Lunds universitet, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns cirka 45 000 studenter och mer än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vi söker en disputerad forskare för att arbeta med utveckling, testning och tillämpning av en kopplad ’carbon cycle fossil fuel data assimilation system’-modell, CCFFDAS. De två komponenterna i det kopplade systemet, CCDAS och FFDAS, har utvecklats vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap (INES) vid Lunds universitet (CCDAS) och vid Melbournes universitet (FFDAS). Den anställde kommer att vara baserad på INES och vara en del av ”Inverse modelling group”, och kommer att arbeta med att utveckla och utvärdera den kopplade modellen. Både CCDAS och FFDAS används inom flertalet projekt både av forskare vid Lunds universitet och bland samarbetspartners. Arbetet är dessutom nära kopplat till de två nyligen finansierade EU-projekten CHE (http://www.che-project.eu) och VERIFY. Positionen ger den sökande möjligheten att arbeta inom ett brett internationellt nätverk av forskare.

Arbetsuppgifter

Den anställde kommer att arbeta med utveckling, testning och tillämpning av den kopplade kolcykel- och fossila bränsle utsläppsmodellen CCFFDAS. CCFFDAS ena delmodell, CCDAS, har utvecklats och används av forskare på INES, använder observationer ifrån källor (koncentrationen av CO2 i atmosfären, eddy-kovariansmätningar av CO2, FAPAR och markfuktighet) för att bestämma parametrar i den underliggande ekosystemmodellen. FFDAS använder en liknande metodologi som CCDAS för att bestämma utsläpp av CO2 ifrån förbränning av fossila bränslen baserat på samhällsekonomiska data ifrån Kaya-identiteten. Forskningen som den anställde ska utföra är främst att analysera kopplingen mellan dessa två system samt att utveckla modellen ytterligare. Detta kommer att ske i nära samarbete med de forskare som är knutna till projektet. Fokusområde för detta forskningsprojekt är Europa, där den anställde kommer att använda diverse fjärranalysvariabler för att bestämma utsläpp av CO2 ifrån naturliga och antropogena källor.  

Kvalifikationer

Krav: 

  • En doktorsexamen inom ett relevant ämne krävs liksom tidigare erfarenhet från arbete med jordsystem- eller utsläppsmodeller.
  • Den sökande måste kunna visa på relevanta kunskaper inom programmering, helst i Fortran, liksom att använda sig av skript för att köra modeller och utföra analyser i Unix- eller Linuxsystem.
  • Att kunna uttrycka sig flytande på engelska, skriftligt och muntligt, är också ett krav.

Meriterande:

  • Tidigare erfarenhet av dataassimilation eller modellering av terrestra ekosystem och utbytet av gaser mellan biosfären och atmosfären är meriterande liksom arbete med invers modellering.
  • Speciellt vikt kommer att läggas vid antalet publikationer (liksom kvalité) inom relevanta vetenskapliga ämnen, liksom akademiska meriter som pekar på den sökandes förmåga att bli en självständig forskare.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-03-01 till och med 2020-02-28
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/108
Kontakt
  • Marko Scholze, universitetslektor, 046-222 4082, marko.scholze@nateko.lu.se
  • My Geborek, personalsamordnare, 046-222 95 62, my.geborek@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2018-01-16
Sista ansökningsdag 2018-04-09

Tillbaka till lediga jobb