Lunds universitet, LTH, Elektro- och informationsteknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Trådlös kommunikation utvecklas snabbt och med utrullningen av 5G är racet mot 6G i full gång. Även om målet för kraven på 6G fortfarande diskuteras vet vi redan att effektivare, mer tillförlitlig och säkrare trådlös kommunikation behövs. Med detta som bakgrund undersöker vi gränserna för att utnyttja den spatiella dimensionen för att förbättra den trådlösa kommunikationen. Forskningen genomförs i ett stort team, där en grupp doktorander som spänner över ett brett område bildar en viktig del.

Doktorandernas forskningsområde handlar om olika aspekter på Stora Intelligenta Ytor (Large Intelligent Surfaces – LIS), ett nytt koncept som kan ses som en substantiell skalning av den massiv-MIMO-teknologi som är en del av dagens femte generation (5G) mobila kommunikationssystem. Vi kommer att anställa tre doktorander i ett LIS-projekt som arbetar med hela bredden från hårdvaruimplementation, via strategier för distribuerad processning och maskininlärning, till stöd för helt nya tjänster. I projektets kärna finns utvecklingen av en testbädd för forskning om, och utveckling av, denna nya och spännande teknik.

Doktoranderna kommer att utföra sin forskning inom ramen för projektet Stora Intelligenta Ytor – Arkitektur och Hårdvara, som finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning, och samarbeta såväl inom Lunds universitet som med våra externa samarbetspartners vid Linköpings universitet, Ericsson AB och Sony AB. Projektteamet är mycket väl meriterat och har, med en kombination av teoretisk och tillämpad forskning, bidragit starkt till att utveckla massiv MIMO till den 5G-hörnsten det är idag. LuMaMi-testbädden, utvecklad av samma grupp forskare, var världens första realtids-testbädd för massiv MIMO och håller sedan 2016 världsrekordet i spektrumeffektivitet, 145.6 bit/sek/Hz.

Arbetsuppgifter

Doktoranden som rekryteras till denna tjänst kommer att arbeta med samordnad utveckling av algoritmer och den hårdvara där algoritmerna exekveras. Doktoranden förväntas bidra till utvecklingen av LIS-testbädden och kommer under den senare delen av forskarutbildningen använda testbädden för experimentella utvärderingar.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet 

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Elektroteknik uppfyller den som har:

  • minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, eller
  • civilingenjörsexamen inom datateknik, elektroteknik, medicin och teknik, teknisk fysik, teknisk matematik, teknisk nanovetenskap eller informations- och kommunikationsteknik.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Erfarenhet av och intresse för samordnad utveckling av algoritmer och hårdvara.
  • Goda kunskaper inom trådlös kommunikation, särskilt sådana som använder många antenner, såsom MIMO, massiv MIMO och LIS.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Kurser, examensarbete och erfarenhet av utveckling av digitala integrerade kretsar.
  • Erfarenhet av design och implementering av trådlösa system.
  • Erfarenhet av experimentell forskning med hjälp av testbäddar eller liknande.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Du ombeds även att svara på urvalsfrågorna. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1635
Kontakt
  • Ove Edfors, Professor, ove.edfors@eit.lth.se,+46462229026
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-05-09
Sista ansökningsdag 2022-05-30

Tillbaka till lediga jobb