna
En av dina första arbetsuppgifter hoppas vi blir att driva ett innovativt grundforskningsprojekt som finansieras av Wallenbergstiftelserna i Sverige. Det är därför vi söker dig som:
•    Har en god förmåga att initiera, utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet
•    Har pedagogisk förmåga
•    Har aktuell internationell forskningserfarenhet 
•    Har eller har haft en postdoktoranställning
•    Har en projektbeskrivning för ett innovativt projekt inom grundforskning inom något av ovan nämnda områden  
•    Har dokumenterat goda ledaregenskaper, till exempel genom förtroendeuppdrag, ledarskapsutbildningar och bedömd ledarskapsförmåga
•    God kommunikativ förmåga 
•    Har mycket god nivå på engelska i tal och skrift
•    God motivation och förmåga att lära dig nya språk

Meriterande – det som vi gärna ser att du också har
Vi vill gärna att du ska trivas hos oss och vi ser därför gärna att du också kan visa att:
•    Du bidrar på ett positivt sätt till arbetsmiljön
•    Du har fått beviljade forskningsmedel från finansiärer utanför Sverige
•    Du har mångårig internationell anställning inom forskningsfältet, utan lön eller stipendium från Sverige under tiden

Befordran – det som krävs för att du ska kunna befordras till universitetslektor
När du är biträdande universitetslektor får du ansöka om att befordras till en tillsvidareanställning som universitetslektor. Du kommer att gå igenom en särskild prövning för att avgöra om du uppfyller de krav som fakulteten har för att kunna anställas som universitetslektor. Det är viktigt att du vet att du bara kan ansöka om att bli befordrad en gång och att du måste ansöka om befordran minst sex månader innan din anställning som biträdande universitetslektor tar slut. 
När du ansöker om befordran kommer du att bedömas utifrån om du behörighet och lämplighet för anställning som universitetslektor. Du bedöms vid en prövning av vetenskaplig och pedagogisk progression under anställningstiden, med betoning på följande kriterier:
•    Väl vitsordad vetenskaplig skicklighet. Detta innefattar en dokumenterad god nivå som forskare. Särskild vikt kommer att läggas vid internationell publicering.
•    Väl vitsordad pedagogisk skicklighet. Särskild vikt kommer att läggas vid dokumenterad förmåga att kunna bedriva undervisning och handledning på olika nivåer, och att kvalitet och bredd i undervisningskompetensen utvecklats över tiden. 
•    Pedagogiska kurser i den omfattning som behövs för behörighet som lektor. Vid prövning till lektor kommer lika vikt att läggas vid bedömning av den pedagogiska och den vetenskapliga skickligheten
•    Progression i det akademiska ledarskapet genom ökad förmåga att utveckla, leda och genomföra utbildning och forskning och/eller visat engagemang och ansvar för universitetsgemensamma uppgifter.
•    God samarbetsförmåga och förmåga att bidra till institutionens verksamhet.
•    Dokumenterad förmåga att formulera forskningsansökningar för externa medel.
•    God förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.
•    Kunskaper i svenska på en nivå som krävs för att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom forskning, utbildning och administration.

Ansökningsförfarande 
Anställningen söks elektroniskt via Lunds universitets sökandeportal senast 2024-02-15. 
Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningstext och anvisningar samt att underlaget har inkommit till universitetet senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Ansökan ska skrivas på engelska och ska utformas enligt "Anvisningar för ansökan till läraranställning och ansökan om befordran" vid Samhällsvetenskapliga fakulteten (se http://www.sam.lu.se/en/about-the-faculty/job-openings) anvisningarna kan också fås av Anders Kirchner (anders.kirchner@sam.lu.se).
De vetenskapliga skrifter, (maximalt tre) den sökande vill åberopa ska också bifogas ansökan.

Anställningsform
Tidsbegränsad anställning, 4 år, enligt 4 kap 12a högskoleförordningen, med möjlighet till befordran till en tillsvidareanställning som universitetslektor.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-16
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund/Helsingborg
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3800
Kontakt
  • Anders Kirchner, +46462227206
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-11-30
Sista ansökningsdag 2024-02-15

Tillbaka till lediga jobb