Lunds universitet, Institutionen för kommunikation och medier (KOM)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

SI-PASS (Samverkans-Inlärning / Peer Assisted Study Sessions) är en mycket framgångsrik pedagogisk modell som utvecklades i USA under 1970-talet och har spridits till många lärosäten världen över, bl.a. de flesta lärosätena i Sverige. European Centre for SI-PASS på Lunds universitet är ett av fem centra i världen med ansvar för att informera om, utbilda i och utvärdera SI-PASS, och har helhetsansvar för SI-PASS i Europa.

Som SI-ledare i Retorik är du anställd som amanuens på Institutionen för Kommunikation och Medier och får din SI-ledarutbildning från European Centre for SI-PASS. Du kommer att arbeta i nära samarbete med såväl lärare som ansvariga för SI-programmet på din avdelning, samt med andra SI-ledare, både inom och utanför samma ämne.


Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss | Lunds universitet

Att vara anställd som SI-ledare ger dig ledarskapserfarenhet och en attraktiv ledarskapsutbildning. Genom SI-ledarskapet får du fördjupade ämneskunskaper och pedagogisk erfarenhet, samt värdefulla professionella kontakter med såväl institutionen/fakulteten som andra SI-ledare och studentgruppen. Erfarenheten visar att f.d. SI-ledare är mycket konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden

Som SI-ledare är du även en del av ett världsomspännande nätverk som omfattar SI-ledare i ett antal länder (som t.ex. USA, Australien, Sydafrika, Kanada, Storbritannien och Irland), med bl.a. möjlighet att delta i internationella konferenser och events.

 
Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som SI-ledare kommer du att regelbundet (i genomsnitt 1 gång / vecka) ordna möten där du leder studentgrupper i Retorik enligt gängse SI-metodik. Syftet med SI-passen är att studentgruppen ska diskutera ämnets begrepp och frågeställningar och tillsammans komma fram till svar och lösningar.

Studenterna lär sig att se varandra som inlärningsresurser och tränas i kollaborativt lärande.

SI-ledaren har som uppgift att leda studenterna och strukturera SI-passen så att dessa fungerar optimalt. SI-ledaren ska inte undervisa eller presentera något nytt, utan gruppen ska tillsammans bearbeta det kursinnehåll som redan presenterats av lärarna. SI-ledaren agerar som stöd och bollplank i denna process.

Arbetsuppgifterna för denna anställning innefattar:

 • registrera och rapportera närvaro efter varje SI-pass
 • skriva en reflekterande rapport efter varje SI-pass
 • schemalägga sina egna SI-pass och i övrigt bistå med SI-administration
 • delta i SI-handledning när denna erbjuds
 • även andra arbetsuppgifter på institutionen kan förekomma

 

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

Behörig att anställas som amanuens är den som aktivt bedriver studier på grund- eller avancerad nivå vid aktuell fakultet och som ännu inte tagit ut sin examen.
Som SI-ledare måste du ha studerat retorik vid Lund University och avslutat SI-ledarutbildning innan positionen startar.

 • har studerat minst grundkursen i Retorik på Lund Universitet.
 • har mycket goda kunskaper i svenska och/eller engelska, i tal och skrift.
 • har goda studieresultat och ligger i fas med sina studier.
 • är ansvarstagande, flexibel och beredd att anpassa sig till studentgruppens behov.
 • har lätt för att samarbeta med andra samt är självgående.

Krav för att vara SI-ledare är dessutom genomgången SI-ledarutbildning. Denna erbjuds för blivande SI-ledare i början på varje termin. Du kan alltså söka tjänsten utan att ha genomgått SI-ledarutbildning. Utöver detta läggs mycket stor vikt vid personlig lämplighet.

 

Meriterande för anställningen är:

 • du har mycket goda resultat i den relevanta utbildningen
 • du har ledarskapserfarenhet (inom t.ex. idrott, scoutrörelsen osv.)
 • du har lätt för att samarbeta med andra du kan arbeta självständigt
 • du blivit rekommenderad av en lärare eller av din SI-ledare
 • du är intresserad av pedagogik, gruppdynamik och ledarskap

 

Övrigt 

Anställningen kommer att vara under perioden 2024-08-26 – 2024-12-20 och är en visstidsanställning på 10 % av heltid. Anställningen får inte påverka amanuensens studier negativt. Bestämmelser gällande utbildningsanställning som amanuens finns i Högskoleförordningen (SFS 2017:284), 5 kap 8-12 §§. För ev frågor om anställningen kontakta SI-koordinator Josefina Backman Josefina Backman | Institutionen för kommunikation och medier | KOM (lu.se)

 

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av att vara SI-ledare och på vilket sätt du är lämplig för detta uppdrag. Bifoga utdrag från LADOK som visar att du är i fas med studierna och godkänd på kursen som du vill vara SI-ledare på (eller har motsvarande kvalifikationer enligt ovan). Ansökan bör även innehålla en skriftlig personlig reflektion om SI och dess betydelse för studenterna (max 100 ord). De högst rankade sökande kommer att bli kallade till intervju.

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-12-20
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-08-26 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 10%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1662
Kontakt
 • Josefina Backman, SI-koordinator, https://www.kom.lu.se/person/JosefinaBackman/
 • Ulrika Holgersson, prefekt, https://www.kom.lu.se/person/UlrikaHolgersson/
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb