Lund University, Faculty of Medicine, Dep of Laboratory Medicine, Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Projekttitel och WP: Hämning av metastatisk spridning genom precisionsinriktad blockad av cancerassocierade fibroblastnischer (WP1).
Mål I forskargruppen Experimentell Onkologi betraktar vi en tumör som ett kommunicerande organ bestående av flera celltyper som tillsammans utvecklas till en kliniskt manifesterad och dödlig sjukdom. Vårt övergripande mål är att funktionellt definiera de cellulära elementen i en tumör. I det aktuella projektet kommer mikronischer organiserade av cancerassocierade fibroblaster (CAF) att beskrivas och undersökas funktionellt med avseende på metastatisk spridning. Genom att förfina nuvarande högupplösta analysmetoder möjliggör våra studier slutsatser om molekylära interaktioner mellan specialiserade celltyper i avgränsade cellnischer. Med en unik karta över mikromiljönischer som bakgrund kommer projektet att bemöta tidigare olösta frågor inom tumörbiologi genom att: 1) Definiera de dynamiska förändringarna i tumörarkitekturen, manifesterade i sammansättningen av CAF-mikronischer i olika faser av tumörutvecklingen, från initiering till avlägsen spridning och i samband med behandling, 2) Identifiera precisionsläkemedelsmål baserade på CAF-mikronischer för att förhindra cancerspridning och läkemedelsresistens samt 3) Upptäcka biomarkörer för CAF-mikronischer för förbättrad diagnostisering av cancer.

Arbetsuppgifter
Sökande kommer inom ramen för sina doktorandstudier arbeta med forskningsuppgifter relaterade till pågående projekt inom forskargruppen Experimentell Onkologi. Arbetsuppgifterna innefattar bl.a. bioinformatisk analys av multidimensionella data, studier av högupplösta data från spatiell transkriptomik och proteomik, bruk av genetiskt modifierade experimentella modeller av cancer. Vidare kommer kandidaten att aktivt medverka i aktiviteter inom ramen för det europeiska doktorandnätverket Adaptmet. Slutligen förväntas kandidaten att hålla sig uppdaterad inom forskningsfältet genom att följa litteraturen och delta på konferenser.

Krav

  • Masterexamen., eller utländsk motsvarighet, inom ett relevant ämnesområde.
  • Dokumenterad erfarenhet av laborativt arbete inom cancerforskning, eller annat relevant ämnesområde
  • Kunskaper inom bioinformatiska analyser.
  • Dokumenterade färdigheter inom muntlig och skriftlig kommunikation på engelska.

Meriterande

  • Arbeta både självständigt och i grupp
  • Dokumenterat god samarbetsförmåga.
  • Tidigare arbete som lett till publicerade studier är meriterande.

Behörighet
mobilitetskrav
För att kunna bli anställd MSCA-doktorand vid Lunds universitet får man inte ha vistats i Sverige eller utfört forskningsarbete vid Lunds universitet eller vid någon annan svensk organisation mer än högst 12 månader under de senaste tre åren, beräknat från anställningsbeslutets första dag.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Anställningen är på heltid och tidsbegränsad på fyra år enligt HF 5 kap 7§ med startdatum
2025-08-01 eller enligt överenskommelse. Detta är en Marie Sklodowska Curie doktorandtjänst. för mer info om villkor läs här
Som doktorand vid Lunds universitet är du både antagen som student och anställd. 
Ytterligare information angående bestämmelser gällande antagning och anställning som doktorand finns på fakultetens hemsida.

Så här söker du / instruktioner för ansökan
Observera:
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem Varbi och via hemsidan
Recruitment – Adaptmet - endast ansökningar som inkommit i båda systemen kommer att beaktas.
Sista ansökningsdag är 17:e januari 2025, kl 17.00 central europeisk tid. 
Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som efterfrågas via hemsidan
Recruitment – Adaptmet

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3489
Kontakt
  • Kristian Pietras, rekryterande chef, +46462226429, kristian.pietras@med.lu.se
  • Adam Niekrasz, HR-partner, +46462220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-11-15
Sista ansökningsdag 2025-01-17

Tillbaka till lediga jobb