Lunds universitet, Humaniora och teologi, Historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Historiska institutionen består av tre avdelningar ämnen: historia, mänskliga rättigheter och Öst- och Sydöstasienstudier. Inom Avdelningen för historia finns det en stor grupp aktiva forskare, med kronologisk tyngdpunkt på tidigmodern och modern historia. Kulturhistoria, globalhistoria, kunskapshistoria och internationell samtidshistoria är framträdande inriktningar (läs mer https://www.hist.lu.se/forskning/).

Vid institutionen pågår arbetet med att bygga forskningsmiljön NORAH at LU, North European Center for Research on Antisemitism and the Holocaust.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

 
Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Vi söker en forskare i historia med inriktning mot antisemitism- och förintelseforskning med omfattningen 75%. Du kommer att vara en del av forsningscentrat NORAH och dess verksamhet och aktivt delta byggande av forskningsmiljön. Ditt forskningsprojekt kommer att knytas till projektet ”I folkmordets skugga: minne och erfarenhet av Förintelsen och antisemitism i de skandinaviska länderna.”

 

Din projektplan ska skrivas in under ett av följande tre teman:

1. Studier av Förintelseöverlevande i Sverige

2. Jämförande studier av samtida antisemitism i Nordeuropa och dess historiska rötter.

3. Forskning om hur minnet av Förintelsen har gestaltats och mottagits inom konstnärliga uttrycksformer som musik, konst och teater och i utställningssammanhang, minnesarrangemang och på museer under efterkrigstiden. Gemensamt arbete med NORAH:s publikationer, workshoppar, konferenser och andra aktiviteter ingår i tjänsten. I tjänsten ingår också vetenskapligt och forskningsadministrativt ansvar för NORAH:s seminarieserie.

 

Du förväntas:

 • Bedriva forskning av hög internationell klass i ett individuellt delprojekt som utformas inom ramen för projektet ”I folkmordets skugga: minne och erfarenhet av Förintelsen och antisemitism i de skandinaviska länderna”
 • Aktivt bidra till verksamheten vid NORAH i stort, bland annat genom att söka egna externa forskningsmedel som placeras vid avdelningen för historia vid Historiska institutionen och delta i seminarie- och konferensverksamhet inom ramen för NORAH.
 • Vara samarbetsinriktad samt ha hög närvaro vid avdelningen för historia under anställningsperioden.

 

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Doktorsexamen (eller motsvarande) i ett ämne med historisk inriktning, i första hand avlagd högst sju år före ansökningstidens utgång.
 • Mycket god kännedom om forskningsfälten antisemitism och Förintelsestudier.
 • Självständighet, samarbetsförmåga och vetenskaplig nyfikenhet.
 • Mycket goda kunskaper i talad och skriven engelska.

 

Meriterande för anställningen är:

 • God kännedom om forskningsfälten antisemitism och Förintelsen i de nordiska länderna
 • Goda kunskaper i ett nordiskt språk
 • Erfarenhet av att ha utvecklat forskningssamarbeten, till exempel genom att ha arrangerat workshoppar eller redigerat publikationer.
 • Uppvisad förmåga att erhålla externa medel

 

Övrigt

Anställningen är tillsvidare med omfattningen 75% med tillträde den 1 september eller enligt överenskommelse. En tätgrupp kommer att kallas till intervju.

 

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem och ska innehålla:

 1. CV (max 2 sidor).
 2. Vidimerad kopia på doktorsexamen.
 3. Personligt brev (max 1 sida) som klargör varför tjänsten söks och den sökandes förutsättningar att genomföra forskning inom projektet.
 4. Forskningsplan för delprojektet (maximalt 3 sidor, inklusive referenser) som beskriver vilket av de tre inriktningarna du vill bedriva din forskning inom och varför just denna inriktning. Av forskningsplanen ska det framgå att forskaren är förtrogen med källmaterial, kontexter, forskningslägen etc., som är nödvändiga för att genomföra studien.
 5. Ett dokument (max 1 sida) som innehåller ett resonemang om hur forskaren kan berika verksamheten vid NORAH.
 6. Fullständig publikationsförteckning där de fem viktigaste vetenskapliga publikationerna (inklusive doktorsavhandlingen) är markerade med asterisker.

OBS! Inga publikationer ska bifogas ansökan. Vid ett senare skede i processen kan den sökande anmodas att inkomma med de fem mest betydelsefulla publikationerna (inklusive doktorsavhandlingen).

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1118
Kontakt
 • Lina Sturfelt, prefekt, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
 • Henrik Rosengren, docent, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
 • Ulf Zander, professor, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-04-16
Sista ansökningsdag 2024-05-15

Tillbaka till lediga jobb