Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Ekonomisk-historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Arbetsuppgifter

Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet söker tre eller flera projektassistenter som ska arbeta med digitalisering och systematisering av äldre handskrivet arkivmaterial. Materialet är dels de så kallade Fabriksberättelserna 1740–1914, dels bouppteckningsmaterial 1680–1880, men andra uppgifter kan också förekomma.  

Projektassistenterna ska arbeta tillsammans med forskare med det gemensamma målet att utveckla högkvalitativa databaser. Projektassistenterna kommer att arbeta parallellt med att årsvis föra in uppgifter i Excel-ark med likartade och ganska repetitiva arbetsmoment. Fabriksberättelserna utgörs av handskrivna originalhandlingar, år för år, stad för stad, fabrik för fabrik. Datainsamlingen under 2021 kommer framförallt att vara inriktat på den tidiga perioden, före 1863. De uppgifter som förs in är fabrikernas namn, ägare, typ av produktion, arbetskraft, produktionsvärden och beskattning. Ur bouppteckningar förs en mängd uppgifter inventarier in som ska avspegla konsumtionsmönster bland olika samhällsklasser före den industriella omvandlingen.

Krav och meriter

  • Erfarenheter: Erfarenhet av att arbeta i äldre arkiv, erfarenhet av att läsa handskrift från 1600- till 1800-talen, erfarenhet av att arbeta med databaser, erfarenhet att arbeta i Excel
  • Kunskaper: Flytande svenska i tal och skrift, är ett krav.
  • Kompetenser: Förmåga att förstå och arbeta med äldre arkivmaterial, analytisk förmåga, noggrannhet och ordningssinne, förmåga att snabbt men grundligt excerpera stora mängder data på ett enhetligt sätt

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga och förmåga att lösa problem.

Villkor

Visstidsanställning 12 månader. Utgångspunkten är heltid, men lägre tjänstgöringsgrad kan diskuteras för den som så önskar. Startdatum i januari 2021.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt ett kort personligt brev (max en halv sida) med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/4271
Kontakt
  • Mats Olsson, mats.olsson@ekh.lu.se, 046-222 31 18
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-12-16
Sista ansökningsdag 2020-12-30

Tillbaka till lediga jobb