Lunds universitet, Avdelning för medicinsk strålningsfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Medicinsk strålningsfysik är ett ämnesområde där fysik och olika strålningstillämpningar möter biologi och medicin. Avdelningen för medicinsk strålningsfysik vid LU är placerad på universitetssjukhusområdet i Lund, och avdelningen ansvarar för sjukhusfysikerutbildningen samt bedriver forskning och forskarutbildning. Sjukhusfysiker anställda vid Skånes universitetssjukhus är i många fall knutna till Avdelningen för medicinsk strålningsfysik.

Forskargruppen MR-fysik (www.med.lu.se/klinvetlund/MR_physics) är aktiv inom medicinska tillämpningar av magnetresonans (magnetic resonance, MR), och har lång erfarenhet av metodutveckling relaterad till avbildning av perfusion, diffusion, hjärnaktivering och flöde. Forskningsområden under uppbyggnad inkluderar "chemical exchange saturation transfer (CEST)" sant kvantitativ MR i hjärnan och i det muskuloskeletala systemet.

Vi söker nu en projektassistent i medicinsk strålningsfysik med inriktning mot bildgivande magnetresonans (MRI).

Beskrivning

Vi avser att utveckla och använda ett kontrastmedel som består av vanligt socker för att diagnostisera cancer med magnetkamera. Sockret (D-glukos) används redan kliniskt för glukosbelastning. Injektion av små mängder av sockret kommer inte att ändra den konventionella magnetkamerakontrasten, men genom att använda ett nytt bildtagningssätt inom MRI som kallas CEST (Chemical Exchange Saturation Transfer) så kan små mängder socker detekteras med hög känslighet.  CEST-MRI bygger på att man först, med hjälp av en radiofrekvent puls, utför en selektiv magnetisk märkning av protonerna i det ämne som man vill detektera. De magnetiskt märkta protonerna i detta ämne kommer sedan via utbytesmekanismer att byta plats med protoner i fritt vatten i kroppen. I MRI är det fritt vatten som avbildas, och när vattnet innehåller magnetiskt märkta protoner från det ämne man vill detektera så kommer signalen att ändras.  Indirekt kan således mycket små mängder av ett ämne mätas med denna metod, eftersom ett kontinuerligt utbyte av protoner pågår mellan ämnet som vi är intresserade av och det fria vattnet som vi avbildar med konventionell MRI.

Arbetsuppgifter

Den huvudsakliga projektuppgiften är att utveckla, validera och applicera glukos-CEST (”glucoCEST”)  i patienter med hjärncancer för att säkrare detektera tumörer och följa upp effekten av terapi. En annan CEST metod kallad Amid Proton Transfer (APT) kan också komma att behöva valideras samt appliceras i patienter med hjärncancer.

Inriktningen för projektet ligger inom delområdet Magnetresonansfysik.

Verksamheten är förlagd vid Avdelningen för medicinsk strålningsfysik i Lund, och experimentell magnetkamerautrustning finns inom Lund University Bioimaging Centre (LBIC) samt Skånes Universitetssjukhus (SUS). En stor del av de laborativa momenten kommer att utnyttja 3 tesla (3T) MR-utrustningen vid SUS och den 7T MR-utrustning som utgör en nationell resurs för att utveckla MR-metoder inom diagnostisk, fysiologisk och neurovetenskaplig forskning.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en masterexamen i Medicinsk Fysik eller masterexamen Medicinsk Strålningsfysik

 Meriterande är att ha

  • erfarenhet av verksamhet inom MR-fysik
  • genomfört ett examensarbete inriktat mot CEST och/eller MRS och/eller rörelsekorrektion i MR-bilder
  • dokumenterad kunskap om och erfarenhet av programmering i MATLAB
  • goda kunskaper i engelska

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse i 6 månader
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/428
Kontakt
  • Linda Knutsson, professor, +46 46 17 85 74
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 9562
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-02-05
Sista ansökningsdag 2019-02-15

Tillbaka till lediga jobb