Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Laboratoriet

Arbetet i Glia-Immune Interactions-laboratoriet är centrerat kring glia-lymfatiska (glymfatiska) -systemet, vilket är ett rengöringssystem för lösta ämnen och proteiner i hjärnan, och dess roll i CNS-sjukdomar. Det glymfatiska systemet är beroende av vattenkanalen aquaporin 4 (AQP4) som uttrycks i astrocyterna och som är viktig för vätskeinförseln och rengöringen. Störning av det glymfatiska systemet vid sjukdom och åldrande kan öka benägenheten för utveckling av neurodegenerativa sjukdomar, eller kan förvärra patologi i neurodegenerativa sjukdomar.

Målet med arbetet i vårt laboratorium är att få en djupare förståelse för det glymfatiska systemet, när det gäller tillströmning och utflödesvägar för cerebrospinalvätska samt dess roll i neurodegenerativa sjukdomar. Detta speciella projekt kommer att fokusera på Parkinsons sjukdom. Labbet använder sig av djurmodeller för sjukdomar och in vivo-bildbehandling för att studera det glymfatiska systemet i hälsa och sjukdom. Forskningen är mycket translationell och använder modeller som är relevanta för mänskliga sjukdomar såväl som patientprover för att studera sjukdomar.

Gruppledaren, Dr Iben Lundgaard, är mottagare av ett generöst Wallenberg startpaket (15 miljoner SEK). Labbet håller på att inrättas vid Lunds Universitet. Lundgaardslaboratoriet har starka band med samarbetspartner i Lund, Köpenhamn och USA för att kunna genomföra experiment med hög impact från början.

Anställningen

En fullt finansierad doktorandanställning är tillgänglig med startdatum 1 juni (flexibelt startdatum). Lön och pension enligt svenska regler är ett mycket konkurrenskraftigt paket jämfört med andra länder. Detta projekt kommer att fokusera på fysiologiska undersökningar av det glymfatiska systemet och modeller av neurodegenerativa sjukdomar, särskilt Parkinsons sjukdom.

Krav

En masterexamen i life science, medicin eller liknande krävs. Tidigare erfarenhet av arbete med gnagare krävs. Kandidaten måste ha minst 6 månaders erfarenhet av heltidslaboratoriearbete. Musoperationer eller kolonihantering av transgena möss är ett plus. Ett starkt intresse för neurovetenskap, fysiologi och gliaceller krävs. De framgångsrika kandidaterna måste ha en stark drivkraft för att publicera artiklar och främja vetenskapen.


Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/841
Publicerat 2018-03-15
Sista ansökningsdag 2018-04-05

Tillbaka till lediga jobb