Lunds universitet, Humaniora och teologi, Historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

SI-PASS (Samverkans-Inlärning / Peer Assisted Study Sessions) är en mycket framgångsrik pedagogisk modell som utvecklades i USA under 1970-talet och har spridits till många lärosäten världen över, även till flera lärosäten i Sverige. European Centre for SI-PASS på Lunds universitet är ett av fem centra i världen med ansvar för att informera om, utbilda i och utvärdera SI-PASS, och har helhetsansvar för SI-PASS i Europa.

Som SI-ledare i mänskliga rättigheter är du anställd som amanuens på Historiska institutionen/ Avdelningen för mänskliga rättigheter och får din SI-ledarutbildning från European Centre for SI-PASS. Du kommer att arbeta i nära samarbete med såväl lärare som ansvariga för SI-programmet på avdelningen för mänskliga rättigheter, samt med andra SI-ledare inom ämnet.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet och erbjuder goda anställningsvillkor. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Med en anställning som amanuens får du som student en möjlighet att förena studier med arbete för att komplettera dina teoretiska kunskaper med praktisk arbetslivserfarenhet inom akademin. Att vara anställd som SI-ledare ger dig ledarskapserfarenhet och en attraktiv ledarskapsutbildning.

Genom SI-ledarskapet får du fördjupade ämneskunskaper och pedagogisk erfarenhet, samt värdefulla professionella kontakter med såväl institutionen som andra SI-ledare och studentgruppen. Erfarenheten visar att före detta SI-ledare är mycket konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. 

Anställningen får inte påverka amanuensens studier negativt och får inte kombineras med andra anställningar. Bestämmelser gällande utbildningsanställning som amanuens finns i Högskoleförordningen (SFS 2017:284), 5 kap 8-12 §§. 

Arbetsuppgifter

Som amanuens kan dina arbetsuppgifter variera, men du måste studera vid den fakultet där arbetet ska bedrivas och arbetsuppgifterna ska ge en inblick i den akademiska världen. Som SI-ledare kommer du att regelbundet (i genomsnitt 1 gång / vecka) ordna möten där du leder studentgrupper i ditt ämne enligt gängse SI-metodik.

Syftet med SI-passen är att studentgruppen ska diskutera ämnet och tillsammans komma fram till svar och lösningar. Studenterna tränas i kollaborativt lärande. SI-ledaren har som uppgift att leda studenterna och strukturera SI-passen.

Anställningen gäller följande kurs:  Mänskliga rättigheter: Introduktionskurs

Arbetsuppgifterna för denna anställning innefattar:

 • i genomsnitt 1 gång / vecka förbereda och leda ett SI-pass,
 • registrera och rapportera närvaro efter varje SI-pass,
 • skriva en reflektiv rapport efter varje SI-pass,
 • schemalägga dina egna SI-pass och i övrigt bistå med SI-administration,
 • delta i SI-handledning när denna erbjuds.

Även andra arbetsuppgifter kan förekomma.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som amanuens är den som aktivt bedriver studier på grund- eller avancerad nivå vid aktuell fakultet och som ännu inte tagit ut sin examen.

Krav för anställningen är att du:

 • läser en utbildning vid humanistisk fakultet
 • du ska ha deltagit i SI-pass som student,
 • du ska ligga i fas med dina studier,
 • du ska relativt nyligen ha läst och blivit godkänd på de aktuella kurserna, eller motsvarande,
 • du ska vara ansvarstagande, flexibel och beredd att anpassa dig till studentgruppens behov,
 • du ska ha goda kunskaper i svenska.

Krav för att vara SI-ledare är dessutom genomgången SI-ledarutbildning. Denna erbjuds för blivande SI-ledare i början på varje termin. Du kan alltså söka tjänsten utan att ha genomgått SI-ledarutbildning. Utöver detta läggs mycket stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande för anställningen är att du:

 • du har goda resultat i relevant utbildning,
 • du har ledarskapserfarenhet (inom t.ex. idrott, scoutrörelsen osv.),
 • du har lätt för att samarbeta med andra,
 • du kan arbeta självständigt,
 • du blivit rekommenderad av en lärare eller av din SI-ledare,
 • du är intresserad av pedagogik, gruppdynamik och ledarskap.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad under perioden 2024-08-26 – 2025-01-19 och avser 4 tjänster med omfattning på vardera 10% av heltid.

Så här söker du

Ansökan görs i Lunds universitets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla CV samt personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Du behöver även bifoga utdrag från LADOK som intygar din behörighet. Ansökan bör även innehålla övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-08-26
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 4
Sysselsättningsgrad 10
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1369
Kontakt
 • Lina Sturfelt, Prefekt, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
 • Ilona Karppinen, Studievägledare, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
 • Arthur Holmer, SI-samordnare, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-04-26
Sista ansökningsdag 2024-05-17

Tillbaka till lediga jobb