Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om forskargruppen

Professor Ewa Sitnicka Quinns forskargrupp letar nu efter en postdoktor att expandera gruppen med. Gruppens breda forskningsintresse är att identifiera cellulära och molekylära vägar under utveckling av celler i immunsystemet (hos mus och människa). Den förvärvade kunskapen kan leda till en bättre förståelse av hematopoetiska störningar som immundefekter, myeloproliferativ sjukdom och leukemi.

Forskningsfokus för denna postdoktorala forskningsposition är att studera utvecklingen av mänskliga medfödda immunceller - NK-celler och undersöka mekanismer som reglerar differentieringen och funktion av dessa celler under normal hematopoietisk utveckling och under hematopoietiska maligniteter såsom leukemi och immunbrister. Läs mer om vår forskning här.

Denna position involverar studier med primära mänskliga celler, såväl som iPSC-linjer, som arbetar som en del av teamet med en annan postdoktoral forskare och en tekniker.

Inom gruppen strävar vi efter att upprätthålla en bra arbetsmiljö baserad på ömsesidig respekt och omtanke. Vi strävar ständigt efter att förbättra förutsättningarna för arbete, utveckling och delaktighet för alla anställda.

Vi söker nu en postdoktor inom molekylär hematologi, inriktning mot lymfocytutveckling och reglering. Anställningen är på heltid under två år enligt centralt avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. Önskat tillträdesdatum är den 1 januari 2021 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Tjänsten som postdoktor är inriktad på hematopoies, tidiga stadier av lymfoidutveckling och regleringsvägar. Arbetet kommer att involvera studier av human lymfopoies med fokus på NK-cellutveckling.

Arbetsuppgifterna involverar att man inrättar en ex vivo-modell för att studera utvecklingen av humana immunsystemceller och karakterisering av mellanliggande differentieringssteg och deras funktion. Modellen kommer att användas för att identifiera kritiska vägar som driver och reglerar NK-cellutveckling och för att bestämma hur NK-cellutveckling förändras av sjukdomen. För att ta itu med dessa frågor kommer ex vivo-modellen att undersökas med hjälp av multilinege flödescytometri (FACS) för att bestämma NK-cellfenotyp och funktion och genom genuttrycksanalys (RNA-sekvensering). Kritiska NK-cellreglerande vägar kommer att undersökas med hjälp av specifika knock-down. Identifierade vägar involverade i sjukdomsinducerade immundefekter kommer att användas som mål för terapi för att återställa NK-cellaktivitet och -funktion. Dessutom, genom att tillämpa inducerad pluripotent stamcellsteknik (iPSC) och genredigering kommer human pre-leukemimodell att upprättas och karakteriseras.

Kvalifikationer
Med postdoktor avses en arbetstagare som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Vid anställning som postdoktor gäller följande bedömningsgrund:

• god förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet samt pedagogisk förmåga.

Vid anställning som postdoktor ska främst beaktas vetenskaplig förmåga. I övrigt görs bedömningen med utgångspunkt i följande krav för anställningen:

  • Doktorsexamen inom immunologi eller hematologi eller cancerbiologi
  • Dokumenterad utbildning i ex vivo mänsklig cellvävnadsodling
  • Erfarenhet samt omfattande utbildning (specialkurser) i avancerad flödescytometri och cellsortering (FACS)
  • Utmärkt kunskap om blodcellsutveckling, immunologi och NK cellbiologi
  • Expertis inom avancerad multiparameter flödescytometri (FACS) för att identifiera och karakterisera olika typer av hematopoietiska celler
  • Erfarenhet i cellisolering genom FACS-sortering Erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker inklusive genprofilering
  • Erfarenhet av analys av steril teknik och ex vivo vävnadsodling inklusive differentiering av hematopoietiska stamfäder immunceller
  • Erfarenhet av utvärdering av funktionella aktiviteter hos immunceller
  • Erfarenhet av att arbeta med inducerade pluripotenta stamceller (iPSCs)
  • Kunskap om relevanta datorprogram (inklusive Flow Jo, UMAP algoritm, R eller Python programmeringsspråk)
  • Bra kunskap om talad och skriftlig engelska

Stor vikt kommer att läggas på personliga färdigheter och lämplighet. Uppgifterna kräver att du har förmågan att arbeta självständigt, har en god förmåga att samarbeta och utmärkta intrapersonliga och kommunikativa färdigheter. Sökande måste kunna arbeta både självständigt och i grupp.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Övrigt

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/4102
Kontakt
  • Ewa Sitnicka Quinn, +46462224676
  • Emelie Falck, 046-2220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-12-08
Sista ansökningsdag 2020-12-22

Tillbaka till lediga jobb