Lunds universitet, naturvetenskapliga fakulteten, kemiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och fler än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Vid Naturvetenskapliga fakulteten bedrivs forskning och utbildning inom biologi, astronomi, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och miljövetenskap. Verksamheten bedrivs vid nio institutioner samlade inom norra universitetsområdet. Fakulteten har ca 1 500 studenter, 330 forskarstuderande och 700 anställda.

Forskningsingenjören kommer att arbeta inom en nationell facilitet, “nCHREM” (The national Center for High resolution Electron Microscopy). nCHREM är en state-of-the-art anläggning för avbildning och mikroanalys. Prover som studeras innefattar surfaktantsystem och kolloidala system (“soft matter”) , biologiska / biokemiska system , nanostrukturerade material , tunna filmer , kompositmaterial , keramik , halvledare , katalysatorer , och legeringar . Vi arbetar ständigt med att utveckla nCHREM, för vara bland de bästa EM-laboratorierna i världen.

Instrumenteringen på nCHREM består av ett Philips 120 kV kryogen- transmissionselektronmikroskopi (Cryo-TEM ) med energifiltrering och tillhörande provberedningsapparatur för krogeniska och bilogiska prover. Mikroskopet kommer under 2016 att ersättas med ett JEOL 2200FS mikroskop dedicerat för kryo-prover och för tomografi . Vidare instrumentering på nCHREM består av ett JEOL 3000F 300 kV högupplösande analytisk (S)TEM och ett JSM 6700F fältemissionssvepelektronmikrosko. För närvararande håller ett 300 kV Cs - korrigerat Hitachi 3300S, ett “environmental” TEM (ETEM), på att installeras på nCHREM .

Tjänsten är placerad vid avdelningen för fysikalisk kemi där en av de största lokala användargrupper av cryo-TEM finns. Avdelningen för fysikalisk kemi bedriver sedan länge internationellt mycket stark forskning inom yt- och kolloidkemi , med fokus på “soft matter”.

Arbetsuppgifter
Tjänsten är placerad vid avdelningen för fysikalisk kemi - en division som bedriver världsledande forskning inom yt- och kolloidkemi (“soft matter”). Cryo-TEM är en av de viktigaste karaktäriseringsteknikerna vid avdelningen. Arbetet kommer huvudsakligen att utföras vid nCHREM, som en del av det team som ansvarar för denna facilitet. Forskningsingenjören kommer huvudsakligen att ansvara för drift, service och underhåll av den dedicerade cryo-TEManläggningen. Infrastrukturen, som kommer att installeras under 2016, består av ett 200 kV FEG TEM, med energifilter, och utrustat för tomografi-studier. Arbetet omfattar ansvar för den dagliga driften av mikroskopet och provpreparering, och  att köra mikroskopet för användare som inte har egen mikroskopikompetens. Forskningsingenjören kommer att arbeta nära forskare från olika avdelningar inom Lunds universitet, inklusive doktorander. Vidare kommer forskningsingenjören att serva externa forskare, både från universitet och industri. Ansvar för rutinmässigt underhåll och mer brådskande underhållsåtgärder, samt utbildning av användare, ingår. Forskningsingenjören kommer också att ha ett visst ansvar för annan utrustning på nCHREM och på avdelningen för fysikalisk kemi.

Kvalifikationer
Sökande måste ha svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen, i kemi eller närliggande områden. En hög kompetensnivå krävs för de berörda teknikerna; specifikt  ska den sökande ha flera års erfarenhet av cryo-TEM, inklusive provpreparering. Expertis inom tomografi är en merit. Bakgrund inom “soft matter”, eller närliggande områden, är ett krav. Erfarenhet av undervisning och utbildning inom området är meriterande. Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, är ett krav för anställningen. Kunskaper i svenska är meriterande. Vi lägger stor vikt vid personliga färdigheter. Denna tjänst kräver serviceintresse, god samarbetsförmåga, kommunikationsförmåga och pedagogisk förmåga och intresse. Vidare är det viktigt att vara noggrann, strukturerad, ansvarsfull och självgående.

Ansökan, skriven på engelska, ska skickas in elektroniskt via länken längst ner på annonsen. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av tjänsten, och varför du är en lämplig kandidat. Vänligen svara även på de specificerade frågorna nedan och om du svarar ja, vänligen beskriv din erfarenhet mm. Ansökan ska innehålla CV, diplom eller motsvarande, rekommendationsbrev, och andra objekt som du vill åberopa (kopior av betyg, datareferenser, lista över publikationer, etc.).

  • Har du dokumenterad erfarenhet av Cryo-TEM och beredning av kryogeniska prover?
  • Har du erfarenhet av andra (elektron-) mikroskopitekniker?
  • Har du lätt att anpassa dig till att arbeta med människor med olika bakgrund?

Vi undanber oss all säljande och marknadsförande kontakt.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2015/4312
Kontakt
  • Viveka Alfredsson, professor, +46462228155, viveka.alfredsson@fkem1.lu.se
  • Reine Wallenberg, professor, +46462228233, reine.wallenberg@chem.lu.se
  • Tina Olsson, personalsamordnare, +46462229562, tina.olsson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds , 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2015-12-15
Sista ansökningsdag 2016-01-31

Retour aux postes vacants