Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Nationellt resurscentrum för fysik (NRCF, fysik.org) har ett uppdrag att stödja fysikundervisning, från förskola till gymnasium. Stödet riktas i första hand till lärare och ett av syftena är att öka kontakten mellan skola och forskning: såväl aktuell fysikforskning, som forskning om fysikundervisning, lärande och lärares fortbildning och utveckling. NRCF inns vid Lunds universitet. Som ett stort forskning­suniversitet har Lunds universitet många forskningsprojekt i världsklass, och även mycket utåtriktad verksamhet, där forskare växelverkar med skolor och allmänhet. De nya och framtida anläggningarna MAX-IV och ESS erbjuder många nya möjligheter att stödja fysikutbildning och att visa hur fysiken kan tillämpas inom andra områden.

Postdoktortjänsten har till syfte att stärka NRCFs arbeta genom ett fokus på forskning kopplad till uppdraget att bidra till forskningsbaserad fysikutbildning på alla nivåer.

Möjliga forskningsfrågor inom detta område kan vara

  • Vilken effekt har olika fortbildningsinsatser på fysikutbildning och på lärares professionella utveckling?
  • Hur kan NRCF och lärare samarbeta för att utveckla aktiviteter och material med syfte att stödja forskningsbaserad fysikundervisning i skolan?
  • Hur kan utåtriktade aktiviteter riktade mot skolan utformas för att ta vara på resultat från forskning såväl om fysikdidaktik och naturveten­skap­ernas didaktik, som om lärande i informella miljöer, och samtidigt bidra till denna forskning?

Vi ses också gärna att kandidaten föreslår andra forskningsfrågor som är relevanta för NRCFs  arbete och mål: http://www.fysik.org/om-nrcf/vision-maal-och-uppdrag/maal/

Arbetsuppgifter
Syftet med detta projekt är att få en bättre förståelse för hur NRCFs arbete bäst kan stödja NRCFs uppdrag, att stödja fysikundervisning och lärande i skolor, liksom lärare professionella utveckling i sitt arbete att stödja elevers fysiklärande. Elevers intresse för fysik kan ha en grund både i en nyfikenhet och önskan att förstå världen omkring dem, såväl i vardagen, som i relation till mer existentiella frågor (som t.ex. Universum). Frågor som ännu inte har svar, och spännande områden inom aktuell forskning är också intressant för många unga. Intresset för fysik kan också stimuleras av de olika sätt fysikkunskaper kan användas och fysikens roll i samhället, både som bas för många teknologier vi tar för givna, men också av möjligheten för oss som medborgare att använda fysikkunskaper för att påverka och/eller förändra samhället i önskvärd riktning. Ett viktigt uppdrag för NRCR är att göra det möjligt för fler elever (på alla nivåer) att hitta sätt att bli engagerade i fysik, på sätt de upplever som meningsfulla. För att komma dit kan lärare ibland behöva stöd för att förändra vissa starka traditioner inom fysikundervisning.

Postdoktorn förväntas kunna arbeta självständigt, men också samarbeta med övrig personal på NRCF, göra litteraturöversikter, växelverka med forskare som arbetar med utåtriktad verksamhet, och diskutera design, modifieringar och utvärderingar av föreslagna aktiviteter och material för att stödja lärare. Postdoktorn förväntas också växelverka med och handleda masterstudenter och doktorander vid NRCF och i relevanta områden på institutionen och fakulteten, och bidra till möten och seminarier

Kvalifikationer
För att vara behörig till tjänst som postdoktor måste den sökande ha en doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms ekvivalent, och som har avlagt denna examen högst tre år före sista ansökningsdatum, om det inte finns särskilda skäl. Ämnet för doktorsexamen skall vara inom fysikdidaktik, naturvetenskapernas didaktik, informellt lärande eller relaterade områden.

Mycket goda kunskaper i engelska, såväl muntligt som skriftligt, är ett krav. Att förstå ett skandinaviskt språk är värdefullt.

Bedömningsgrund
Den huvudsakliga bedömningsgrunden är den förväntade förmågan att utveckla och driva forskning av hög kvalitet och pedagogisk förmåga. Vid tillsättningen av en postdoktortjänst läggs störst vikt vid den vetenskapliga skickligheten. Bedömningen kommer att baseras på beskrivningen av inriktningen av den aktuella tjänsten.

Övriga kriterier är den förväntade förmågan att arbeta självständigt och att formulera och besvara vetenskapliga frågor, liksom muntlig och skriftlig kommunikation. Dessa förmågor kommer att bedömas utgående från dokumen­terat forskningsarbete, såsom doktorsavhand­ling och/eller publicerade artiklar, men också på den skriftliga presentationen. Forskningen är i stor utsträckning tvärvetenskaplig och det är värdefull med en bred kompetensprofil, i synnerhet avseende relevanta områden av fysik, lärarutbildning, erfarenhet av fysikundervisning (i skola och/eller i informella miljöer) och lärarfortbildning. Viktiga personliga kvalitéer är, förutom nyfikenhet och kreativitet, förmågan att arbeta såväl självständigt som i grupp, och erfarenhet av vetenskapligt utbyte med forskare från andra discipliner och länder.

Ansökningsförfarande
Ansök on-line!
Ansökan måste innehålla ett brev där den sökande beskriver sig själv och sina speciella forskningsintressen, inklusive föreslagna bidrag till det beskrivna forskningsprojektet (max 5 sidor). Den sökande skall motivera sitt intresse och lämplighet för den annonserade tjänsten. Ansökan måste också innehålla ett CV, publikationslista, en kopia av minste en artikel eller manuskript, en kopia av doktorsavhandling, kontaktuppgifter till minst två referenspersoner. Kopior av betyg och andra dokument den sökande vill hänvisa till. Ofullständiga ansökningar kommer inte att beaktas.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller efter överenskommelse. Varaktighet 2 år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2016/2572
Kontakt
  • Ann-Marie Pendrill, professor, +46707870427, Ann-Marie.Pendrill@fysik.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds , 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2016-07-06
Sista ansökningsdag 2016-09-01

Tillbaka till lediga jobb