Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Anställningen som biträdande forskare är placerad vid Institutionen för Experimentell Medicinsk Vetenskap vid Lunds universitets medicinska fakultet, i forskargruppen Molekylär neuroanatomi som leds av Åsa Mackenzie, universitetslektor. Vi arbetar för en god och inkluderande arbetsmiljö där varje individs förmågor förvaltas för att utveckla både individen och den forskning vi bedriver. Laboratoriet är i en etableringsfas och fler anställningar kommer utlysas inom kort.

Här kan du läsa mer om instutitionen: läs mer här

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Vår forskargrupp jobbar med att utröna neurobiologin bakom emotioner. Vi har funnit ett samband mellan stimulering av nervceller kring hypotalamus-talamus och aversionsbeteende. Vidare har vi funnit att detta sker via nervcellskretsar som är involverade i depression. Området i hjärnan som vi intresserar oss för uppvisar avvikande aktivitet i Parkinsons sjukdom. Av särskilt intresse är att hjärnområdet svarar på Djup hjärnstimulering (DBS) i Parkinsons sjukdom. För att ta reda på om det finns koppling mellan de aktuella nervcellerna och psykisk hälsa och/eller icke-motoriska symptom i neurodegenerativa sjukdomar, främst Parkinsons sjukdom, behövs mer studier. Den härmed utlysta tjänsten avser dessa studier.

Arbetet är främst laborativt och avser grundforskning.

Du kommer arbeta i en nyetablerad forskargrupp vid Lunds universitets medicinska fakultet. Dina arbetsuppgifter omfattar att etablera metoder som möjliggör mätning av nervcellsaktivitet i hjärnan, och metoder som möjliggör histologisk analys. Dessa kommer du använda för att genomföra försök för att mäta och stimulera hjärnaktivitet med olika typer av elektroder såsom sådana som används i DBS i patienter med neurodegenerativa sjukdomar, analysera hur hjärnans strukturer och aktivitet påverkas och hur beteenden påverkas. Arbetsuppgifterna omfattar även analys av genuttryck (mRNA, protein) med olika histologiska metoder (främst in situ hybridisering) samt att dokumentera dina resultat med hjälp av relevanta mikroskopmetoder. Arbetsuppgifterna inkluderar att förbereda resultat från dina data för publicering i vetenskapliga tidskrifter och presentationer.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:
Anställningen kräver att du har en doktorsexamen inom medicinsk, biomedicinsk, farmakologisk, biologisk vetenskap eller liknande.

Övriga krav:

  • Erfarenhet av att arbeta i laboratoriemiljö inom medicin eller biomedicinsk forskning, liksom GLP (Good Laboratory Praxis).
  • God kommunikationsförmåga på svenska och engelska, inklusive tal och skrift. Både i vardagsspråk och i att skriva vetenskapliga artiklar.
  • Personliga kompetenser och egenskaper som krävs är självständighet, samarbetsförmåga, förmåga att ta emot och följa instruktioner, ansvarstagande.
  • Även krav på att du är noggrann, lösningsfokuserad, kommunikativ, samt att öppen och mottaglig för att lära dig nya saker inom forskningen och tillämpa dessa med kompetens.
  • God organisationsförmåga.

Laborativ kunskap och erfarenhet som krävs är:

  • Beteendeanalys smådjur inklusive statistiska analyser.
  • Stereotaxisk smådjurskirurgi såsom inplantering av mät- och stimuleringselektroder.
  • Patch clamp elektrofysiologi inklusive analys.
  • Histologi, inklusive snittning och genuttrycksanalys (immunohistokemi och/eller in situ hybridisering) samt analys.
  • Mikroskopi, inklusive konfokalmikroskopi.
  • God kunskap i datahantering samt statistiska metoder för analys av biomedicinska data.

Meriterande för anställningen är:
Kunskaper och erfarenheter som är meriterande:

  • FELASA-certifikat för arbete med smådjur i laboratoriet.
  • Medförfattarskap på publicerade artiklar
  • Programmering för analys av analys av biomedicinska data, inklusive elektrofysiologi.

Personliga kompetenser som är meriterande är erfarenhet av handledning av doktorander och/eller studenter.

Personliga egenskaper som är meriterande är god förmåga att entusiasmera och engagera andra, flexibilitet, kreativitet och social kompetens.

Språkkunskaper utöver svenska och engelska (som är krav) är meriterande.

Övrigt

Anställningen som biträdande forskare är visstidsanställning under ett år på 100% med startdatum 5 maj 2025 eller enligt överenskommelse.

Så här söker du
Anställningen som biträdande forskare söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. I brevet ska du ska redogöra för hur du uppfyller kravprofilen. Ansökan ska innehålla CV, examensbevis (doktorsexamen) och bevis på genomgången högskoleutbildning (med betyg). Du bör lämna kontaktuppgifter på 2-3 referenspersoner (inklusive tidigare handledare/chefer).

Mer om medicinska fakulteten

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2026-05-04
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-05-05
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/1105
Kontakt
  • Åsa Mackenzie, 046-2220000, asa.mackenzie@med.lu.se
  • Maria Palmkron, HR-partner, 046-2224076, maria.palmkron@med.lu.se
Facklig företrädare
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
Publicerat 2025-04-04
Sista ansökningsdag 2025-04-18
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb