Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Nationalekonomiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är som trippelackrediterad en av världens främsta handelshögskolor. Vi erbjuder högkvalitativ utbildning och ger bland annat fyra utbildningsprogram på grundnivå och 13 magister- och masterprogram. Ekonomihögskolan samverkar med företag och myndigheter i regionen och på fakultetens sex institutioner och fem forskningscentra bedrivs forskning i världsklass. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar ständigt med att utveckla vår ställning som en attraktiv arbetsgivare.

Lunds universitet ledigkungör en anställning som biträdande universitetslektor i finansiell ekonometri. 

Anställningen är på heltid vid Lunds universitet, placerad vid Nationalekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan. 

Arbetsuppgifter och villkor

En anställning som biträdande universitetslektor är tidsbegränsad till fyra år med möjlighet till befordran till en tillsvidareanställning som universitetslektor om personen ifråga har behörighet för sådan anställning enligt villkoren som beskrivs nedan under sektionen Befordran.

Arbetsuppgifterna i anställningen omfattar både undervisning (35 procent), forskning (60 procent) och administrativa uppgifter (5 procent). Undervisningen kan ske på grund-, fördjupnings- och doktorandnivån.

Inom ramen för anställningen ges även möjligheten till högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst fem veckor.

Lönenivån ligger mellan SEK 460 000 – 520 000 per år, beroende på den sökandes kvalifikationer. Lönen kommer att omförhandlas och ligga på en konkurrenskraftig nivå för ämnesområdet om och när kandidaten befordras till universitetslektor.

Ämnesområde

För anställning krävs erfarenhet och kompetens inom ämnet finansiell ekonometri.  

Behörighet och kvalifikationer

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor i nationalekonomi är den som avlagt doktorsexamen inom nationalekonomi, finans, ekonometri eller statistik.  Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. (Högskoleförordningen 4 kap. 4 a §)

Eftersom forskningsmiljön på Nationalekonomiska institutionen är mycket internationell, och eftersom anställningen omfattar undervisning och handledning på engelska, krävs mycket goda kunskaper i engelska. 

En doktorsexamen från annat lärosäte är särskilt meriterande.

Forskning och undervisningserfarenhet inom finansiell ekonometri är särskilt meriterande.

Bedömningsgrunder

God förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga utgör grunden för bedömningen av anställningen. Ekonomihögskolan eftersträvar en balans mellan forskning och utbildning i alla anställningar. Vidare beaktas förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.

I den samlade bedömningen av de pedagogiska kvalifikationerna ingår pedagogisk erfarenhet och skicklighet.

I den samlade bedömningen av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid publikationer och publikationsmöjligheten i högkvalitativa tidskrifter med hög relevans för nationalekonomi som använder det internationella peer-review-systemet (se institutionens tidskriftslista; https://nek.lu.se/en/journals).

Även förmågan att erhålla externa forskningsbidrag ingår som en bedömningsgrund för den vetenskapliga skickligheten.

Befordran

En biträdande universitetslektor kan befordras till en tillsvidareanställd universitetslektor om hon eller han uppfyller behörighetskraven enligt Lunds universitets anställningsordning 4.3.4 samt de nedanstående befordringskrav som sätts upp av institutionen:

  1. En hög vetenskaplig skicklighet 
    a)    De villkor som diskuteras nedan baseras på tidskriftslistan som presenteras här: https://nek.lu.se/en/journals
    b)    Villkor 1 (hög kvalitet). En av följande villkor måste uppfyllas: 
          i)     2 A publikationer
          ii)    1 A och 2 B*
          iii)    1 A*
    c)    Villkor 2 (produktivitet och självständighet)
    Den sökande ska ha minst 16 poäng från publikationer rankade som B eller högre. Ensamförfattade publikationer ges följande poäng; A*=20, A=10, B*=5, B=2 och b=1. Varje tillkommande medförfattare reducerar den totala poängen med 10 procentenheter. En A-publikation med tre författare ger alltså 8 poäng och samma artikel med fem författare ger 6 poäng. Publikationer med mer än 10 författare ger noll poäng.
  2. En hög pedagogisk skicklighet
    a)    Med minst 1500 undervisningstimmar (s.k. klocktimmar, vilket inkluderar förberedelser) 
    b)    Fem veckors högskolepedagogisk utbildning. 
    3)    En god förmåga att samarbeta med det omgivande samhället och hög grad av kollegialitet. 

Den allmänna kravprofilen för en lektor vid Ekonomihögskolan i Lund presenteras här: https://www.lusem.lu.se/media/ehl/recruitment/general-requirements-profile-and-assessment-for-employment-as-senior-lecturer-at-lusem.pdf.

Ansökan om befordran skall inges till Ekonomihögskolan senast sex månader innan anställningen som biträdande universitetslektor upphör.

Ansökan

Ansök genom att klicka på "Sök jobbet"-knappen längst upp till höger i annonsen.

Vänligen ladda upp sin ansökan som ska skrivas på engelska och innehålla följande:

  • Motivationsbrev med en kort beskrivning av den sökandes forskningsintresse och undervisningserfarenhet (maximum 2 sidor)
  • CV
  • Publikationslista
  • Bevis på doktorsexamen
  • Rekommendationsbrev som ska sändas av två referenspersoner direkt till application@nek.lu.se.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Om oss

Vid Nationalekonomiska institutionen arbetar cirka 100 forskare, lärare, doktorander och övrig personal. Vi bedriver forskning inom flera områden: mikroekonomi, makroekonomi, finans, ekonometri, arbetsmarknads-, hälso-, offentlig, internationell och utvecklingsekonomi. Mer information hittar du på institutionens hemsida: https://nek.lu.se/forskning/fomr.

Arbetsplatsen är förlagd till våra kontor på Holger Crafoords Ekonomicentrum i Lund. Hit finns goda förbindelser med buss från Malmö och Lund C. Du promenerar från Lund C på 25 minuter.

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Friskvårdsersättning och betald friskvårdstimme är självklarheter.

Läs mer på universitets hemsida om att jobba vid Lunds universitet: https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3058
Kontakt
  • Joakim Gullstrand, prefekt, joakim.gullstrand@nek.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2022-10-13
Sista ansökningsdag 2022-11-11

Tillbaka till lediga jobb